Het is nu (april) de tijd om een bockbier te maken, zodat het dan voldoende kan rijpen en in het najaar precies op dronk is.
Gegevens:
Recept: Tarwebock Omschrijving: een lekker fris bockbier Lekker bij: Guur herfstweer Brouwmethode: Stijgende infusie Hoeveelheid: 10 liter Bron: "De Deltabrouwers"©
- We schroten de mout, (tarwemout en tarwevlokken) normaal, de donkere moutsoorten iets fijner en we malen de chocolademout.
- We storten alle granen in 9 liter water van 55°C zodat de temp. ongeveer 52°C wordt.
- We plaatsen de ketel in de hooikist en rusten 10 min.
- We gaan nu verhitten tot 63°C gevolgd door een rust van 30 min.
- We verhitten dan tot 65°C en we rusten nog 15 min.
- We verhitten dan tot 73°C en we rusten nog 20 min.
- Doe nu de jodiumproef, is er geen zetmeel meer, verwarm dan tot 78°C en rust 5 min.
- Ga nu spoelen met water van 80°C totdat je 12,5 liter wort hebt. (Heb je een grote brander dan is de verdamping groot en kun je wel 13,5 liter wort opvangen)
- Maak tijdens het spoelen van 3 dl. heldere, afgekoelde wort en een zakje gist een giststarter.
- Ga dan 75 min. koken (gerekend vanaf het moment dat alles kookt).
- Voeg de bitterhop toe zodra de wort begint koken.
- Voeg 10 min. voor het einde de aromahop toe.
- Breng de wort na het koken met een roerstok flink aan het draaien (whirlpool) en wacht dan 15 minuten alvorens de hop en de eiwitten eruit te zeven met de kaasdoek.
- Daarna ga je de wort snel koelen met de koelspiraal! Als de temperatuur van de wort gedaald is tot 25 graden is ga je het SG meten. Vul eventueel aan tot 10 l.
- Voeg dan de gist(starter) toe.
- Veel zuurstof in de wort brengen d.m.v. krachtig roeren of met een aquariumpompje.
- Zet de emmer met wort op een warme plaats (20-22°C)!
|