Terug naar het overzicht
Dit recept afdrukken
Exporteer als BeerXML
Beschrijving
Werkwijze:
- We schroten de mout.
- We storten alle granen in 6 liter water van 54 °C zodat de temperatuur ongeveer 52 °C wordt.
- We plaatsen de ketel in de hooikist en rusten 10 -15 min. bij 52 °C.
- We gaan nu verhitten tot 61 °C gevolgd door een rust van 35 min.
- We verhitten dan tot 71 °C en rusten nog 20 min.
- Doe nu de jodiumproef, is er geen zetmeel meer, verwarm dan tot 77 °C en rust 5 min.
- Ga nu spoelen met water van 78 °C totdat je 12,5 liter wort hebt.
- Maak van een halve liter afgekoelde wort en het zakje gist een giststarter.
- Ga dan 75 minuten. koken (gerekend vanaf het moment dat alles kookt).
- Voeg de hop toe zodra de wort begint koken.
- Voeg de kruiden toe 15 minuten. voor het einde van het koken.
- Breng de wort na het koken met een roerstok flink aan het draaien (whirlpool) en wacht dan 15 minuten alvorens de hop en de eiwitten eruit te zeven met de kaasdoek.
- Daarna ga je de wort snel koelen met de koelspiraal! Als de temperatuur van de wort gedaald is tot 25 °C is ga je het SG meten (1050 is een mooie waarde). Vul eventueel aan tot 10 l.
- Voeg dan de gist(starter) toe.
- Veel zuurstof in de wort brengen d.m.v. krachtig roeren of met een aquariumpompje.
- Zet de emmer met wort op een warme plaats (20-22 °C)!
Proost! |
Recept gegevens
batchgrootte: | 10 l. |
kooktijd: | 75 min. |
begin-SG: | 1050 |
EBC (kleur): | 0.0 |
EBU (bitterheid): | 0.0 |
Ingrediënten
ingrediënt | hoeveelheid | kooktijd | waarde | bijzonderheden |
---|
Pilsmout (3 EBC) | 2 kg. |
|
3 EBC
|
Leverancier: Dingemans |
Caramelmout (150 EBC) | 150 g. |
|
150 EBC
|
|
Bitterhop | 15 g. |
75 min. |
4 α
|
Bloemen |
Sinaasappelschil, gedroogde | 5 g. |
15 min. |
|
|
Lievevrouwebedstro, gedroogde | 5 g. |
15 min. |
|
|
Bovengist | |
|
|
|
Maischwater | 6 liter |
|
|
Leverancier: Kraan |
Spoelwater | |
|
|
Leverancier: Kraan |
Bottelsuiker | 6gr/liter |
|
|
|
Maischschema
52 °C | 61 °C | 71 °C | 77 °C |
15 min. | 35 min. | 20 min. | 5 min. |
Opmerkingen van de webredactie
De gist Brewferm Top kan hier prima gebruikt worden.