Terug naar overzicht

Brouwser: Brew Your Own

tww maart 2006
Door: Rob Hagen

Screenshot BYODe lol van het browsen haalt het bij lange na niet bij dat van het brouwen. Laten we het erop houden dat het een aardige afwisseling biedt. Zo volg ik al geruime tijd een aantal websites met informatie over bier brouwen. Eén daarvan is www.byo.com. En aangezien ik door Titus Rinia werd benaderd met het verzoek om zijn pen (muis?) op te pakken voor een bijdrage in deze rubriek, lijkt het mij zinvol om nu eens wat uitgebreider stil te staan bij die website. O ja, voordat ik het verderop in mijn verhaal vergeet: ik geef mijn pen aan het einde door aan Theo van Eijden.

Als je op internet rond surft krijg je soms de indruk dat het tijdperk van de andere media weldra tot de verleden tijd behoort. Gaat een tijdschrift on-line, dan krijgt de betreffende website vaak zoveel extra’s te bieden dat het oorspronkelijke blad volledig in zijn schaduw komt te staan. Of dat helemaal opgaat bij “Brew your own” (www.byo.com) daar wil ik vanaf zijn. Daarvoor heb ik nog te weinig exemplaren van het blad in handen gehad. Maar feit is wel dat de website bij de eerste indruk al erg informatief en compleet overkomt. De teksten zijn bovendien erg helder geschreven, dus zelfs als je Engels niet perfect is, kom je daar zonder horten en stoten doorheen.

“Brew Your Own” is dus ontstaan als tijdschrift in 1995. Het bestaat nog steeds en verschijnt acht keer per jaar met de veelzeggende ondertitel “the How-to Homebrew Beer Magazine”. Volgens de makers gaat het zelfs om het blad voor thuisbrouwers met de grootste oplage. In die zin duwt het dus ook het voor ons veel bekendere Zymurgy naar de achtergrond. Geïnteresseerd? Via de website kun je een proefnummer van het blad bestellen of zelfs een abonnement.

Terug naar de website. Een gele marge links en een geel-oranje marge rechts geven kleur aan de website. Ik gok: een EBC van respectievelijk 10 en 15. Niet iets om te lang bij stil te staan, het gaat tenslotte om de inhoud. Linksboven vind je drie informatieve rubrieken. Klik je op ‘Brew wizard’, dan sta je oog in oog met een tovenaar (hoe kan het ook anders). Wel één die veel van brouwen afweet. Elke week behandelt hij een technische vraag. Het aardige is dat de antwoorden op alle vragen van daarvoor zijn gearchiveerd. Dat geldt niet voor de andere twee rubrieken. De ‘Feature Articles’ en de ‘Story Index’ laten wel titels zien van (in het tijdschrift) verschenen artikelen, maar de bijbehorende artikelen zijn niet allemaal toegankelijk. Wat overblijft is niettemin erg de moeite waard om door te bladeren. Zoek je informatie over een specifiek onderwerp, dan raad ik je aan om het zoekvenster te gebruiken in de rechter bovenhoek. Je komt dan vanzelf op de juiste plaats in één van de drie rubrieken terecht.

Als je ‘Recipes’ aanklikt kom je bij een lijst van 10 recepten. Nog niet echt spectaculair natuurlijk. Totdat je helemaal onderaan klikt op ‘Browse Archive’. Dan vind je er als toegift nog eens zo’n 150 extra. Die recepten zijn stuk voor stuk beschreven op een manier zoals wij dat graag zien: op basis van all grain (dus geen beunhazerij met moutextracten) en behalve de vermelding van gallons, pounds en ounces ook liters, kilo’s en grammen. En als je alleen al de namen van de recepten bekijkt, kun je aardig inspiratie opdoen voor je eerstvolgende inzending in de vrije klasse van het clubkampioenschap. Wat te denken van een Golden Chili Lager, een White Chocolate Pale Ale of een Blueberry Porter?

Een algemeen bezwaar van Amerikaanse recepten is natuurlijk wel dat er ingrediënten in voorkomen die lastig te verkrijgen zijn. Ook daar schiet de website www.byo.com te hulp. Klik op het kopje ‘BYO Reference Guide’ en er komt een lijst tevoorschijn met alle denkbare soorten hop. Voor elk soort is aangegeven voor welk bier die geschikt is, wat de gangbare percentages alfazuur zijn, wat voor smaak en aroma hij heeft en wat je ervoor in de plaats kunt gebruiken. Toevallig geen Sterling hop in huis? Geen nood: Saaz of Polish Lublin geeft een vergelijkbaar resultaat. Trouwens, ook de eigenschappen van talloze mout- en gistsoorten worden in detail beschreven en onderling vergeleken.

De ‘BYO Reference Guide’ sluit af met een lijst adressen van winkels waar brouw-artikelen en ingrediënten te koop zijn. Oké, het zijn uitsluitend adressen in Verenigde Staten (het gaat tenslotte om een Amerikaanse website), dus je hebt daar niet elke dag wat aan. Dat neemt niet weg dat het handig is bij het samenstellen van het boodschappenlijstje voor als je vrienden of familieleden hebt die wel eens die kant opgaan.

Wat is er nog meer te zien? In de rechter marge staat Brew Spreadsheet. Verwacht daar niet te veel van. Persoonlijk vind ik dat de website b(r)bouwers er hier een rommeltje van hebben gemaakt. De spreadsheet (ik opende de versie in Excel) doet erg Spartaans aan. Noch de vormgeving, noch de achterliggende berekeningen biedt iets verrassends. Hooguit zou je er een aardige basis aan kunnen ontlenen als je zelf al van plan was om een slim reken­programma te ontwikkelen. Voor het echte werk kun je beter uitwijken naar www.beertools.com of www.recipator.com. Hoe dan ook, laten we de website niet te veel afvallen vanwege dit minder geslaagde gedeelte. Er staan op website genoeg onderdelen die de moeite van het bekijken meer dan waard zijn. Je favoriete schrijver beoordeel je tenslotte ook op basis van de beste boeken die hij geschreven heeft.

We kijken verder: “Your first brew” is een onderhoudend en leerzaam onderdeel voor de minder ervaren brouwers. De praktische kant van het brouwproces wordt in al zijn facetten belicht. Dat daar hele aardige Nederlandstalige alternatieven tegenover staan, daar kunnen de website makers vanzelfsprekend ook niets aan doen. Als allerlaatste wil ik noemen het onderdeel ‘Homebrew Label gallery’. Zelfs als je zelden werk maakt van mooie etiketten op je flesjes is het fascinerend om je ogen langs de kunstwerken van andere brouwers te laten gaan.

Is www.byo.com hiermee nu aan te bevelen als bookmark. Eigenlijk is het niet eens de moeite waard. Niet dat de inhoud teleur stelt. Dat zeker niet. Maar alleen al omdat je de drie letters gemakkelijk onthoudt en waarschijnlijk in minder tijd kunt typen dan dat je nodig hebt om de bookmark terug te vinden. Een aanrader dus. Ga er maar eens goed voor zitten achter je beeldscherm. Je bureaustoel aan de kant en een gemakkelijke stoel ervoor in de plaats. En doe eens een keer gek: pak er een biertje bij!

Terug naar overzicht