Terug naar overzicht

Maandbier en ander geneuzel, clubavond 27 mei 2016

tww juni 2016
Door: John Gouwerok

Het is weer eens een andere avond met het keuren van vrije en A klasse bieren. Dus 5 keurtafels met aan het hoofd de bierkeurmeester met daarnaast 5 à 6 leden. Ze moeten het per tafel unaniem eens worden over wat ze zien, ruiken, proeven en of het overeenkomt met wat er op het keuringsformulier staat en dan ook nog punten geven. Dit is de eerste ronde voor het clubkampioenschap. De tweede ronde is in het najaar.

Dat zouden ze in Nederland wat vaker moeten doen. Rond de tafel en het unaniem eens worden, maar dan niet alleen over bier, maar wel erbij.

Het is een leerzame bezigheid. Anders dan een biertje drinken, een mop tappen, wat babbelen met een bitterbal, nootjes en tosti. Ook het rondgaan van worst en kaas moest worden uitgesteld vanwege de schuimhoudbaarheid, dus verder knabbelen op de droge crackers.

Voor alle leden was er deze avond ook maandbier gebrouwen door Yoeri Sanstra. Gerookte Jacoba. Bij Rauchbier denk ik meteen aan Bamberg Märzen met de lucht van een leeg café waar de avond ervoor nog door 80 man een klaverjasdrive is gespeeld fors gerookt en de asbakken nog op tafel staan maar hij stelde mij gerust toen hij 3 maanden geleden belde dat hij een rookbier als maandbier wilde inleveren als dunkel weizen met een lichte rook smaak en geur. Ik was benieuwd. Half mei was het fustje binnen. Geen druk, geen prik en geen schuim dus gelijk maar op 4 bar koolzuur (CO2) gezet en de druk een paar keer aangepast. Het lukte, en zo was er toch GEROOKTE JACOBA WEIZEN van YOERI SANSTRA.

Sera, sinds de laatste clubavonden onze hulp achter de bar, wist het goed te tappen en is dus geslaagd voor het tappen van amateursbierbrouwersbier .

En dan nu de punten: 37 ingeleverde formulieren waarvan o.a. 8x8 en 7x7 ook 2x5 en alles wat er tussen zit. Ik vond het een hele uitdaging voor de brouwer. Totaal aan punten 256,54 is gemiddeld 6,933 dus ruim voldoende. Yoeri, nog bedankt voor je durf en mooie presentatie van het bier.

Dat was het weer tot volgende keer.

Jullie uitbater John.

Terug naar overzicht