Terug naar het overzicht   Dit recept afdrukken   Exporteer als BeerXML

Pater Tripeloris

datum:14 november 2016
van:Theo van de Voorde
gepubliceerd:1e prijs clubcampioenschap 2014
klasse:C
stijl:Tripel

Beschrijving

Het recept is in principe het recept van de Pater Tripeloris van de  inkoopcommissie van september 2011. Ik geef graag een toelichting op de ingrediĆ«ntenlijst.

Ik voeg altijd zuurmout toe bij blonde bieren in plaats van het water aan te zuren. Dat doe ik omdat het prima werkt en omdat ik slechte ervaringen heb met het  aanzuren met zuur, vooral tijdens het maischen, omdat je dan als gevolg van het  buffer-effect steeds verschillende waardes meet.

Gemalen gerst heb ik toegevoegd omdat ik dat toevallig in huis had, een keer gekocht bij een molenaar waarvan ik een rondleiding kreeg. Ik denk niet dat dit effect heeft gehad op de smaak.

Ik heb iets meer suiker toegevoegd omdat ik van een oud-lid van onze vereniging, Gerrit Jan Roubos, heb gehoord dat dit beter is. Hij was een echte Tripelspecialist.

Ik heb Saphir hopkorrels toegevoegd na het koken omdat ik dat een  lekkere hop vind en omdat ik met het toevoegen van hop na het koken goede  ervaringen heb opgedaan toen ik met Jan Wurpel de eerste Tripel C tripel heb  gebrouwen.

Iers mos voeg ik altijd toe bij blonde bieren om ze helderder te  maken. Voor rest is alles hetzelfde als bij het oorspronkelijke recept.

Recept gegevens

batchgrootte:10 l.
kooktijd:90 min.
alcoholpercentage:8.4 %
begin-SG:1074
eind-SG:1015
EBC (kleur):14.5
EBU (bitterheid):29.0
Brouwhuisefficiëntie75 %
Watertypekraan

Ingrediënten

ingrediënthoeveelheidkooktijdwaardebijzonderheden
Pilsmout (3 EBC) 1920 gram   3 EBC  
Ambermout (50 EBC)160 gram   50 EBC  
Tarwemout (4 EBC) 300 gram   4 EBC  
Zuurmout40 gram      
gerst- gemalen 400 gram   3 EBC  
Suiker452 gram      
Styrian Goldings hopbloemen36 gram 75 min. 2.7 α Bloemen  
Styrian Goldings hopbloemen12 gram 15 min. 2.7 α Bloemen  
Willamette hop8 gram 5 min. 5.7 α Bloemen  
Saphir hop 8 gram   3 α Pallets  
Koriander4 gram 5 min.    
Iers Mos (Irish Moss)2 gram 15 min.    
Wyeast 3787 trappist high gravity1 verpakking     Leverancier: wyeast
Maischwater9 liter     Leverancier: Kraan
Spoelwater      Leverancier: Kraan
Bottel suiker6gr/liter      

Maischschema

67 °C64 °C73 °C78 °C
inmaischen min.15 min.35 min.5 min.

Opmerkingen van de webredactie

Wordt in januari 2017 als pakket geleverd met als naam - Die andere Theo, Theoostripel.
't Wort Wat receptendatabase: http://www.twortwat.nl/recepten?id=248