Terug naar het overzicht Dit recept afdrukken Exporteer als BeerXML
datum: | 16 mei 2021 |
van: | Ernst de Moor |
gepubliceerd: | Clubblad Juni 2021 |
klasse: | A |
stijl: | Gruitbier |
De bedoeling van dit bier: de smaak van de middeleeuwen terughalen, met name door het gebruik van het kruidenmengsel van gruitbieren. Over de naam: In Duitsland werd het reinheitsgebot ingevoerd, omdat de kruiden in bier niet altijd onschadelijk waren. Zo is van Moerasrozemarijn bekend dat het halicunerend kan werken, en bij grote hoeveelheden giftig is. Bier werd in sommige gevallen vergeleken met de drankjes die heksen brouwen. Onze biernamen eindigen altijd op ST, en zodoende: Bier Behekst. Dit bier won in 2017 de maandbierwisselkei. |
batchgrootte: | 10 l. |
kooktijd: | 60 min. |
alcoholpercentage: | 7.1 % |
begin-SG: | 1063 |
eind-SG: | 1012 |
EBC (kleur): | 32.6 |
EBU (bitterheid): | 0.0 |
Brouwhuisefficiëntie: | 72 % |
Watertype | Hoofddorps water |
ingrediënt | hoeveelheid | kooktijd | waarde | bijzonderheden |
---|---|---|---|---|
Pilsmout (3 EBC) | 1350 g | 3 EBC | Leverancier: Dingemans | |
Tarwemout (4 EBC) | 450 g | 4 EBC | ||
Cara Munichmout (120 EBC) | 350 g | 120 EBC | ||
Havervlokken (2 EBC) | 350 g | 2 EBC | ||
Roggemout (6 EBC) | 350 g | 6 EBC | ||
Zoethout | 4.5 g | 30 min. | ||
Koriander | 4.5 g | 30 min. | ||
Gagelkatjes | 0.5 g | 10 min. | ||
Gagelblaadjes | 2 g | 10 min. | ||
Jeneverbes | 13 g | 30 min. | ||
Bijvoet | 1 g | 30 min. | ||
Wijnruit | 9 g | 30 min. | ||
Moerasrozemarijn | 1.5 blaadje | 30 min. |
37 °C | 62 °C | 72 °C | 78 °C |
30 min. | 30 min. | 30 min. | 5 min. |