Terug naar het overzicht   Dit recept afdrukken   Exporteer als BeerXML

St. Nicobock

van:Renko Kuperus
klasse:D
stijl:Bokbier

Beschrijving


Stijgende infusie
Volume 8 liter water
Waterbewerking: 2 theelepeltjes melkzuur in 8 liter water<>
Spoelen: 7.5 liter water
Kooktijd: 75 minuten
Opmerkingen:
  • Ik heb de speculaaskruiden bij Rob van Gelder gekocht, is ook bij bakkers, reformzaken of de Peperbol (Albert Cuyp) te verkrijgen. In de plaatselijke supermarkt staan vaak potjes speculaaskruiden van het merk Baukje in het schap met bakbenodigdheden.
  • Pas gewone stijgende infusiemethode toe volgens het aangegeven maischschema en een temperatuurtoename van ca 1°C per minuut.
  • Spoelen met water van ca 80-85°C.
  • Zodra het kookt voegen we alle Nothern Brewer hop toe.
  • De laatste 15 minuten (dus na 60 min) voegen we de speculaaskruiden toe.
  • Na het koken voegen we de aroma (Saaz of Hallertauer) hop toe en laten dit ca 20 minuten met gesloten deksel trekken.
  • Na het koelen en beluchten voegen we de eerder gemaakte giststarter toe.
  • Als we gebruik maken van het depot van een echte trappist moeten we de giststarter een dag of drie van te voren maken.
  • De vergistingstemperatuur van Bootz ligt rond de 23°C .
  • De smaak na ca zes weken was licht gemberachtig en kruidig. In het begin zweefden er bij het uitschenken allerlei stukjes in, waarschijnlijk geklonterde speculaaskruiden. Later, na een paar maanden, verdween dit verschijnsel.
Groetjes en succes,

Renko Kuperus

Recept gegevens

batchgrootte:10 l.
kooktijd:75 min.
alcoholpercentage:7.0 %
begin-SG:1074
eind-SG:1020
EBC (kleur):0.0
EBU (bitterheid):0.0
Watertype2 tl. melkzuur in 8 l. water

Ingrediënten

ingrediënthoeveelheidkooktijdwaardebijzonderheden
Lichte mout (5 EBC)1.7 kg.   5 EBC  
Munichmout (12 EBC)600 g.   12 EBC  
Caramelmout (80 EBC)500 g.   80 EBC  
Tarwemout (4 EBC) 200 g.   4 EBC  
Northern Brewer20 g. 75 min. 7 α Bloemen  
Saaz hop10 g. 20 min. 5 α Bloemen  
Speculaaskruiden5 g. 15 min.    
Bootz Bovengist5 g.      
Maischwater8 liter     Leverancier: Kraan
Spoelwater7.5 liter     Leverancier: Kraan
Bottelsuiker6gr/liter      

Maischschema

42 °C52 °C63 °C73 °C78 °C
15 min.30 min.40 min.20 min.1 min.

Opmerkingen van de webredactie

Purmerender Bockbierfestival 1995. Advies van de redactie: Brewferm Top korrel gist is een goede vervanger.
't Wort Wat receptendatabase: http://www.twortwat.nl/recepten?id=32