Terug naar het overzicht   Dit recept afdrukken   Exporteer als BeerXML

La Trappe Isid'or

datum:28 februari 2019
van:Nico van Kampen
klasse:V
stijl:Overig

Beschrijving

Opmerkingen:

Een ieder staat vrij in zijn keuze welke gist hij/zij gebruikt maar het advies is om een opkweek te maken van La Trappe (van een zo vers mogelijke Dubbel of Isid'or). De opkweek is de beste optie qua resultaat. Als alternatief kun je de Wyeast 1214 Belgian Abbey gebruiken.
Het bier moet redelijk warm vergist worden i.v.m. de gewenste esters (waaronder banaan). Met het toevoegen van gistvoeding met de juiste amino zuren is tijdens de proefbrouwsels gebleken dat het de vergisting hielp.
Het brouwwater moet je in je eigen brouwsoftware bepalen. Gebruik +/- 3 a 3,5 liter maischwater/kilo storting.

 

Waterprofiel behandeld water:

Ca Mg Na HCO3 Cl SO4
56 mg/l 8 mg/l 63 mg/l 176 mg/l 76 mg/l 51 mg/l

 

Recept gegevens

batchgrootte:10 l.
kooktijd:70 min.
alcoholpercentage:7.6 %
begin-SG:1080
eind-SG:1022
EBC (kleur):40.0
EBU (bitterheid):27.0
Brouwhuisefficiëntie70 %

Ingrediënten

ingrediënthoeveelheidkooktijdwaardebijzonderheden
Pale Ale mout3200 gr.   9 EBC Leverancier: Dingemans
Caramout (120 EBC)230 gr.   120 EBC Leverancier: Dingemans
Tarwemout (licht)60 gr.   3 EBC Leverancier: Dingemans
CaraPils50 gr.   25 EBC Leverancier: Weyermann
CaraAroma50 gr.   400 EBC Leverancier: Weyermann
Kristalsuiker80 gr.     Leverancier: Supermarkt
Kandijsiroop (Medium)50 gr.   225 EBC Leverancier: Arsegan
Perle15.5 gr. 60 min. 5.3 α Pallets  
Perle15.5 gr. 15 min. 5.3 α Pallets  
Perle6.5 gr. 5 min. 5.3 α Pallets  
Maischwater12.78 l.     Leverancier: Kraan
Gips (calciumsulfaat)62 gr.      
Fosforzuur1.17 ml.      
Spoelwaterspoel tot 12.5 liter in de brouwketel     Leverancier: Kraan
La trappe opkweek (giststarter)1      

Maischschema

62 °C72 °C78 °C
10 min.45 min.5 min.
't Wort Wat receptendatabase: http://www.twortwat.nl/recepten?id=321