Terug naar overzicht

De Vailliant tapspiraal VCW 180-242.

tww oktober 1999
Door: Erik Deelissen

 

De Vailliant tapspiraal VCW 180-242.

Ruim twee jaar geleden kocht ik een tapspiraal bij onze inkoopcommissie. De tapspiraal zag er aan de buitenkant wat smoezelig uit door kalkaanslag als gevolg van lekkage en de bouten en moeren waren verweerd. Ik had hier en daar op onze clubavonden geïnformeerd bij diverse leden, die al enige ervaring met dit apparaat hadden of de tapspiraal te openen was en eigenlijk nog belangrijker, was hij dan weer dicht te krijgen.
Het werd niet aangeraden om de tapspiraal  te openen omdat hij zeer moeilijk dicht en lekvrij te krijgen was. In het gebruik lekte hij nog steeds door aan de buitenkant, dus onze keuken vertoonde binnen een mum van tijd een laagje water.
Eigenwijs als ik ben heb ik de stoute schoenen aangetrokken en heb besloten de tapspiraal toch eventjes van binnen te bekijken, nou dat eventjes had  ik beter achterwege kunnen laten want ik ben een halve middag bezig geweest om de bouten en moeren te verwijderen, deze zaten gewoon vastgeroest. Een behandeling met Cola en kruipolie gaf ook geen resultaat dus besloot ik grof geschut te voorschijn te halen. Met een hamer en beitel heb ik de bouten doorgeslagen welke niet los te krijgen waren. Hierna kon ik de deksels voorzichtig verwijderen, dit ging niet zo makkelijk omdat de drie koperen spiralen met dubbele O-ringen vast zitten in uitsparingen in het deksel.
Na enig gewurm waren de deksels verwijderd en de spiralen eruit getild. Ik was toen blij dat ik hem open had gehaald want er bleek ontzettend veel smurrie en aanslag aanwezig te zijn dat een goede warmteoverdracht alleen maar kon benadelen.
De spiralen, het huis en de deksels heb ik diverse malen schoongemaakt met geconcentreerde schoonmaak middelen en daarna de koperen spiralen laten weken in een sterke citroenzuur oplossing.
De tapspiraal bestaat zoals boven vermeld uit drie koperen spiralen welke parallel lopen. Aan de beide uiteinden van de spiralen bevinden zich dubbele groeven waarin O-ringen passen om een goede afsluiting te bewerkstelligen. Deze groeven moeten ook zeer goed schoongemaakt worden en eventuele kalkaanslag verwijderen. In beide deksels zitten kanalen welke ook weer goed schoongemaakt moeten worden, een smalle rager is een aanrader voor deze schoonmaakklus.
Binnen de koperen spiralen bevinden zich plastic hulzen als opvulling, zodat het koelwater wordt gedwongen langs de spiralen te gaan, jullie raden het al ook deze grondig schoonmaken.
De behuizing en deksel gebruiken als afsluiting een zeer grote O-ring, deze was niet bij CV onderhoudsbedrijven of de Vailliant importeur te verkrijgen, omdat deze tapspiralen nooit worden gerepareerd.
Hergebruik van deze O-ringen werkt niet omdat de lekkage dan nog groter wordt dan voorheen.
Ik heb toen de O-ringen zelf gemaakt door de behuizing en deksels met zuurvrije vaseline in te smeren met een kwastje, en daarna Siliconen kit (de aquarium kwaliteit) op de behuizing en deksels aangebracht en deze daarna op elkaar geperst met een millimeter tussen ruimte, deze millimeter ruimte verkrijg je door ringetjes als afstand houdertjes te gebruiken.
Dit heb ik een week laten drogen, en daarna de deksels voorzichtig verwijderd, het lukt meestal niet in éénmaal, omdat er lucht in de zelfgemaakte O-ring opgesloten zit.
Als het dan eindelijk is gelukt om de O-ringen te persen, verwijder je de overtollige uitgeharde kit met een nagelschaartje en knip je deze in vorm.
Nieuwe O-ringen op de spiralen aanbrengen en licht insmeren met zuurvrije vaseline, dit helpt de uiteinden van de spiralen makkelijker in de deksels te persen.
De grote zelfgemaakte O-ringen aanbrengen in de behuizing, de deksels plaatsen en voorzichtig de moeren aandraaien.
Indien alles geplaatst is kan je de tapspiraal afpersen door waterleiding druk op de tapspiraal te zetten en kijken of deze niet lekt aan de buitenkant van de behuizing en er geen water uit de aansluitingen komt, waar de wort straks weer doorstroomt.
Ik heb mijn tapspiraal een nacht lang op waterleiding druk gehad zonder enige waarneembare lekkage.

Veel succes en vragen staat vrij.

Te gebruiken materialen:

 • dunne rager
 • oude tandenborstel
 • afwasmiddel
 • afwasborstel
 • citroenzuur
 • zuurvrije vaseline
 • siliconenkit aquarium kwaliteit (bevat geen anti schimmel middelen en is bestand tegen hoge temperaturen.
 • O-ringen, 12 stuks, drinkwater kwaliteit buitendiameter 11mm binnendiameter 7mm dikte 2mm
 • ringen RVS, 16 stuks, buiten diameter 9mm, binnen diameter 5.5mm
 • moer M5, 16 stuks, RVS.
 • bout M5, RVS lengte 31mm.

Erik Deelissen

Terug naar overzicht