Terug naar overzicht

Brewzilla 1.4

tww oktober 2002
Door: Jan-Willem Fukkink

Brewzilla 1.4

de opvolger van RIMS


Dit verhaal is een vervolg op het artikel 'Leidsche RIMS' uit het clubblad van oktober 2001 (en op de Vraagbaak van januari 2002). In dat artikel beschreef ik mijn RIMS (Recirculating Infusion Mash System), bestaande uit een Westfalia-ketel met electrische verwarming, een bolle filterplaat en een mag-drive pomp. Inmiddels zijn we een jaar verder en is er heel wat veranderd. Reden genoeg voor een nieuwe naam: Brewzilla 1.4, en een vervolgverhaal...
data1241
Allereerst een overzicht van de brouwinstallatie. Die is volledig mobiel en demontabel, omdat ik brouw in de keuken, maar de zaak opsla op zolder. Dat is altijd even sjouwen, maar heeft ook voordelen. Het stimuleert om alles goed schoon te maken en houden, en je kunt nog eens ergens anders brouwen (bij collega-brouwers, op mijn werk, of op een gezamenlijke brouwdag, bijvoorbeeld).
Op een los tafelblad (van 115 bij 50 cm, met twee schragen eronder) staan van links naar rechts: het Heetwatervat, de RIMS-ketel en de Kookketel. De RIMS-ketel staat op een klein RIMS-tafeltje (twee platen met vier pootjes ertussen) zodat daaronder de pomp kan staan. Aan de achterkant van het RIMS-tafeltje is het bedieningspaneel bevestigd.
data1242
Binnen in de RIMS-ketel zie je de H-vormige instroomverdeler en onderin de bolle filterplaat. Het vloeibare deel van de maisch loopt door de filterplaat en dan via een slangetje naar de kogelkraan aan de buitenkant (met de rode hendel). Aan de kraan zit een RVS-snelkoppeling. Inmiddels heb ik al mijn Gardena-aansluitingen vervangen, omdat die na verloop van tijd gaan lekken als je ze gebruikt voor hete vloeistoffen.
data1243
Via een Y-stuk loopt de wort naar de pomp. Vanaf het Heetwatervat loopt ook een slang naar dit Y-stuk, voor tijdens het spoelen. Mijn Heetwatervat heeft geen eigen verwarmingselement. Tegelijk met het maischen in de RIMS-ketel verwarm ik in de Kookketel een hoeveelheid water en giet dat over in het Heetwatervat. Op termijn wil ik de slangen anders aanleggen, zodat ik het hete water over kan pompen.
data1244
De magnetic-drive pomp van March die heel veel gebruikt wordt in (met name Amerikaanse) thuisbrouwerijen. De pomp staat onder de RIMS-ketel zodat hij vanzelf volloopt als ik de kraan van de RIMS-ketel openzet. Zowel de ingang als de uitgang zijn voorzien van RVS-snelkoppelingen. Zodoende kan ik de slangen eenvoudig loskoppelen om ze schoon te maken.
data1245
Aan de uitgang van de pomp zit ook een Y-stuk. De bovenste slang loopt terug naar de RIMS-ketel. De andere slang loopt naar de Kookketel (aan de rechterkant). Na het maischen pomp ik de wort direct door naar de Kookketel, totdat het graanbed bijna droogvalt. Vervolgens pomp ik uit de Heetwaterketel een nieuwe lading water in de RIMS-ketel en laat het een tijdje circuleren. Tenslotte gaat dat ook door naar de Kookketel, etc. Zodra de eerste wort in de Kookketel zit zet ik de verwarming van die ketel aan. Op die manier kun je met een element van 1800 Watt de wort toch redelijk snel aan de kook krijgen.
data1246
Tijdens het maischen wordt de wort teruggepompt in de RIMS-ketel. Aan de slang zit weer een RVS-snelkoppeling. Het koperen geval ter linkerzijde bevat een verdikt stuk (22 mm) met daarin een dun koperen pijpje (12 mm). Van bovenaf laat ik daarin een temperatuurvoeler zakken van de ETC (zie verder).
data1247
Nog een blik op de RIMS-ketel. De brug over de ketel is van aluminium in plaats van hout. De H-vormige instroomverdeler hangt eronder en is met behulp van een rubberen o-ring in hoogte te verstellen.
data1248
Het bedieningspaneel voor Brewzilla 1.4. Aan de linkerzijde de Ranco Electronic Temperature Controller, die het verwarmingselement van de RIMS-ketel aan- en uitschakelt. Dat gebeurt afhankelijk van de ingestelde doeltemperatuur en de gemeten wort-temperatuur (met de temperatuurvoeler). Daarnaast vier schakelaars: voor de ETC (en dus voor de verwarming van de RIMS-ketel), voor de RIMS-pomp, en voor de Kookketel (en één voor toekomstig gebruik). Het paneel zelf is gemaakt van een aluminium plaat. De opdruk bestaat uit een vel (overhead-)transparant dat geschikt is voor inkjet-printers. Door in spiegelbeeld te printen komt de opdruk aan de achterkant van het transparant en is daardoor minder gevoelig voor spetters en makkelijker schoon te maken.
data1249
De achterkant van het bedieningspaneel met stekkerdozen voor de verschillende apparaten. Na diverse bijna-ongelukken met electriciteit en vocht vond ik het hoog tijd om een veiliger oplossing te realiseren. Alle aansluitingen zijn geaard en zoveel mogelijk afgeschermd tegen vocht.
data1250
Een detail-opname van de ruime hoeveelheid bedrading die nodig was voor de vier schakelaars aan de voorkant (alle twee de draden in een schakeling worden onderbroken). De kroonsteentjes fungeren als een soort patch-panel voor de bedrading. Het gele kastje met doorzichtige deksel is natuurlijk gewoon een schroevendoos waar de bodem uit gesneden is.
Het bedieningspaneel is met scharnieren bevestigd aan het RIMS-tafeltje. Op die manier is het geheel op te vouwen voor transport.

Met Brewzilla 1.4 heb ik inmiddels diverse brouwsels gemaakt en hij houdt zich prima! De bediening is echt een genot: geen gezeul met ketels en emmers, maar gewoon een schakelaartje om en een kraantje open of dicht (als je een beetje van techniek houdt, natuurlijk). Ik ben zo tevreden dat ik eigenlijk weinig plannen heb voor veranderingen of verbeteringen. Of het moet dat slangenstelsel zijn; dat moet eigenlijk toch helemaal anders. Nou ja, klussen maar weer...

Heb je nog vragen over Brewzilla 1.4? Mail ze dan gerust naar dit adres.

Kijk ook eens op m'n site (http://www.barleys.nl/index.htm?brewzilla). Tenslotte verwijs ik je naar de Homebrewery Index (http://www.barleys.nl/index.htm?homebreweries): de grootste ter wereld met meer dan 90 referenties naar websites waar mensen hun thuisbrouwerij beschrijven. Zeer inspirerend! .

Jan-Willem Fukkink

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Terug naar overzicht