Terug naar overzicht

Ben bierbrouwen

tww juni 2009
Door: Ben Jacobs

Beste biervrienden,

Ik ben gevraagd… Jawel, Kees van Kooten was een meester in het maken van die opmerking. Maar het gaat nu niet om verkiezingen of belangrijke functies maar om de mediaCie.
Ik zou erover nadenken en al gaande weg ontstond het plan er in toe te stemmen, maar dan wel met een column graag. Zelf lees ik altijd met veel plezier de columns uit de Volkskrant waarin mensen ons op innemende wijze deelgenoot maken van hun intiemste belevenissen en/of bedenksels. Maar die schrijven ook wel erg leuk, dus het is maar af te wachten of jullie op mijn teksten zitten te wachten. Ernst, tegen wie ik openhartig mijn column behoefte opperde, vroeg meteen: en waar zou die column dan over gaan? Na even met een mond vol tanden te hebben gestaan: bierbelevenissen natuurlijk.

Toevallig stonden we net bij het ONK met een La Trappe dubbel achter de kiezen. Een ONK dat er in vergelijking met ons ONK te Alphen niet zo best van af kwam. Qua kijkcijfertjes dan (persoonlijke mening natuurlijk).
Ik had de avond ervoor een Sint Bernardus geproefd, hoe kan een weekend beter beginnen. Daar lag het niet aan. De winkel van La Trappe was leuk, maar het bier veel duurder dan elders. Dan maar alleen dat lekkere kaasje. En de Bock natuurlijk. Ik zit niet voor niets in de BockCie.

Verder hoopte ik wat geld stuk te kunnen slaan bij Brouwmarkt, maar deze firma was er niet eens (de enige die daar blij van worden zijn de thuisblijvers). De eerste lezing was ook al gewijzigd, maar ik moet zeggen dat het verhaal over het kookproces er mocht wezen. Het is echt niet alleen: en nu 90 minuten koken, nee, er gebeurt een heleboel in je ketel… Jammer dat er zo weinig collega’s van 't Wort Wat! waren. Hier viel wel weer wat te leren.

Ik had gehoopt dat er ook aan het eind van de dag wat te happen zou zijn, net als vorig jaar, maar helaas. Nou ja, dan hongerig de prijsuitreiking in: Johan Riethoff had een tweede prijs in de A klasse en Ernst nam een prijs mee voor zijn peperbier, in de vrije klasse. Beiden gefeliciteerd! Teleurgesteld natuurlijk was ik benieuwd naar de beoordeling van mijn eigen inzending, maar die was er niet. Kwijt? Typisch zou je bijna zeggen. Ik keek Jan Wurpel nog even aan: nee, ze hadden echt wel mijn bier bij hem opgehaald.

Dit was het 25e ONK. Ook bestond de Roerstok 25 jaar (staat op het mooie glas dat ik had aangeschaft) en hun meibock, aldaar te koop, was ook erg lekker. Maar een 25 jarig bestaan had wel wat feestelijker gemogen. Dit is pas mijn tweede ONK en misschien wist 't Wort Wat! er vorig jaar echt iets leuks van te maken, maar voor mij viel het wat tegen. We stonden helaas ook maar met 9 't Wort Wat! leden tussen het vele groen van de Roerstok, het zwart van de Deltabrouwers en wat dies meer zij. Wel viel mij het aantal vrouwen op, zelfs bij de lezingen. Allemaal brouwers? Dat missen we toch maar mooi in onze vereniging.

Ben

Terug naar overzicht