Terug naar overzicht

Polderbock 2025

tww maart 2025
Door: Yoeri Sanstra

Beste collega brouwers,

Graag neem ik jullie mee in het avontuur Polderbok 2025. Zoals jullie wellicht weten is de polderbok 2024 vorig jaar bij Klein Duimpje gebrouwen en gepresenteerd en had het bestuur een wedstrijd uitgeschreven. Wie het lekkerste bockbier brouwt, mag de polderbok 2025 brouwen. Aangezien ik dit soort wedstrijden via de vereniging leuk vind (nee, niet meegedaan met de clubkampioenschappen vorige jaar) ben ik gelijk aan de slag gegaan. Hoe maak je nu een prijswinnend bockbier?  Het antwoord: een beetje smokkelen…

bockbeer
Zoals jullie misschien wel weten van het excursieverslag, was ik al een tijdje aan het spelen met ChatGPT. Dus mijn vraag aan de alwetende was: Do you have a recipe for a bockbeer which has a high ranking in competitions like the Dutch bockbier festival or equivalent.’ Natuurlijk kreeg ik een recept: een traditioneel bockbier recept: Munich, Vienna, Cara, Melanoidin, Hallertauer/Tettnang , Wyeast 2206 of Whitelabs WLP833 plus tips: pas je waterprofiel aan naar het water uit München, gebalanceerde sulfiet/chloride verhouding, temperatuurgecontroleerd vergisten, diacetylrust, zorg voor helderheid, een goede CO2 volume%, … Dat is natuurlijk te makkelijk. Daarnaast kun ook gewoon een winnend bokbierrecept van het brouwforum afhalen bijvoorbeeld OBK2020 D1 dubbelbok – Gerard Maas of gewoon de Einfainer Doppelbock van de inkoopcommissie.

Nee, het basisrecept had ik maar het moest een dubbelbok worden en ik brouw graag met mouten van de Swaen, dus via een ChatGPT onderzoek de verschillen tussen de mouten uitgevraagd. ChatGPT brandt haar vingers niet graag, dus die kwamen met een disclaimer: “Both Weyermann and The Swaen produce high-quality Munich malts, so your choice may ultimately come down to personal preference and the specific flavor profile you aim to achieve in your beer.”

Met die input Beersmith opgestart en alle informatie ingevoerd in het biertype BJCP9A-Doppelbok 72% efficiency in mijn 20L RVS potten en pannen profiel. Daaruit kwam natuurlijk iets wat niet helemaal klopte met de stijlbeschrijving,  Dus aangepast naar een bier wat wellicht aan de bovenkant van de specs zit/zat. SG 1.097, IBU 25.8, EBC 46.3 en est. Abv 9.8%.  Dat bier heb ik op 23 juni '24 gebrouwen en na het lageren ingeleverd bij Theo in afwachting van. 

De presentatie van de polderbok 2024 kon ik niet meemaken wegens een of andere afspraak, dus heb niets van de proeverij en keuring meegekregen. Ook niets meer van vernomen van deze of gene. En ook niet meer naar gevraagd. 

Tot dat ik op de milk stout brouwdag de vraag kreeg “ga jij binnenkort de polderbok brouwen?”, waarna mijn antwoord was: “nee, ik kan zowel niet op de brouwdag als de botteldag van de zonnebock”. “Nee, kreeg ik toen te horen, “je hebt de polderbok wedstrijd gewonnen… Waarop mijn antwoord was: “Really? Wat cool, ik heb echt niets hiervan meegekregen!”

Geluk bij een ongeluk ben ik zijdelings betrokken bij de zonnebock, dus krijg ik alle informatie mee over aantal te brouwen liters, de labels, flesverhoudingen 33cl/75cl, welke brouwers wel en welke niet, etc. Dus gelijk maar de stoute schoenen aangetrokken en een aantal huurbrouwers op persoonlijke titel een e-mail gestuurd, kan ik medio juni bij jullie +/- 800L bockbier brouwen en wat kost dat. 

Vandaag de eerste commissievergadering gehad met Bert, Laurens, Nico en mijzelf met een kort takenlijstje: 1. Schrijf een stukje voor het clubblad 2. Presenteer op de ALV (gaat Bert doen)… Mocht er nu iemand denken, “dat is  gaaf, ik wil ook wel bij die commissie”, stuur dan een e-mail naar polderbok@twortwat.nl, dan nemen we je mee in het avontuur polderbok brouwen.

De eerste Beslissing van de commissie is ondertussen genomen, namelijk:

Ook de polderbok 2025 wordt een bockbier met een wedstrijd!

