Terug naar overzicht

Tappen uit vaatjes

tww oktober 2008
Door: Theo van Eijden

Tappen uit vaatjes Helaas is de zomer weer voorbij en kan de barbecue weer in het vet. En wat zo mooi was aan BBQ, is het tappen uit eigen gebottelde vaatjes. Hiermee ben je altijd welkom op iedere BBQ. Uit gesprekken op de clubavonden begreep ik dat bij een aantal leden niet duidelijk was hoe je de bekende stalen 5 liter vaatjes weer kan hergebruiken. In dit artikel zal ik het een en ander toelichten.

tappen uit vaatjes - heinekenvatBelangrijk is dat niet alle vaatjes geschikt zijn om na te vullen. Zo heeft Heineken een 5 liter vat dat niet door een thuisbrouwer is te hervullen. Zie de afbeelding.

tappen uit vaatjes - blanco vat

De vaatjes die zijn uitgerust met een uittrekbaar kraantje zijn de juiste. Eerst zal een vaatje geleegd moeten worden. Neem bij voorkeur een bier dat je aangenaam vindt, anders is het een hele opgave. Het voordeel van dit vat is dat er reeds een tapkraantje op zit. Ook zijn er in de handel ongebruikte blanco vaatjes verkrijgbaar. Deze vaatjes zijn gelakt dus enigszins corrosiebestendig. Het nadeel van dit vat is dat er geen tapkraantje op zit.

Vullen van deze vaatjes spreekt voor zich, echter het grote verschil is de hoeveelheid suiker die voor de nagisting moet worden toegevoegd. Pas niet de gebruikelijke 8 gram per liter toe maar verlaag dit naar maximaal 4 gram per liter. Mocht je toch nog bang zijn voor te veel druk in je vat dan zijn er pluggen verkrijgbaar met een overdrukventiel. Het te veel aan druk kan dan ontsnappen. Uit ervaring kan ik vertellen dat een vat met 8 gram suiker per liter met een enorm geweld kan ontploffen. Je krijgt eerst wel een waarschuwing, de boven en onderkant van het vat gaan namelijk eerst bol staan. Zet het vat dan snel koud en drink het zo snel mogelijk leeg.

roodzwarte plug

Het vat dat je inmiddels leeggedronken hebt, heeft in de bovenzijde van het vat een rood/zwarte plug die dient om tijdens het tappen het vat te beluchten. Deze kan je weer in elkaar zetten en hergebruiken. Mocht je het niet vertrouwen, koop dan een rubber stop. Deze heeft dezelfde afmetingen als de zwart/rode plug. In het midden van deze grijze stop zit een prop. Op de afbeelding hier onder is de dop afgebeeld, daarnaast is de dop met het overdrukventiel.

tappen uit vaatjes - grijze stoptappen uit vaatjes - overdrukventiel

Mocht je een vat hebben zonder tapkraantje dan is een tapkraan noodzakelijk. Op deze kraan zit een soort pomp waarmee je lucht in het vat kan pompen. Via de stijgbuis wordt het bier door de luchtdruk uit het vat gedrukt. Om de tapkraan op het vat te bevestigen, druk je de prop met de stijgbuis in het vat. De stijgbuis heeft de zelfde diameter als de prop die in de dop zit. Hierdoor ontsnapt er bijna geen druk uit het vat als de buis door de dop gedrukt wordt. Het bier blijft op deze wijze enige tijd goed en je hoeft niet dezelfde dag op te maken.

stijgbuisWaarschuwing: er is een nadeel aan het gebruik van stalen vaatjes. Een vat kan een beperkt aantal keren worden gebruikt. De kans bestaat namelijk dat er een metaalsmaak aan het bier komt doordat deze vaatjes inwendig gaan roesten. Als bescherming tegen corrosie zijn de vaatjes gelakt. Deze laklaag is helaas niet bedoeld voor een langdurig gebruik.  Al de in dit artikel genoemde onderdelen zijn in de handel eenvoudig verkrijgbaar o.a. van der Kooij in Jubbega. Kijk op de website voor de prijzen.

Terug naar overzicht