Hieronder volgt een recept voor een Oatmeal Stout. Het was mijn tweede bier dat ik gebrouwen heb en ik denk er met veel weemoed aan terug. Het bier heeft namelijk de trieste gang naar de plee moeten maken, omdat het veel te bitter was. Bij deze een aangepast recept. Als gist kan je het beste een vrij neutrale bovengist gebruiken, bijvoorbeeld Arsegan, Bootz of Delta X. Nog beter is het om zelf gist op te kweken uit een flesje Guinness met nagisting op fles.
Werkwijze:
- Neem 8 liter water van 55°C en stort er de mout in. De temperatuur moet nu 52°C zijn.
- Controleer de pH en corrigeer indien nodig.
- Laat 15 minuten rusten.
- Verwarm tot 68°C en laat 45 minuten rusten.
- Verwarm tot 74°C en laat 15 minuten rusten.
- Doe de zetmeelproef en maisch af op 80°C.
- Spoel tot er ongeveer 13-14 liter wort is (Spoelen tot SG = 1010).
- Kook 90 minuten, voeg de Target hop aan het begin van het koken toe. De Fuggles hop voeg je 15 minuten voor het einde van het koken toe.
- Damp in tot je 10.5 liter wort overhoudt.
- Snel koelen tot 22°C.
- Verwijder hop en eiwitten en voeg de gist toe.
- Belucht gedurende 30 minuten en belucht na 12 uur nog eens 30 minuten.
- Koel het wort tot 18°C.
De bitterheid moet tussen de 30 en 35 IBU uitkomen, hetgeen heel wat minder is dan de 90 IBU van mijn brouwsel.
Erwin Vermeij |