Bij de laatste voorbereidingen voor het brouwen ontdek je dat je niet de hop in voorraad hebt die het recept voorschrijft. Herken je het probleem? In dat geval blijkt het handig om terug te kunnen vallen op een andere soort hop die je in de koelkast bewaart. De ene soort hop is echter de andere niet. Als je de keuze hebt, is het dus de kunst om juist die hop te kiezen die de gewenste soort zo goed mogelijk benadert. Ik ben er even voor gaan zitten en heb op basis van de bronnen die ik beschikbaar had, een lijst samengesteld van soorten hop en hun mogelijke vervangers. In goed Engels: hop substitutes. In slecht Engels: hopstitutes. Ik ben uitgegaan van de hop die in de Nederlandse winkels verkrijgbaar zijn, waaronder alle winkels van alle leveranciers van ingrediënten die in dit clubblad adverteren. Het teken # in de tabel wijst op een soort hop die in die winkels beperkt verkrijgbaar is. Verder staan (A) en (B) respectievelijk voor aroma- en bitterhop en verwijzen de cijfers in de rechterkolom naar de volgnummers in de linkerkolom.
|
HOPSOORT |
SOORT BIER |
PROFIEL |
VERVANGERS |
1 |
Amarillo (A) |
ales, IPA |
bloemig, citrus, hars |
4 |
2 |
Bramling Cross# (A) |
imperial stout, barley wine |
limoen, fruitig |
8, 9 |
3 |
Brewers gold (B) |
|
specerijen |
15 |
4 |
Cascade (A) |
IPA, porter, barley wine |
citrus, kruidig |
1 |
5 |
Challenger (B) |
engelse ales, bitter, lagers, tripels |
kruidig, mild, fruitig |
8, 9 (A); 20 (B) |
6 |
Chinook# (B) |
lagers. imperial stout |
specerijen, harsig, grapefruit |
15, 20 |
7 |
Crystal# (A) |
pils, alt, kölsch |
mild, kruidig |
11, 12 |
8 |
East Kent Goldings (A) |
bitter, engelse ales |
kruidig, zoetig |
9, 19, 22 |
9 |
Fuggle (A) |
IPA, lambic, donkere bieren |
bloemig, grasachtig |
2, 8 , 19, 22 |
10 |
Galena# (B) |
APA |
citrus, hoppig |
Geen |
11 |
Hallertau Hersbrücker (A) |
bockbieren, duitse bieren |
mild, kruidig, bloemig |
7, 12 |
12 |
Hallertau Mittelfrüh (A) |
bockbieren, duitse bieren |
mild, kruidig |
7, 11 |
13 |
Hallertau Perle (B/A) |
pale ale, porter, lager |
hoppig, bloemig |
11, 12 (A); 14, 15 (B) |
14 |
Magnum (B) |
ales en lagers |
geen aroma |
15 |
15 |
Northern Brewer (B/A) |
porter, kölsch, münchener |
bitter- en aromahop |
Geen |
16 |
Pilgrim# (B) |
ales |
hoppig |
5, 20 |
17 |
Saaz (B/A) |
ales, lagers |
hoppig, kruidig |
Geen |
18 |
Spalt Select (A) |
lager |
mild, licht kruidig |
21 |
19 |
Styrian Goldings (A) |
|
citroenachtig, harsig |
9, 22 |
20 |
Target (B) |
imperial stout, barley wine |
harde bitterhop, scherp |
Geen |
21 |
Tettnanger (A) |
pils, bockbieren, lager |
licht kruidig, grasachtig |
17, 18 |
22 |
Willamette (A) |
pale ale, bitter |
fruitig, bloemachtig |
19 |
Tot zover het probleem van de hop die je toevallig niet in huis hebt. Van een iets andere orde is de situatie dat je het liefst een soort hop gebruikt die niet in de Nederlandse winkelschappen ligt. Zoiets overkomt je wanneer je bijvoorbeeld een typisch Amerikaans recept wilt gebruiken. Tegen die achtergrond wil ik je de onderstaande tabel niet onthouden. De cijfers in de rechterkolom corresponderen wederom met de cijfers links in de eerste tabel. De vervangende hopsoorten worden in veruit de meeste gevallen in de literatuur als zodanig aangeduid. Waar dit niet het geval is, en het alternatief berust op een eigen interpretatie, heb ik dat met een * aangegeven.
