Terug naar het overzicht   Dit recept afdrukken   Exporteer als BeerXML

Düsseldorf Alt

van:Theo van de Voorde
klasse:B
stijl:Alt

Beschrijving

Werkwijze:

Maak van te voren een giststarter. We schroten de mout normaal, de caramelmout iets fijner en we malen de chocolademout. We storten alle granen in 7 liter water van 54° zodat de temp. ongeveer 52° wordt. We plaatsen de ketel in de hooikist en rusten 10 -15 min. We gaan nu verhitten tot 63° gevolgd door een rust van 45 min. We verhitten dan tot 73° en we rusten nog 20 min.

Doe nu de jodiumproef. Is er geen zetmeel meer, verwarm dan tot 78° en rust 5 minuten.<>Ga nu spoelen met water van 78° totdat je 12,5 liter wort hebt. (Heb je een grote brander dan is de verdamping groot en kun je wel 13,5 l wort opvangen). Ga dan 75 min. koken (gerekend vanaf het moment dat alles kookt).

Voeg de hop toe zodra de wort begint koken. Breng het wort na het koken met een roerstok flink aan het draaien (whirlpool) en wacht dan 15 minuten alvorens de hop en de eiwitten eruit te zeven met de kaasdoek. Daarna ga je de wort snel koelen met de koelspiraal! Als de temperatuur van het wort gedaald is tot 25 graden is ga je het SG meten. Vul eventueel aan tot 10 liter en voeg de gist(starter) toe. Veel zuurstof in de wort brengen d.m.v. krachtig roeren of met een aquariumpompje. Zet de emmer met wort op een warme plaats (20-22°).

Recept gegevens

batchgrootte:10 l.
kooktijd:75 min.
alcoholpercentage:4.5 %
begin-SG:1045
eind-SG:1010
EBC (kleur):34.0
EBU (bitterheid):56.0
Brouwhuisefficiëntie75 %

Ingrediënten

ingrediënthoeveelheidkooktijdwaardebijzonderheden
Pilsmout (3 EBC) 1.8 kg.   3 EBC  
Caramelmout (150 EBC)150 g.   150 EBC  
Chocolademout (900 EBC)50 g.   900 EBC  
Northern Brewer25 g. 75 min. 8 α Bloemen  
Iers Mos (Irish Moss)3 g. 15 min.    
Wyeast 1007 German Ale1 zakje      
Bottel suiker6gr/liter      

Maischschema

52 °C63 °C73 °C78 °C
15 min.45 min.20 min.5 min.

Smaakimpressie

erg bitter voor soort
't Wort Wat receptendatabase: http://www.twortwat.nl/recepten?id=16