Terug naar het overzicht   Dit recept afdrukken   Exporteer als BeerXML

New England American Pale Ale

datum:5 november 2018
van:Theo van Eijden
klasse:A
stijl:American Pale Ale

Beschrijving

Dit recept maakt gebruik van  First Wort Hop, afgekort FWH. Deze hop wordt tijdens het spoelen aan de wort in de kookketel toegevoegd. Deze wort is dan nog niet aan de kook. Bij de IBU berekeningen gaat met bij FWH uit dat deze vergelijkbaar is met een hopgift die 20 minuten kookt. Maak je bij dit recept geen zorgen om de IBU waarde, negeer alle berekeningen die je in verschillende recepten en berekeningsmethodes kan maken. 

Maisch de mout in één stap in bij 69 graden gedurende 90 minuten. Uitmaischen bij 76 graden gedurende 5 minuten. Spoel de suikers uit met spoelwater van pH 5,3 en spoel door totdat er  ongeveer 12 liter in je kookketel zit. Dit is om de verliezen tijdens koken en vergisten te compenseren. Voeg de kookhop toe als First Wort Hop, dus tijdens het spoelen. Kook gedurende 60 minuten, de hop aan het einde van de kook toevoegen als de wort is afgekoeld naar 80 graden en dan deze 30 minuten laten trekken. Filter de wort en koel deze verder af naar 19 graden en start de vergisting. Als de hoofdvergisting is gestart, 24 uur later de eerste dry-hop gift toevoegen. Deze nog 7 dagen laten door vergisten, daarna de tweede dry-hop gift toevoegen. Dit nog eens 3 dagen laten staan daarna overhevelen naar een mandfles voor de lagering. De temperatuur bij lagering zo laag mogelijk houden, 5 graden. Bottel het bier met 7 gramsuiker per liter. 

Recept gegevens

batchgrootte:10 l.
kooktijd:60 min.
alcoholpercentage:5.0 %
begin-SG:1052
eind-SG:1014
EBC (kleur):12.0
EBU (bitterheid):24.0
Brouwhuisefficiëntie78 %

Ingrediënten

ingrediënthoeveelheidkooktijdwaardebijzonderheden
Pilsmout (3 EBC) 400 gr   3 EBC  
Palemout (3-5 EBC)400 gr   5 EBC Leverancier: Fawcett Maris Otter
Tarwemout (4 EBC) 240 gr   4 EBC  
Havervlokken (2 EBC) 240 gr   2 EBC  
Cara Pilsmout (3 EBC)240 gr   3 EBC  
Honey-biscuit malt 90 gr     Leverancier: The Swaen © Black
Amarillo10.4 gr 60 FWH min. 8 α Bloemen  
Amarillo20.8 gr 5 min. 8 α Bloemen  
Citra 10.4 gr 80 grC 30 min min. 14.1 α Bloemen  
Mosaic 10.4 gr 80 grC 30 min min. 12.2 α Bloemen  
Citra 10.4 gr dry hop hoofdvergisting min. 14.1 α Bloemen  
Mosaic 10.4 gr dry hop hoofdvergisting min. 12.2 α Bloemen  
Citra 10.4 gr dry hop 3 dagen min. 14.1 α Bloemen  
Mosaic 10.4 gr dry hop 3 dagen min. 12.2 α Bloemen  
Wyeast 1318 London Ale III 1     Leverancier: Wyeast
Maischwater3.7 liter     Leverancier: Kraan
Spoelwater      Leverancier: Kraan
Bottel suiker7gr/liter      

Maischschema

69 °C78 °C
90 min.5 min.
't Wort Wat receptendatabase: http://www.twortwat.nl/recepten?id=301