Terug naar het overzicht   Dit recept afdrukken   Exporteer als BeerXML

Mild Ale

van:Erwin Vermeij
klasse:B
stijl:Mild Ale

Beschrijving

Hieronder volgt een eenvoudig recept voor een Mild Ale. Het recept is afgeleid van een recept afkomstig uit het boek 'Home Brewing: The CAMRA Guide' van Graham Wheeler. In het oorspronkelijke recept komt Mild Ale mout, tarwemeel en zwarte mout voor. Mild Ale mout en zwarte mout zijn hier niet te krijgen, dus die zijn vervangen door respectievelijk Pale Ale mout en chocolademout. Tarwemeel lijkt mij onzinnig, dat heb ik eruit geschrapt en gedeeltelijk vervangen door gerstevlokken. Het wordt een wat roodkoperkleurig bier; het brouwen van een echt donkere Mild Ale zonder karamel is vrijwel onmogelijk. Als gist kun je het beste een normale bovengist gebruiken die niet te snel uitvlokt, dus geen Bootz of Geordie. Je kan ook gist opkweken uit een flesje Brits bier, bijvoorbeeld uit Fullers 1845 of uit Marstons Oyster Stout (deze zijn in elk geval bij de bierkoning te verkrijgen). De gist van Fullers geeft het bier een mooi honingachtig aroma.

Werkwijze:
  • Neem 10 liter leidingwater, verwarm dit tot 55°C en voeg de mout toe. De temperatuur moet nu 52°C zijn.
  • Controleer de pH en corrigeer indien nodig met citroen- of melk- of fosforzuur tot een pH van 5.5 of 5.6.
  • Laat 10 minuten rusten.
  • Verwarm tot 64°C en laat 60 minuten rusten.
  • Doe de zetmeelproef en verwarm in 15 minuten tot 80°C, zodat het beslag zo kort mogelijk bij hoge temperaturen rust.
  • Spoel tot er ongeveer 13-14 liter wort is (spoelen tot S.G. = 1005).
  • Kook 90 minuten en voeg de hop aan het begin van het koken toe.
  • Damp in tot je 10.5 liter wort overhoudt.
  • Snel koelen tot 22°C.
  • Verwijder hop en eiwitten en voeg de gist toe.
  • Belucht gedurende 30 minuten en koel het wort tot 18°C.
  • Het begin-S.G. zal ongeveer 1036 bedragen en het eind -S.G. ongeveer 1006.
Erwin Vermeij

Recept gegevens

batchgrootte:10 l.
kooktijd:90 min.
EBC (kleur):0.0
EBU (bitterheid):0.0

Ingrediënten

ingrediënthoeveelheidkooktijdwaardebijzonderheden
Palemout (7 EBC)1.4 kg.   7 EBC  
Gerstevlokken 150 g.      

Maischschema

52 °C64 °C80 °C
10 min.60 min.1 min.
't Wort Wat receptendatabase: http://www.twortwat.nl/recepten?id=12