Terug naar het overzicht   Dit recept afdrukken   Exporteer als BeerXML

Bier Behekst

datum:16 mei 2021
van:Ernst de Moor
gepubliceerd:Clubblad Juni 2021
klasse:A
stijl:Gruitbier

Beschrijving

De bedoeling van dit bier: de smaak van de middeleeuwen terughalen, met name door het gebruik van het kruidenmengsel van gruitbieren.
Een lichtzurig, kruidig bier zonder hop. Het gebruik van jeneverbes geeft het bier een zurige indruk.

Over de naam: In Duitsland werd het reinheitsgebot ingevoerd, omdat de kruiden in bier niet altijd onschadelijk waren. Zo is van Moerasrozemarijn bekend dat het halicunerend kan werken, en bij grote hoeveelheden giftig is. Bier werd in sommige gevallen vergeleken met de drankjes die heksen brouwen. Onze biernamen eindigen altijd op ST, en zodoende: Bier Behekst.

Dit bier won in 2017 de maandbierwisselkei.

Recept gegevens

batchgrootte:10 l.
kooktijd:60 min.
alcoholpercentage:7.1 %
begin-SG:1063
eind-SG:1012
EBC (kleur):32.6
EBU (bitterheid):0.0
Brouwhuisefficiëntie:72 %
WatertypeHoofddorps water

Ingrediënten

ingrediënthoeveelheidkooktijdwaardebijzonderheden
Pilsmout (3 EBC) 1350 g   3 EBC Leverancier: Dingemans
Tarwemout (4 EBC) 450 g   4 EBC  
Cara Munichmout (120 EBC)350 g   120 EBC  
Havervlokken (2 EBC) 350 g   2 EBC  
Roggemout (6 EBC)350 g   6 EBC  
Zoethout4.5 g 30 min.    
Koriander4.5 g 30 min.    
Gagelkatjes 0.5 g 10 min.    
Gagelblaadjes 2 g 10 min.    
Jeneverbes13 g 30 min.    
Bijvoet 1 g 30 min.    
Wijnruit 9 g 30 min.    
Moerasrozemarijn 1.5 blaadje 30 min.    

Maischschema

37 °C62 °C72 °C78 °C
30 min.30 min.30 min.5 min.
't Wort Wat receptendatabase: http://www.twortwat.nl/recepten?id=356