De naam is gekozen vanwege de kleur en het cijfer vanwege het alcoholpercentage wat tussen de 8 en 9 volumeprocenten ligt. Het navolgende recept is voor 10 liter.
Werkwijze:
- Indien mogelijk 24 uur van te voren de giststarter aanmaken.
- Schroot de mouten (niet te fijn).
- Verwarm 7 liter water tot 50°C. De geschrote mouten en het tarwemeel erbij doen en goed roeren.
- De temperatuur zal nu ongeveer 48°C zijn.
- Zet de maischketel 15 minuten in de hooikist.
- Opwarmen naar 52°C; waarna wederom 15 minuten rust in de hooikist.
- Opwarmen naar 63°C; waarna 30 minuten rust in de hooikist.
- Opwarmen naar 68°C; waarna 15 minuten rust in de hooikist.
- Opwarmen naar 73°C; waarna 30 minuten rust in de hooikist.
- Doe de jodiumtest. (Indien niet goed: goed roeren, zonder verwarming, tot de temperatuur gezakt is 68°C. Zet de ketel dan nog 30 minuten in de hooikist).
- Opwarmen naar78°C Nu 5 tot 10 minuten in de hooikist.
- Dan filtreren en spoelen, tot ongeveer 12 liter is verkregen.
- Ga de wort koken.
- Zodra het brouwsel kookt alle hopbloemen erin en het vuur zo afstellen dat de wort zachtjes borrelt.
- Kook op deze manier ongeveer één uur.
- Voeg dan dan de geplette korianderkorrels, twee eetlepels honing, 300 gram gewone suiker en de Irish moss toe.
- Nog een kwartiertje laten trekken.
- Filtreer de wort.
- Zo snel mogelijk koelen naar 25°C.
- Bepaal het S.G., dit dient tussen de 1075 en 1080 te zijn. Indien nodig bijstellen met suiker of water.
- Doe de wort in de grondig gereinigde en ontsmette gistingsemmer.
- Flink beluchten met de schuimspaan of op een andere wijze.
- Dan de giststarter erbij en wederom met schuimspaan flink opkloppen.
- Zet de gistingsemmer op een warme, donkere plaats.
- Omgevingstemperatuur niet onder de 18°C laten komen.
- Laat de eerste vergisting ongeveer een week duren.
- Hevel over in de klaringsfles met waterslot. Deze tweede vergisting duurt ongeveer 10 dagen, waarna het bottelen kan beginnen.
- Na ongeveer 3 maanden lageren is het bier goed op dronk.
Proost! |