Terug naar het overzicht   Dit recept afdrukken   Exporteer als BeerXML

Hellbokkel

datum:9 maart 2017
van:Inkoopcommissie
klasse:C
stijl:Dubbelbok

Recept gegevens

batchgrootte:10 l.
kooktijd:60 min.
alcoholpercentage:7.2 %
begin-SG:1066
eind-SG:1015
EBC (kleur):18.0
EBU (bitterheid):36.0
Brouwhuisefficiëntie:75 %

Ingrediënten

ingrediënthoeveelheidkooktijdwaardebijzonderheden
Pilsmout (3 EBC) 2600 gr   3 EBC Leverancier: Dingemans
Cara Pilsmout (3 EBC)350 gr   3 EBC  
Cara Special-B (350 EBC)50 gr   350 EBC  
Opal DE hopbloemen 34 gr 60 min. 5.3 α Bloemen  
Maischwater12.3 ltr     Leverancier: Kraan
Spoelwater5.5 ltr     Leverancier: Kraan
Wyeast 2308 Munich Lager1      
Bottelsuiker       

Maischschema

56 °C53 °C66 °C73 °C78 °C
stort min.5 min.40 min.15 min.5 min.

Opmerkingen van de brouwer

Let op de hoofd vergisting moet gebeuren tussen de 9 Celsius en 13 Celsius. De lagering ergens tussen de 5 en 10 Celsius. Lichte dubbelbok!!

Problemen bij brouwen

Als je liever met droge gist brouwt dan kan je voor de Saflager S-23 of de S-189 kiezen. Als je geen lager gist wilt gebruiken dan kan het ook met S-33 (neutraler) of T-58 (iets kruidiger) maar dat levert een beduidend mindere bok smaak op.
't Wort Wat receptendatabase: http://www.twortwat.nl/recepten?id=274