Terug naar overzicht

Spelen met bier, deel 3

tww maart 2007
Door: Theo van Eijden

In deel 3 gaan we verder met de zoektocht naar bierspellen. Ditmaal zal ik mijn aandacht wijden aan spellen die hun oorsprong dichter bij huis hebben. Spellen die in het Nederlands zijn, en nog te koop zijn. Hiervoor heb ik Marktplaats geraadpleegd. Het bleek namelijk dat in de reguliere speelgoedwinkels geen spellen met dit onderwerp te koop zijn. Wel wordt door de diverse brouwers op gezette tijden een spel in omloop gebracht als De meeste spellen zijn blijkbaar niet geliefd want de vraagprijs ligt meestal beneden de 10 euro.

Het eerste spel zal velen wellicht bekend in de oren klinken; “Allied Memory”. Gewoon het klassieke memory maar dan met biermerken. Gevonden op Marktplaats, volgens de aanbieder 20 jaar oud en zit het nog in de originele plastic sealing. Vraagprijs €7. Nog geen bod uitgebracht. Leuk voor degene die nog in de kleine kinderen zit, je kunt er namelijk niet vroeg genoeg mee beginnen hen wijs te maken met de diverse merken.

Het Bierspel, een weinig originele naam. Iedere speler begint met twee bierglazen en pen en papier om de score te noteren (of gebruik pinda's als alternatief). Eén glas gebruik je voor de "Killers", waarbij je een vol glas bier moet legen. Het tweede glas gebruik je bij de andere opdrachten.
Schud de bierkaarten en plaats ze ondersteboven op het bord. Iedere speler kiest een bierdop als pion. Je bepaalt ook een tijd voor de speelduur, of je spreekt af dat je doorspeelt tot geen hond het meer kan volgen.

Spel is geschikt voor voor 2-4 spelers vanaf 18 jaar. Het hoort naar mijn mening meer thuis in een studentensoos dan bij de meer serieuzere brouwers zoals daar zijn leden van ’t Wort Wat!

Dan komen we vervolgens bij een spel uitgegeven door Dommels Bier, genaamd “Surf ‘m up”. Helaas kan ik niet meer over dit spel vertellen. Hopelijk kan een lezer dit wel, tot die tijd zal dit spel met raadsels omhuld blijven. Ook dit spel stond op Marktplaats en ook hier was nog geen bod op uitgebracht.

Van Amstel Bier is er het Dikke Duimen Spel, ook hiervan is weinig bekend. Wel dat het voor €6,50 aan geboden wordt op Marktplaats. Dit moet, gezien de doos, een tamelijk gedateerd spel zijn. De ouderen onder ons zullen het ongetwijfeld wel kennen. Hierover wijd ik dan ook niet verder uit.

Noaber Straten Spel

We blijven nog even op Markplaats want daar staan nog een groot aantal spelen van Grolsch, het Noaber Straten spel. Dit spel is uitgebracht om de verhuizing van de brouwerij naar de nieuwe behuizing te vieren. Tevens is er in die periode ook een speciaal bier met de zelfde naam op de markt gebracht. In eerste instantie was dit bier allen in Twente en de Achterhoek verkrijgbaar, later ook bij slijters in de rest van het land. Bij aankoop van 4 flessen Noaber bier was het stratenspel mee verpakt. Dit stratenspel is gebaseerd op het door Identity Games uitgegeven spel Da Vinci Code. Ook is een speciale houten kroegvariant ontwikkeld.

Wat denk je van Stratego Tournament Bordspel uit gegeven door Hertog Jan. Doel hierbij is het veroveren van de Hertog je ultieme doel! De speelstukken zijn afwijkend van het originele Stratego, zo heb je boogschutters, torens en horigen. En moet je zorgen dat de jonkvrouw van je tegenstander er niet met jouw ridder vandoor gaat. Deze unieke versie van Stratego is gemaakt in de huisstijl van Hertog Jan. In korte tijd zijn meer dan 80.000 verpakkingen (spel met 10 flesjes bier) verkocht in supermarkten en bij slijters in Nederland.

Dan is er ook nog het Oranjeboom Kroonkurken spel, niet bijster spectaculair. Met behulp van plastic kroonkurken moet je dit spel spelen. Doel van dit spel is mij nog steeds niet duidelijk geworden maar dat kan ook andere oorzaken hebben.

Grolsch Master Game.

Doel van het spel: probeer als eerst de finish te bereiken, je rekening te betalen en zo het spel de winnen.

Gedurende het spel moet je diverse vragen beantwoorden en opdrachten uitvoeren. Hierbij moet je op het spelbord een cirkelvormige weg afleggen. Iedere cirkel ligt binnen de vorige. De finish ligt in het centrum. Iedere ring brengt je dichter bij het doel maar de vragen worden steeds moeilijker. Voor elk goed antwoord krijg je een voucher die je aan einde kan gebruiken om bij de barkeeper af te rekenen.

Het is een spel dat het midden houd tussen Triviant, Pictionary, en Charades. De Triviant vragen zijn verdeeld in de categorie film, bier, sport en algemeen. Per categorie zijn er 50 kaarten met ieder 5 vragen in een oplopende moeilijkheidsgraad. Er zijn tevens 150 café kaarten met ieder 4 opdrachten. Dat kan zij het tekenen van iets of iemand, uitbeelden of nadoen van personen of dieren.

Een set van 6 kaarten, brouwerijkaarten, is vergelijkbaar met de Kans kaarten van Monopoly. Hierbij moet je de dobbelsteen werpen om te bepalen hoeveel plaatsen je vooruit mag. Afhankelijk van de plaats waar je terecht komt moet je een vraag beantwoorden, opdracht uitvoeren, verder naar een binnenste ring, of een brouwerij Kans kaart trekken. Als je de vraag goed hebt beantwoord ontvang je een voucher. Heb je de vraag fout dan moet je een voucher betalen. Als een medespeler je opdracht die je moet uitvoeren goed raadt ontvangen beiden een voucher.

Je kan op twee manieren naar een volgende ring, via een open deur of via de portier. De portier moet je natuurlijk betalen met een voucher. Als je de binnenste en laatste ring bereikt hebt moet je genoeg vouchers gespaard hebben om je rekening aan de barkeeper te betalen. Zoals de meeste bierspellen is het geen diepgaand spel, maar met de juiste groep kan het best wel gezellig worden. Is wel het meest complete en verzorgde spel dat ik tegen gekomen ben.

Tourne Generale.

Een mooi spel dat volledig vergelijkbaar is met Triviant. De vragen zijn behoorlijk diepgaand, niet voor beginners. Een willekeurig lid van bijvoorbeeld ’t Wort Wat! zal er zeker nog moeite mee hebben. Voornamelijk Belgische brouwers en bieren komen in dit spel aan bod. Dit laatste is niet verwonderlijk wan het spel is in België uitgegeven. Een aanrader dus, maar met een kanttekening: speel alleen met gelijkgestemden, dus niet met iemand die niet in bier geïnteresseerd is. Zij zullen geen enkele vraag goed beantwoorden.

Het geheim van Grimbergen.

Alken-Maes wilde meer bier verkopen èn tegelijk verder bouwen aan het imago van het Belgische abdijbier Grimbergen. Daarom ontwikkelden zij dit fraaie bordspel. Het is een avontuur door de donkere gangen en tunnels van de abdij van Grimbergen op zoek naar het geheim van de paters. Door het verzamelen van drie gestelijken moet je in staat zijn om het geheim te onthullen. Nederlandse en Belgische consumenten konden dit spannende spel bij aanschaf van een paar sixpacks bemachtigen.

Terug naar overzicht