Terug naar overzicht

Van de redactie, april 2008

tww april 2008
Door: Nico Mes

Zittend achter een goed glas bier ben je blij dat je in een land woont waar dat kan. Er zijn landen waar dat niet mag. In Nederland is het gebruik van alcohol nooit verboden, al proberen ze het nu wel te ontmoedigen.

Het is deze maand 75 jaar geleden dat in Amerika de drooglegging gedeeltelijk werd opgeheven. Men mocht weer bier brouwen, al was dat in eerste instantie beperkt tot een laag percentage (3,2% v/v). Dit was mede te danken aan president Roosevelt, die kennelijk van bier hield. Na ondertekening van het besluit zou hij gezegd hebben: “En nu is het tijd voor een biertje.” Het thuis brouwen van bier was overigens veel langer verboden in Amerika (tot 1979) en in sommige staten van Amerika is het nog steeds verboden. Dat wil overigens niet zeggen dat daar geen amateurbrouwers actief zijn. Ook in die contreien kent men het gedogen.

In Nederland kunnen we voorlopig nog van een breed aanbod van bier genieten en zelf bier brouwen. Daar maak ik dan ook dankbaar gebruik van en neem nog maar een biertje. Proost!

Nico

Terug naar overzicht