Dus als je vorig jaar net buiten de prijzen bent gevallen, of het je wel leuk lijkt om al die diverse prijswinnende recepten nog verder te verbeteren, dan daag ik je uit. Wat precies de inlevercriteria worden, BNR of long Neck, gouden of witte doppen, met/zonder recept, etc., die informatie gaat nog volgen (via een nieuwsflits?). Wat ik alvast wel mee kan geven is dat niet alle exotische recepten gewaardeerd worden door de diverse huurbrouwers i.v.m inkoopcondities en dat vloeibare gisten c.q. ondergistende gisten liever niet gebruikt worden door andere huurbrouwers. 

Dus of mijn winnende 20L Swaen recept in 800L met andere granen, gisten, water, hop, maisch- & vergistschema nog net zo lekker is als hetgeen ik ingestuurd heb, dat moeten we nog even afwachten. Zal een paar flesjes origineel bewaren voor het lanceermoment. Voor de liefhebber hieronder alvast wat info om Swaen en Weyermann met elkaar te vergelijken, maar wie weet werkt de brouwer alleen met Dingmans mouten…

De Swaen

Weyermann

Munich Light
EBC: 12 – 15
Max in batch 75%
Het is bekend dat het de body, de schuimkraag en het aroma van elk bier versterkt. Deze mout zorgt voor een uitgesproken moutige smaak en versterkt de kleur.

Munich Malt I
EBC: 12 – 18
Max in batch 100%
The rich malt aroma and color of the malt are perfect for malt-forward and deeper color beer styles. Sensory: pronounced malt aroma with notes of caramel, honey and bread

Vienna
EBC: 9 – 12
Max in batch 75%

Swaen Vienna kan voor 100% worden gebruikt voor het maken van traditionele Vienna Lager. Het wordt vaak gebruikt om meer body te geven. Het geeft moutigheid weer en heeft een zacht profiel.

Vienna
EBC: 6 –9
Max in batch 100%
Ideal for brewing gold-colored beers and promoting a full-body in the beer. Sensory: malty-sweet, light honey and nutty notes.

GoldSwaen Red
EBC: 40 – 60
Max in batch 35%
Gold Swaen Red geeft je bier een warme rode kleur, waardoor het een mooie toevoeging is voor het recept van iedere roodbierstijl. Deze mout heeft tonen van toffee en karamel en een typisch moutaroma.

Red
EBC: 40 –60
Max in batch 25%
The beer color is intensified and can develop into an orange-red shine. For a deep red beer, we recommend a combination of Carared® with Melanoidin malt. Sensory: malty-sweet with notes of caramel, honey and pastry.

Aanbevolen i.c.m Melanoid
EBC: 60 –80
Max in batch 20%Melanoidin malt can be used to intensify and stabilize the tasting profile and flavor in beer. The beer color is intensified and receives a dark red shine. Sensory: pronounced honey and biscuit notes.

GoldSwaen Amber 
EBC: 60 – 80
Max in batch 30%
De kleur van Gold Swaen Amber is intenser dan die van Red. Je vindt tonen van toffee en sterke karamel. Het intensiveert de body en zachtheid en bevordert het vasthouden van de schuimkraag.

CaraAmber
EBC: 60 –80
Max in batch 20%
Due to our special manufacturing process CARAAMBER® improves the stability and refines the taste in the beer. It intensifies the beer color and lends the beer a dark red shine. Sensory: Toffee, caramel and bread notes.

Gold Swaen Munich Light
EBC: 80-110
Max in Batch: 20%
Dit is een uitstekende keuze voor een intenser karamel- en moutaroma. Het zorgt voor een roodachtige glans, schuimvorming en -behoud, en een vol rond smaakprofiel, met sterke karameltonen.

Caramunich I
EBC: 80-100
Max in Batch: 10%
This malt is perfect for amber to dark copper colored beers and intensifies the malt body.
Sensory: pronounced caramel aroma with fine pastries.

GoldSwaen Brown Supreme 
EBC: 280 – 320
Max in batch 15%
Het zorgt voor een nog donkerdere bronzen glans en brengt koekjesaroma’s verder naar voren.

Special W
EBC: 280 –320
Max in batch 30%
This dark brown malt offers the most complex aroma spectrum of all Weyermann® caramel malts.
Sensory: notes of raisins, dark caramel, pronounced aromas of nuts, pastries and bread.

BlackSwaen Black
EBC: 1000 – 1200
Max in batch 5%
Black Swaen Black geeft karakter aan je bier. De smaken – met rokerige tonen – versterken het bepalende aroma, meer dan bij andere gekleurde mouten.

CARAFA Type 2
EBC: 1100-1200
Max in Batch 5%
With our unique manufacturing process for our CARAFA® SPECIAL series, a large portion of the husk of the grain is removed. Together with an adapted roasting program, this results in the finest roasting aroma while minimizing the roasted bitterness.
Sensory: finely roasted aromatic; coffee, cocoa and dark chocolate notes.

Bronnen

 

 

 

Terug naar overzicht