Terug naar het overzicht   Dit recept afdrukken   Exporteer als BeerXML

Kriek van Driek

van:Driek Zwaan
klasse:B
stijl:Kriek

Beschrijving

Het was een verrassing voor me dat de ingezonden kriek zo hoog geëindigd was op de clubkampioenschappen van 1995; meer dan tien jaar geleden betekende kriek voor mij de doorbraak naar ander bier dan pils. De meeste commerciële kriekbrouwers voegen zoetstof toe aan hun kriekbier waardoor de smaak vaak op de frisdrank cassis lijkt. De homebrewkriek is veel minder zoet en de smaak van de kriekepit geeft iets extra's aan het bier; het brouwen met kriekensap is af te raden omdat er weinig van de krieksmaak achterblijft in het bier. Ook al ben je zelf niet zo'n liefhebber van kriek, er zijn heel veel mensen die het heerlijk vinden; het is een bier met een feestelijke uitstraling en fascinerend om te brouwen!

Totaal 2425 gram koren = 243 gram koren voor een liter bier. Een liter bier is goed voor 3 flesjes - dus er is 81 gram koren nodig voor één flesje kriek.
Heeft U wel eens 81 gram mout afgewogen en in uw favoriete bierglas gedaan? Veel hè!

Werkwijze: 

  • 7 liter water verwarmen tot 57°C, de mout en de tarwevlokken storten.
  • spoelen: met 2x3 liter water van 85°C tot 11 liter wort.
  • Giststarter maken.
  • Wort aan de kook brengen, dan 24 gram hop toevoegen en 70 minuten koken; 10 minuten voor het eind de rest van de hop en Iers mos toevoegen.
  • Na het koelen de giststarter toevoegen en wegzetten op 22°C.
  • Start SG. 1058
  • Het bier is tijdens de hoofdgisting belucht: 4x1 uur per dag. Na 3 dagen was de hoofdgisting voorbij (er dreef geen gist meer op het bier); het SG, was gedaald tot 1016.
Voorbereidingen alvorens het bier over te hevelen naar de gistingsfles.
  • a. De bevroren krieken in een fles doen van 15 liter.
  • b. Omdat de krieken zo vreselijk zuur waren heb ik een liter water aan de kook gebracht waaraan ik 1 kg kristalsuiker toevoegde, dit kokende water over de bevroren krieken gieten.
  • Dit moet voorzichtig gebeuren: een trechter gebruiken en langzaam in de fles op de krieken gieten zodat de fles niet knapt maar de bevroren krieken wel!
  • Als de bodem van de fles handlauw aanvoelt kan het bier erin overgeheveld worden.
  • Na een paar dagen kregen de kersen een fletse kleur.
  • De fles om de 2 dagen schudden: het waterslot zal de eerste dagen spontaan gaan borrelen!
  • Na 3 weken de fles koel wegzetten (kruipgat).
  • Na nog eens 6 weken het bier overhevelen in een plastic vat, SG. was gedaald tot 1012.
  • 150 cl gekookt suikerwater toevoegen.
  • De krieken in een vergiet opvangen.
  • Gist eraf spoelen met warm water en laten druipen.
  • Een bord of schaal onder het vergiet plaatsen en alsnog de krieken kneuzen!
  • Het opgevangen sap aan het bier toevoegen en kalm door het bier mengen.
  • Daarna bottelen.
Na drie maanden is het bier rijp.

Proost!

Veel brouwplezier toegewenst!

Driek Zwaan

Recept gegevens

batchgrootte:10 l.
kooktijd:70 min.
alcoholpercentage:6.0 %
begin-SG:1058
eind-SG:1012
EBC (kleur):0.0
EBU (bitterheid):0.0

Ingrediënten

ingrediënthoeveelheidkooktijdwaardebijzonderheden
Pilsmout (3 EBC) 1.5 kg.   3 EBC  
Munichmout (15 EBC)700 g.   15 EBC  
Ambermout (50 EBC)75 g.   50 EBC  
Kristalmout (50 EBC)50 g.   50 EBC  
Tarwevlokken100 g.      
Hallertau18 g. 70 min. 3.2 α Bloemen  
Challenger hopbloemen6 g. 070 min. 5.3 α Bloemen  
Iers Mos (Irish Moss)1.5 g. 10 min.    
Bovengist1 zakje      
Krieken3 kg.      
Suiker1000      
Bottel suiker5gr/liter      

Maischschema

53 °C65 °C73 °C78 °C
25 min.60 min.40 min.5 min.

Opmerkingen van de webredactie

gist advies: Brewferm Top Alcoholpercentage berekend volgens Promash
't Wort Wat receptendatabase: http://www.twortwat.nl/recepten?id=60