Terug naar overzicht

Maak zelf een tegenstroomkoeler

tww november 2008
Door: Theo van Eijden

Dwortkoeler foto 1it is de goedkoopste manier om een tegenstroomkoeler te maken. Er zijn geen dure onderdelen nodig. Wel moet je een knappe soldeerverbinding kunnen maken.

Onderdelenlijst

  • 30 cm  x 15 mm koperen pijp
  • 2 maal 15 mm koperen T-stukken
  • 2 maal 15 mm x 10 m  koperen verloopstuk
  • 7,5 m  x 10 mm koperen buis, zacht gegloeid
  • 7,5 m rubberen tuinslang, geschikt voor heet water (deze moet passen over de 15mm koperen buis).
  • 4 slangklemmen voor het vastzetten van de tuinslang

Overige benodigdheden;

  • Schuurpapier
  • Soldeervloeimiddel/pasta
  • soldeer
  • pijpensnijder
  • propaanbrander
  • groene zeep

wortkoeler foto 2De eerste stap is het maken van de eindstukken. Maak de 15 mm koperen pijp schoon door het met schuurpapier te schuren, snijd deze in zes delen van 5 cm met de pijpensnijder. Maak de binnenkant van de T-stukken en de 2 verloopstukken met het schuurpapier schoon. Vet de onderdelen met soldeerpasta in, en zet vervolgens alles in elkaar om na te gaan of alles past (zie afbeelding).


De volgende stap is de tuinslang en de zacht gegloeide buis. De buis moet langer zijn dan de slang, ongeveer 20 cm. Rol zorgvuldig de zachte koperen buis in een rechte lijn uit. Smeer de buis in met groene zeep, Dit dient als glijmiddel. Probeer dit niet zonder zeep, je zult de buis immers niet volledig door de slang heen krijgen. Wees ook niet te zuinig met de zeep. Schuif de slang om de buis heen, zorg dat de koperen buis aan beide zijden ongeveer 10 cm uitsteekt.

Lwortkoeler foto 3et op dat zeepresten goed verwijderd worden, en schuur de uiteinden van de buis met schuurpapier. Gebruik weer de soldeerpasta, en vergeet niet voor het solderen de slangklem al losjes om de slang te schuiven. Schuif het eindstuk over de zacht gegloeide buis zodat deze aansluit op de tuinslang en ongeveer 10 cm uitsteekt vanaf het eindstuk. Mocht dit niet lukken, vijl dan het inwendige van het verloopstuk van 10 mm / 12 mm uit. Hierin zit soms een rand die voorkomt dat de buis niet te ver doorgeschoven wordt. In ons geval willen we dat juist. Soldeer het eindstuk nu op de buis. Pas op dat je niet te veel hitte gebruikt, dit om beschadiging van de slang te voorkomen. Als alles is afgekoeld, zet dan de slang met de slangklem vast. Nu kun je het geheel oprollen tot de gewenste afmeting. Het beste gaat dit als je een rond voorwerp als mal gebruikt, bij voorkeur iets met een diameter van ≈ 30 cm. Begin met het uiteinde waar het eindstuk reeds op gesoldeerd is. Rol zo strak mogelijk. Kort eventueel tuinslang in als de koperbuis onvoldoende uitsteekt. Maak de buis goed schoon, plaats de slangklem en schuif het andere eindstuk over de buis heen. Nu  kan ook dit deel gesoldeerd worden. Vergeet de soldeerpasta niet. Koel de tuinslang met een natte doek om te voorkomen dat deze beschadigd raakt.

Alvorens de koeler te gaan gebruiken moet je deze eerst goed spoelen, gebruik hiervoor water waar een hoeveelheid azijn aan toegevoegd is.

Deze koeler is goed te gebruiken in combinatie met een hevelfilter. Het reinigen van de koeler is zeer eenvoudig omdat de binnenzijde een gladde buis is. Het koelwaterdeel is verder te completeren met Gardena koppelingen. Mocht je na het lezen van dit stuk nog vragen hebben schroom niet om contact met me op te nemen.

wortkoeler foto 4

Terug naar overzicht