Terug naar het overzicht   Dit recept afdrukken   Exporteer als BeerXML

Bosun Bitter

datum:11 november 2018
van:Theo van Eijden
klasse:A
stijl:Bitter

Beschrijving

Het SG en het alcoholpercentage laat je denken dat dit een waterig bier is maar dat is niet zo. Door de maisch op een relatief hoge temperatuur en de toevoeging van de kristalmouten heeft dit bier een aangenaam mondgevoel. Het lage alcoholpercentage maakt dit tot een makkelijk bier waar je nog wel een volgende van kan pakken. 

Maisch de mouten in met een waterverhouding van 2,6 liter per kilo mout op een temperatuur van 68 graden en houd deze 1 uur aan. Regelmatig roeren voor een goede omzetting. Langzaam spoelen totdat je ongeveer 12 liter in je kookketel heb zitten. De totale kookduur is 60 minuten en voeg de hop toe volgens schema. Na de kook de eiwitten uitfilteren en overhevelen naar het gistvat. Afkoelen naar 18 graden en let op dat je goed belucht. Voeg de gist toe en laat de wort voor ongeveer 7 dagen vergisten, daarna overhevelen naar een mandfles en de temperatuur verlagen naar 5 graden, lager gedurende 14 dagen. 

 

Recept gegevens

alcoholpercentage:3.8 %
begin-SG:1036
eind-SG:1007
EBC (kleur):22.0
EBU (bitterheid):30.0
Brouwhuisefficiëntie78 %

Ingrediënten

ingrediënthoeveelheidkooktijdwaardebijzonderheden
Palemout (7 EBC)1770 gr   7 EBC  
Kristalmout (20 EBC)58 gr   20 EBC  
Kristalmout (120 EBC)58 gr   120 EBC  
Chocolademout (800 EBC)40 gr   800 EBC  
East Kent Goldings7 gr 40 min. 5 α Bloemen  
Challenger hopbloemen7 gr 40 min. 12 α Bloemen  
East Kent Goldings7 gr 10 min. 5 α Bloemen  
Challenger hopbloemen7 gr 10 min. 12 α Bloemen  
Wyeast 1098 British Ale1      
Maischwater5 liter     Leverancier: Kraan
Spoelwaterspoelen tot 12 liter     Leverancier: Kraan
Bottel suiker6gr/liter      

Maischschema

68 °C78 °C
60 min.5 min.
't Wort Wat receptendatabase: http://www.twortwat.nl/recepten?id=305