Tabel 2 Vervangers voor minder gangbare hopsoorten
|
HOPSOORT |
% ALFA |
SOORT BIER |
PROFIEL |
VERV. |
23 |
Admiral |
13.5-16 |
ale, imp. Stout |
bitterhop |
5, 20 |
24 |
Apollo |
15-19 |
APA, IPA |
bitterhop, weinig aroma |
5* |
25 |
Athanum |
4-6.3 |
lager, Am. ales |
scherp, citrus, harsig |
1, 4 |
26 |
Brewers gold USA |
7-8.5 |
Engelse ales, barley wine |
bitterhop, weinig aroma |
5* |
27 |
Bullion |
6.5-9 |
IPA, stout |
bitterhop, neutraal aroma |
3, 15 |
28 |
Cascade (NZ) |
6-8 |
ales |
bloemen, grapefruit |
4 |
29 |
Centennial |
8-11.5 |
ales, witbier |
bloemachtig, citrus |
4 |
30 |
Cluster |
5.5-8.5 |
ale (aroma), lager (bitterhop) |
specerijen |
10 |
31 |
Columbus |
11-16 |
IPA, pale ale, stout |
bitterhop, dryhopping, scherp |
6 |
32 |
Eroica |
11-14 |
bitter, porter, tarwebier |
bitterhop met fijn aroma |
10, 15 |
33 |
First Gold |
6.5-8.5 |
ale |
kruidig, specerijen |
7, 8 |
34 |
Fuggle USA |
4-5.5 |
Engelse en Am. ales |
mild, houtachtig, fruitig |
9, 19, 22 |
35 |
Glacier |
3.3-9.7 |
Engelse ales, stout, porter |
mild |
19, 22 |
36 |
Golding (USA) |
4-6 |
Engelse ales |
mild, hoppig |
9, 22 |
37 |
Green Bullet |
11-14 |
geen gegevens |
bitter- en aromahop |
7 |
38 |
Hallertauer (USA) |
3.5-5.5 |
lager, pils, bock- en tarwebier |
bloemachtig, kruidig |
12*, 13* |
39 |
Hallertauer Gold |
6-6.5 |
lager |
mild, kruidig |
7 |
40 |
Hallertauer Taurus |
12-17 |
|
bitterhop, weinig aroma, frambozen |
14*, 15* |
41 |
Hallertauer Tradition |
3.5-5.5 |
lager |
mild, kruidig |
7, 12 |
42 |
Herald |
11-13 |
brown ale |
bitterhop (als pioneer) |
8* |
43 |
Herkules |
12-17 |
|
bitterhop, weinig aroma |
15* |
44 |
Hersbrücker Pure |
5-7 |
duitse bieren, bockbier |
mild, kruidig |
12 |
45 |
Kent Goldings (USA) |
4-5 |
bitter, mild, IPA, porter, stout |
kruidig, zoetig |
8, 9 , 19, 22 |
46 |
Horizon |
11-14 |
ale, lager |
bloemachtig, specerijen |
14 |
47 |
Liberty |
3-6 |
lager, pils, bock- en tarwebier |
licht, kruidig |
7*, 12* |
48 |
Lublin |
3-4.5 |
pils |
mild, licht kruidig, als saaz |
17, 21 |
49 |
Merkur |
10-14 |
geen gegevens |
bitterhop |
14 |
50 |
Mount Hood |
3-8 |
lager, pils, bock- en tarwebier |
mild, scherp, harsig |
7 |
51 |
Newport |
13-17 |
ale, stout, lager |
bitterhop, scherp |
9, 10, 14 |
52 |
Northern Brewer USA |
6-10 |
engelse pale ale, bitter, porter |
medium tot sterk aroma |
10*, 20* |
53 |
Nugget |
9-14.5 |
lagers, imperial stout |
kruidig |
10, 20 |
54 |
Omega |
onbekend |
onbekend |
als challenger |
8, 9 (A);5, 20 (B) |
55 |
Pallisade |
5.5-9.5 |
am. ales |
|
4 |
56 |
Perle (USA) |
6-9.5 |
pale ale. porters, duitse bieren |
bloemachtig, kruidig |
10, 15 |
57 |
Phoenix |
4.2-5.5; 9-13.5 |
ales, tripels |
als challenger |
5, 8 |
58 |
Pioneer |
8-10 |
ales, strong bitter |
mild aroma |
8 |
59 |
Pride of Ringwood |
7-10 |
lager |
overheersend aroma |
10 |
60 |
Progress |
5-7.5 |
ales, bitter, porter |
sterk aroma |
8, 9 |
61 |
Riwaka |
4.5-6.5 |
APA |
citrus, grapefruit |
17 |
62 |
Saaz USA |
3-5 |
pils, lagers |
mild, hoppig |
17 |
63 |
Santiam |
5-7.9 |
lagers, am. ales, pils, kölsch |
bloemachtig |
18, 21 |
64 |
Satus |
12.5-14 |
Am. ales |
bitter- en aromahop |
10 |
65 |
Sladek |
5-6 |
lagers |
bitter-en aromahop |
17 |
66 |
Simcoe |
12-14 |
am. ales |
bitter- en aromahop |
4* |
67 |
Spalt |
4-6.5 |
lagers, lambiek |
verfijnd aroma, hoppig |
17, 18, 21 |
68 |
Spalt Select (USA) |
|
lagers |
als andere Am. hop |
17, 21 |
69 |
Sterling |
6-9 |
lagers, ales, pils |
kruidig, bloemig, citrus |
17 |
70 |
Strisselspalt |
3-5 |
pils, lagers, tarwebier |
hoppig |
7, 11 |
71 |
Summit |
16-18 |
APA, imperial stout |
(geen gegevens) |
14 |
72 |
Tettnanger USA |
3.4-5.2 |
duitse bieren, am. lagers, tarwebier |
aromatisch, licht kruidig |
17, 18 |
73 |
Tillicum |
13-14 |
geen gegevens |
harde bitterhop, scherp |
10 |
74 |
Ultra |
3.5-5 |
lagers, pils, tarwebier |
mild, kruidig |
11, 12 |
75 |
Vanguard |
4-5.7 |
lagers |
als h. mittelfrüh |
12, 17 |
76 |
Whitbread Golding Variety |
5-8 |
ales |
aromahop, dryhopping |
8 |
77 |
Yakima |
6-8.5 |
pale ale, bitter, porter, stout |
fruitig, bloemachtig |
9, 19, 21 |
78 |
Yeoman |
8-12 |
|
harde bitterhop |
20 |
Geraadpleegde literatuur:
-
Broek, Wil van der – Bierbrouwcursus. Huizen, 2009.
-
Colby, Chris – Hop substitution Guide. In: Brew Your Own 14(2): 34-37, 2008
-
-
Szamatulski, Tess & Mark – Beer Captured. Maltose Press, Trumbull, 2001.
|