Terug naar overzicht

Tweede bezoek aan de Jopenkerk

tww mei 2011
Door: Ernst de Moor

JopenkerkNadat op 28 januari het bezoek aan de Jopenkerk letterlijk in het gedrang kwam (gezien de drukte daar), heeft Michel Ordeman van Jopen ons uitgenodigd om nog een keer te komen kijken.

Dinsdag 19 april was het zover, 15 't Wort Watters kwamen opdraven bij de Jopenkerk. Jammer dat het er niet méér waren, want de afwezigen hebben wat gemist!

Even na half negen, toen iedereen al een heerlijk Jopenbiertje had kunnen proeven, zette Michel een 10 minuten durend introductiefilmpje van de biergeschiedenis van Haarlem en het huidige Jopen aan. Een bijzonder leuk filmpje, want diverse mensen vroegen al meteen of het ergens op internet te zien was. Dat is nog niet het geval, maar Michel zou over de mogelijkheid gaan nadenken. Daarna gaf Michel uitleg over de technische aspecten van de brouwerij, de receptuur, en beantwoordde vragen van leden.

Gezien de geringe opkomst, was er de mogelijkheid om een rondleiding in de (anders veel te krappe) brouwerij te krijgen! Dit was voor iedereen het  hoogtepunt, ook omdat we de Barrevoet IPA mochten proeven uit de lagertank! Een heerlijke IPA, met een heel aparte smaak door de gebruikte (Nieuw Zeelandse Nelson Sauvin) dry-hoppen.

Jopenkerk: ontvangst

Iedereen was onder de indruk van de prachtige brouwinstallatie van Jopen, zowel uiterlijk als technisch een knap staaltje. De brouwerij is door het Duitse BrauKon gebouwd, maar moest behoorlijk worden aangepast aan de eigenzinnige recepten van Jopen. De meeste Duitse brouwerijen maken bieren met een laag alcoholpercentage, en alleen gerstemout. Om de zwaardere Jopenbieren met een veelheid aan graansoorten te kunnen brouwen, heeft brouwmeester Chris Wisse de installatie flink laten aanpassen.

De meeste brouwerijen maken hun recept op aantal liters (zo zijn onze recepten ook altijd vermeld). Bij Jopen worden recepten afgestemd op het aantal kilo's mout. Ieder brouwsel bevat 400 kg mout, en het recept bepaalt hoeveel liter bier daar dan uit komt. Door deze benadering wordt altijd optimaal gebruik gemaakt van de mogelijkheden van de filterkuip.

In feite bestaat de brouwerij uit twee lokaties. Het bier wordt nog vergist en gelagerd in de Jopenkerk, maar wordt daarna getransporteerd naar de WaarderPolder. Daar staat deel twee van de brouwerij, waar onder andere gecentrifugeerd wordt (onttroebelen), en afgevuld op vat en fles.

Na afloop van de brouwerij-rondleiding liet Michel ons nog het Leibier proeven, een bier dat voor 100 euro per 2 flessen verkocht werd toen bleek dat het dak van de kerk gerestaureerd moest worden. Dit is een hele zware Russian Imperial Stout, maar door de gebruikte mouten (onder andere rogge!) heeft het een hele zachte en volle smaak. Wat een geweldige bier!Jopenkerk: Barrevoet IPA Het is zo lekker dat ik het wel had willen kopen, maar 50 euro per fles is me toch net iets aan de hoge kant!

Na afloop hebben we nog heerlijk aan de (nu veel rustigere) bar kunnen nagenieten van een biertje, en tegen half twaalf gingen de meesten naar huis.

Jopen, bedankt voor deze uitnodiging, we hebben ervan genoten!

Ernst de Moor.

Terug naar overzicht