De recepten voor Schwarzbier en Roggen Schwarzbier zijn oorspronkelijk weergegeven in percentages mout van de storting, omdat iedereen een andere brouwwijze hanteert en daarom de rendementen flink kunnen verschillen. Mijn maisch is altijd vrij dik, ongeveer 1 kg storting op 4 liter water, wat iets meer restsuikers oplevert, maar ook wat meer de mogelijkheid geeft om de bostel wat verder uit te spoelen.
Werkwijze bij het recept voor Schwarzbier
- Hopgift berekenen naar een bitterheid van ca. 25 IBU. Zie hiervoor het artikel van Theo van de Voorde et al. in het clubblad van februari 1997.
- Ik werk al twee jaar volgens een dergelijke methode en deze voldoet prima.
- Er is 75 minuten gekookt en vervolgens is de wort afgeheveld en gekoeld met een tegenstroomkoeler.
- De hop in het bier kan bestaan uit een eenvoudige bitterhop die men meestal wel op voorraad heeft, omdat het hier gaat om de 'bruine' smaak van het bier en verdere hoparoma's niet zo belangrijk zijn.
- Ik heb het wort aangesteld bij een stamwortgehalte van 1056 (ca. 14° Plato).
- Als gist heb ik een Château des Flandres gebruikt van de Zeeuwse gistbank, omdat ik mijn ondergistende Wyeast Münchener niet vertrouwde op zijn vitaliteit.
- Na 7 dagen is het jongbier overgeheveld in de gistfles. Het bier is 6 weken later gebotteld bij een schijnbaar extract van 1012.
|