Terug naar overzicht

Etikettenwedstrijd 2010

tww juni 2010
Door: Ernst de Moor

Na het succes van de etikettenwedstrijd van vorig jaar, leek het ons leuk om dat dit jaar te herhalen.

Hadden we vorig jaar maar liefst 62 inzendingen, dit jaar waren het er slechts 12. Daar staat tegenover dat de kwaliteit van de etiketten (grafisch gezien) duidelijk was toegenomen, dus kennelijk werd ook echt iets gedaan met de feedback van de grafisch ontwerpster.

Erikettenwedstrijd:  La ChouffeHoe kan dat zo'n groot verschil zijn? We kregen vorig jaar zoveel positieve reacties, dat we dachten dat het aantal inzendingen vergelijkbaar zou zijn. Maar natuurlijk waren we daarbij één effect vergeten: vorig jaar was de eerste etikettenwedstrijd sinds jaren. Iedereen had dus een aardig voorraadje liggen dat ingeleverd kon worden. Toch hoop ik een volgende keer op meer inzendingen.

De kwaliteit van de inzendingen was dus prima. Bijzonder was het etiket van Thijs voor de Wind, een nieuw clublid, die de laatste brouwcursus heeft gevolgd. Hij heeft een etiket ontworpen voor de "La Chouffe" van de brouwdag, en dat rondom uitgesneden. Een bijzonder fraai etiket, dat ondanks de hoge scores toch niet won.

Net als vorig jaar, zijn de beoordelingen op 3 onderdelen uitgevoerd. De vakjury, bestaande uit een grafisch ontwerpster, heeft de etiketten beoordeeld op leesbaarheid, kleurgebruik, layout, kwaliteit van afbeeldingen en originaliteit. Dit leverde een min of meer objectieve beoordeling op. De grafisch ontwerpster heeft per etiket een rapport en tips gemaakt. Deze zal ik op de komende clubavond uitdelen. Mocht je dus een etiket hebben ingeleverd, schiet me dan even aan. De eindscore van de grafisch ontwerpster telt voor 50 procent mee in de eindklassering.

Daarna werden de etiketten tijdens de clubavond beoordeeld door een onafhankelijk jurylid, die geen grafische ervaring heeft en ook geen bierliefhebber is. Daarmee wordt dus getest hoe het etiket het in de schappen zou doen qua aantrekkelijkheid. Tenslotte is het etiket beoordeeld door 8 verschillende bierbrouwers. De score van de onafhankelijke jury en de gemiddelde score van de bierbrouwers tellen ieder voor 25 procent mee in de eindklassering. Deze laatste beoordelingen zijn dus juist subjectief.

Het etiket is dus zowel op "gevoel" als op "technische kwaliteit" beoordeeld. Gezien het aantal inzendingen konden we de beoordeling iets anders uitvoeren dan vorig jaar. Waar vorige jaar per etiket een "rapportcijfer" werd gegeven, is dit jaar gekozen voor een klassering. Het beste etiket kreeg dus 1 punt (eerste plaats), het tweede etiket 2 punten, etc. Het etiket met de laagste punten (hoogste plaats) wint dan.

Grafisch ontwerpster

Bij de grafisch ontwerpster is het "Kersemus" etiket van Theo van Eijden als beste beoordeeld. Dit etiket kreeg de uitzonderlijk hoge score van 8.3, hierbij speelde vooral originaliteit, herkenbaarheid en layout een grote rol. Het is een rustig etiket dat goed in balans is.

Bij de grafisch ontwerpster scoorden 4 etiketten op een gedeelde tweede plaats: de "Lentebok" van Jan Wurpel (2 x), de "Broeder Jo" van Johan Riethoff, en "Boorolie" van Theo van Eijden.

 

Onafhankelijke jury

Bij de onafhankelijke jury stond het "Blonde Lindebloesem" etiket van Jan Wurpel op de eerste plaats. Een prachtig etiket, vooral qua kleurgebruik. Jan had laten weten dat hij de tips van vorig jaar zo goed mogelijk heeft opgevolgd, en dat is te zien! Overigens is de Blonde Lindebloesem ook een heerlijk bier, maar dat heeft geen invloed op deze uitslag ;-)

De bierbrouwers

Ook bij de bierbrouwers stond het "Blonde Lindebloesem" etiket op de eerste plaats, met maar liefst twee nummer 1 noteringen. Het La Chouffe etiket dat bovenin al genoemd werd, stond bij de bierbrouwers zelfs drie keer op de eerste plaats. Omdat smaken kennelijk nogal verschillen, stonden daar ook een aantal lagere beoordelingen tegenover, waardoor het niet in het eindklassement terecht kwam.

Nu zijn we dan aan het spannendste moment toegekomen: de eindklassering.

Gedeelde tweede plaats etikettenwedstrijd 2010

De tweede plaats is gewonnen door "Lentebok" van Jan Wurpel, en door "Broeder Jo" van Johan Riethoff.

 

Eerste plaats etikettenwedstrijd 2010:

De eerste plaats is geworden… tromgeroffel… "Boorolie" van Theo van Eijden. Theo, van harte gefeliciteerd!In de tabel hieronder is de totale uitslag te zien.

nr  ingezonden door  naam bier  Layout  Leesbaarheid etiket  Leesbaarheid titel  Afbeelding  Kleurgebruik  Originaliteit  Totaal Grafisch Ontwerpster  Rang Ontwerpster(50%)  Rang Onafh.(25%)  Rang Brouwers(25%)  Eind Rang
1 Jan Wurpel Lentebok (75 cl) 7 7 8 8 9 7 7,7 2 4 6 2
2 Jan Wurpel Lentebok (30 cl) 8 6 8 8 9 7 7,7 2 4 9 4
3 Dean Southall Doppelbock 5 9 9 8 7 7,6 6 7 12 9
4 Jan Wurpel Christmas Beer 6 7 8 8 7 7 7,2 10 6 5 9
5 Johan Riethoff Broeder Jo (Triple Karmeliet) 8 8 7 8 7 8 7,7 2 8 3 3
6 Jan Wurpel Winterbier (Scotch Ale) 7 7 7 8 8 7 7,3 8 3 7 7
7 Jan Wurpel Blonde Lindebloesem 7 6 7 8 9 7 7,3 8 1 1 5
8 Theo v/d Eyden Boorolie 8 7 8 8 7 8 7,7 2 2 4 1
9 Theo v/d Eyden Kersemus (Kriek) 9 9 9 8 7 8 8,3 1 9 10 6
10 Hans Smits Schouten Witte Wilma (Witbier) 6 6 6 8 8 8 7,0 12 12 8 12
11 Cor Stoker Nederbier (Drie Granen Saison) 6 7 8 8 7 7 7,2 10 11 11 11
12 Thijs voor de Wind La Chouffe 6 6 8 8 8 9 7,5 7 10 2 7
                           
  gemiddeld   6,9 7,1 7,8 8,0

7,8

7,5

7,5

       

Op de website kun je onder het menu item foto's de etiketten op je gemak bekijken. Iedereen bedankt voor het insturen van de etiketten, en dank aan Ineke en Anneke voor het beoordelen van de etiketten! Enne... Volgende keer wel allemaal insturen, hè!

Ernst de Moor.

Terug naar overzicht