Terug naar het overzicht   Dit recept afdrukken   Exporteer als BeerXML

Mosaic Double IPA

datum:11 november 2016
van:Ben Jacobs
gepubliceerd:Clubblad januari 2016
klasse:C
stijl:Double IPA (USA)

Beschrijving

Daar het een double IPA betreft is er nog wat witte kandij aan toegevoegd om de doordrinkbaarheid te vergroten.

Als hop is hier gekozen voor Mosaic. Deze ‘dubbeldoelhop’ is prima geschikt als bitterhop en door het mooie geurpalet ook als aromahop. De brouwer heeft hier gekozen voor first wort hopping voor de bitters!

Het gist is de Safale US-05.  De vergisting starten bij 18 °C en na drie dagen, als de vergisting al wat langzamer gaat, kan de temperatuur omhoog naar 20 °C. Met 6 dagen kun je lageren.

Dry hop voor maximaal 5 dagen.

 

Het volledige artikel over dit winnende bier in de categorie IPA van 2015, kun je vinden in het clubblad van januari 2016. In het artikel 'Ben Bierbrouwen' , kun je de overwegingen van brouwer Ben Jacobs allemaal teruglezen. 

Recept gegevens

batchgrootte:10 l.
kooktijd:75 min.
alcoholpercentage:7.9 %
begin-SG:1072
eind-SG:1012
EBC (kleur):14.0
EBU (bitterheid):53.0
Brouwhuisefficiëntie:75 %

Ingrediënten

ingrediënthoeveelheidkooktijdwaardebijzonderheden
Palemout (3-5 EBC) 1667 g   5 EBC Leverancier: Thomas Fawcett & Sons
Pilsmout (3 EBC) 933 g   3 EBC Leverancier: Dingemans
Munichmout (17 EBC)267 g   17 EBC  
Carahell (14 EBC)94 g   14 EBC  
Cara Munichmout (120 EBC)33 g   120 EBC  
Kandijsuiker, wit133 g      
Mosaic 10 g 75 (FWH) min. 13 α Bloemen  
Mosaic 10 g 15 min. 13 α Bloemen  
Mosaic 10 g 5 min. 13 α Bloemen  
Mosaic 13 g FO min. 13 α Bloemen  
Mosaic 13 g DRY min. 13 α Bloemen  
Safale US-051     Leverancier: Fermentis
Maischwater9.7 l     Leverancier: Kraan
Spoelwater6 l     Leverancier: Kraan
Koriander2 g 10 min.    
Bottelsuiker6gr/liter      

Maischschema

65 °C62 °C70 °C78 °C
0 min.45 min.15 min.2 min.

Opmerkingen van de brouwer

Gekozen is voor First Wort Hopping voor de bitterhop. Kooktijd is 75 minuten. Start de vergisting bij 18 graden en verhoog na 3 dagen de temperatuur naar 20 graden. Na 6 dagen kun je lageren. Dryhop maximaal 5 dagen.
't Wort Wat receptendatabase: http://www.twortwat.nl/recepten?id=268