Terug naar overzicht

Brouwstappendemo

tww december 2010
Door: Lars Taylor

De Brouwstappendemo is een idee van Jan Willem Fukkink. Het doel is mensen te laten zien hoe het brouwproces precies in zijn werk gaat en hoe je dat hobbymatig kunt doen. Daarom laten wij alle stappen van het brouwen tegelijkertijd naast elkaar zien.

Op een tafel staan alle materialen naast elkaar op volgorde van brouwen opgesteld. Eerst de werkende schrootmolen met een beetje geschrote mout. Dan een maischketel gevuld met de geschrote mout en water. Daarnaast de kokende ketel met hop. Dan een gistingsfles met gistende wort en dus een werkend waterslot. Daarnaast een kroonkurkapparaat met flesjes en een paar kroonkurken. Er liggen ook een aantal ’t Wort Wat foldertjes. Als laatste staan er natuurlijk een paar door clubleden gebrouwen bieren om te laten proeven. Op deze manier kunnen wij heel duidelijk vertellen over het zelf brouwen van bier.

Zelf ben ik tot nu toe vijf keer mee geweest met de Brouwstappendemo. Dat was bij het PINT Winterbier Festival in Gouda, het PINT Speciaalbier Festival in Alkmaar, de “Dag van het Park” in Hoofddorp, het Hopoogstfeest van Gulpener en op de Gezamenlijke brouwdag in Lisserbroek. Omdat wij tot nu toe op zeer verschillende evenementen hebben gestaan was het publiek ook heel verschillend.

Op de speciaalbier-festivals van PINT waar wij gestaan hebben, was het publiek natuurlijk snel geïnteresseerd maar ook zeer kritisch. Sommige mensen die ik sprak geloofden niet zomaar dat het resultaat van zelf gebrouwen bier goed kon zijn. Ik vertelde dan vaak over de enorme hoeveelheid verschillende hoppen, mouten en gisten die beschikbaar zijn voor hobbybrouwers. En ook waar je met de verschillende fasen in het brouwproces zelf de smaak kunt beïnvloeden. Bijvoorbeeld met je maischschema, het tijdstip van je hopgift, en de temperaturen van de vergisting en lagering. Natuurlijk hadden wij genoeg bier mee om te laten proeven. Dit leidde tot heel veel positieve reacties.

De “Dag van het Park” (een feestelijke opening van een park in Toolenburg met kraampjes en festiviteiten) in Hoofddorp werd bezocht door een heel ander soort publiek. Heel leuk was het daar om met voorbijgangers te praten over onze hobby. Natuurlijk heb ik daar de mensen niet belast met ingewikkelde verhalen over het brouwproces. Wel was het leuk mensen te overtuigen dat je op een redelijk eenvoudige manier zelf bier kunt brouwen. Ik heb daar natuurlijk de mensen ook verteld over ’t Wort Wat, over de clubavonden, de cursus en de internetsite.

Op het Gulpener Hopoogstfeest kregen wij ook veel leuke reacties met de Brouwstappendemo. Leden van Puurzaam (een tijdschrift van Gulpener) mochten die dag zelf de Gulpener hop plukken en er was een grote feesttent waar het ontzettend druk en gezellig werd.

IMG_2097

Op de Gezamenlijke brouwdag in Lisserbroek (13-11-2010) konden bezoekers een kijkje komen nemen bij clubleden die aan het brouwen waren. Zij konden zelf één liter bier brouwen en met gist mee naar huis nemen. De bezoekers zagen hoe clubleden met hun eigen installaties bier brouwden. Leuk was het om te zien dat ook daar zo’n groot verschil in zit. Er zijn mensen in eenvoudige pannen aan het roeren en je ziet geautomatiseerde HERMS-systemen. Voor een leek is het lastig om te onderscheiden met welk onderdeel de brouwers bezig waren. Daarom stonden wij er met de Brouwstappendemo om bezoekers het hele proces stap voor stap uit te leggen.

Al met al komen wij met de Brouwstappendemo dus vaak op hele leuke (bier)evenementen. We doen de Brouwstappendemo altijd met meerdere mensen en dat is erg gezellig. Hierdoor is er ook altijd gelegenheid om zelf het festival of evenement te bezoeken. Als je het leuk vindt om ook een keer mee te gaan met een Brouwstappendemo kun je jezelf aanmelden bij de Brouwdemo-commissie.

Terug naar overzicht