Artikelen
Terug naar overzicht | |||||||||||||||||
Polderbock 2025 |
tww maart 2025 | ||||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||||
Beste collega brouwers, Graag neem ik jullie mee in het avontuur Polderbok 2025. Zoals jullie wellicht weten is de polderbok 2024 vorig jaar bij Klein Duimpje gebrouwen en gepresenteerd en had het bestuur een wedstrijd uitgeschreven. Wie het lekkerste bockbier brouwt, mag de polderbok 2025 brouwen. Aangezien ik dit soort wedstrijden via de vereniging leuk vind (nee, niet meegedaan met de clubkampioenschappen vorige jaar) ben ik gelijk aan de slag gegaan. Hoe maak je nu een prijswinnend bockbier? Het antwoord: een beetje smokkelen… Nee, het basisrecept had ik maar het moest een dubbelbok worden en ik brouw graag met mouten van de Swaen, dus via een ChatGPT onderzoek de verschillen tussen de mouten uitgevraagd. ChatGPT brandt haar vingers niet graag, dus die kwamen met een disclaimer: “Both Weyermann and The Swaen produce high-quality Munich malts, so your choice may ultimately come down to personal preference and the specific flavor profile you aim to achieve in your beer.” Met die input Beersmith opgestart en alle informatie ingevoerd in het biertype BJCP9A-Doppelbok 72% efficiency in mijn 20L RVS potten en pannen profiel. Daaruit kwam natuurlijk iets wat niet helemaal klopte met de stijlbeschrijving, Dus aangepast naar een bier wat wellicht aan de bovenkant van de specs zit/zat. SG 1.097, IBU 25.8, EBC 46.3 en est. Abv 9.8%. Dat bier heb ik op 23 juni '24 gebrouwen en na het lageren ingeleverd bij Theo in afwachting van. De presentatie van de polderbok 2024 kon ik niet meemaken wegens een of andere afspraak, dus heb niets van de proeverij en keuring meegekregen. Ook niets meer van vernomen van deze of gene. En ook niet meer naar gevraagd. Tot dat ik op de milk stout brouwdag de vraag kreeg “ga jij binnenkort de polderbok brouwen?”, waarna mijn antwoord was: “nee, ik kan zowel niet op de brouwdag als de botteldag van de zonnebock”. “Nee, kreeg ik toen te horen, “je hebt de polderbok wedstrijd gewonnen… Waarop mijn antwoord was: “Really? Wat cool, ik heb echt niets hiervan meegekregen!” Geluk bij een ongeluk ben ik zijdelings betrokken bij de zonnebock, dus krijg ik alle informatie mee over aantal te brouwen liters, de labels, flesverhoudingen 33cl/75cl, welke brouwers wel en welke niet, etc. Dus gelijk maar de stoute schoenen aangetrokken en een aantal huurbrouwers op persoonlijke titel een e-mail gestuurd, kan ik medio juni bij jullie +/- 800L bockbier brouwen en wat kost dat. Vandaag de eerste commissievergadering gehad met Bert, Laurens, Nico en mijzelf met een kort takenlijstje: 1. Schrijf een stukje voor het clubblad 2. Presenteer op de ALV (gaat Bert doen)… Mocht er nu iemand denken, “dat is gaaf, ik wil ook wel bij die commissie”, stuur dan een e-mail naar polderbok@twortwat.nl, dan nemen we je mee in het avontuur polderbok brouwen. De eerste Beslissing van de commissie is ondertussen genomen, namelijk: Ook de polderbok 2025 wordt een bockbier met een wedstrijd! Dus als je vorig jaar net buiten de prijzen bent gevallen, of het je wel leuk lijkt om al die diverse prijswinnende recepten nog verder te verbeteren, dan daag ik je uit. Wat precies de inlevercriteria worden, BNR of long Neck, gouden of witte doppen, met/zonder recept, etc., die informatie gaat nog volgen (via een nieuwsflits?). Wat ik alvast wel mee kan geven is dat niet alle exotische recepten gewaardeerd worden door de diverse huurbrouwers i.v.m inkoopcondities en dat vloeibare gisten c.q. ondergistende gisten liever niet gebruikt worden door andere huurbrouwers. Dus of mijn winnende 20L Swaen recept in 800L met andere granen, gisten, water, hop, maisch- & vergistschema nog net zo lekker is als hetgeen ik ingestuurd heb, dat moeten we nog even afwachten. Zal een paar flesjes origineel bewaren voor het lanceermoment. Voor de liefhebber hieronder alvast wat info om Swaen en Weyermann met elkaar te vergelijken, maar wie weet werkt de brouwer alleen met Dingmans mouten…
Bronnen
|
|||||||||||||||||
Terug naar overzicht |