Terug naar overzicht

Delirium, oktober 2014

tww oktober 2014
Door: Peter Hompe

Shot

Blijkbaar vind de mens een getapt biertje (of eigenlijk bijna altijd een pilsje) het summum. Dat is wat je in de kroeg drinkt en eigenlijk willen we dat thuis ook. De kroeg heeft daarmee blijkbaar een standaard gezet van hoe wij ons bier drinken. In een glas met twee vingers schuim. Helaas wordt lang niet altijd aan de 2 vingers schuim voldaan en ga je soms met twee handen vol glazen weg waarbij het gemiddelde aantal vingers schuim zomaar rond de drie ligt. En dan wordt bier best duur. Ik zelf los dit meestal op door een bier te drinken wat in de fles geserveerd wordt. Dan kunnen ze er eigenlijk niets meer aan verknallen.

Maar goed, het gaat nu even over thuis tappen. Gezien het aantal verkrijgbare apparaten hiervoor vinden we dat erg leuk. Als ik terugdenk aan mijn bier begintijd, waarbij je bij een goed gesorteerde slijter een krat Hertog Jan haalde (al was het alleen maar om te laten zien dat je er verstand van had, weet u nog?), waren er toen ook wel eens feestjes waarbij het de moeite waard was om een tap te regelen. Dat was het toen ook al helemaal. Je moest dan iemand kennen die een tap had en die waren er niet veel, of weer bij die goed gesorteerde slijter vragen of je niet op de één of andere manier aan een tapje kon komen. Meestal lukte het wel. Het tapresultaat varieerde over de avond en liep van alléén schuim tot géén schuim, maar leuk was het wel. Natuurlijk ben ik niet zelf bier gaan brouwen om getapte pilsjes te drinken, maar dat is een ander verhaal.

Het thuis tappen is in de loop der tijd wél makkelijker geworden. Heineken heeft daarbij best een grote rol gespeeld. Zo heeft Heineken samen met Philips de basis gelegd voor de Beertender. Natuurlijk is Philips uit deze samenwerking gestapt, omdat zij het meer zagen zitten ook andere merken dan Heineken te kunnen tappen. Heineken heeft de Beertender uiteindelijk samen met Krups op de markt gebracht. Philips heeft, samen met InBev, de Perfectdraft op de markt gezet. Voor de Perfectdraft zijn maar liefst 21 bieren beschikbaar. Als we het hebben over de Beertender, dan praten we over vaatjes van het concern Heineken met een inhoud van 4 liter. De Perfectdraft van Philips/InBev gebruikt vaatjes van 6 liter. Er kwam ook nog een ander apparaat op de markt: de Wunderbar Cooler. Gemaakt door een bedrijf uit Hoofddorp (oké, vertel maar… wie?) en slim omdat deze alle 4, 5 en 6 liter vaatjes aan kan. De perfecte thuistap zou je zeggen, maar niet meer verkrijgbaar. Heineken heeft ook nog zo'n kant en klaar 4 liter tapvaatje waar geen apparaat voor nodig is op de markt gebracht.

In 2008 kwam Grolsch met de CheerSCH. Een apparaat met een 2 liter fles waar je een paar onderdelen omheen zette en je had een tapje. Het was geen succes en in 2011 stopten ze er alweer mee. Blijkbaar vond Heineken dit wel een mooi maatje, want die hebben zojuist The Sub geïntroduceerd. Een apparaat waar een Torp van 2 liter liggend ingeschoven wordt. De Torps kunnen gemakkelijk worden gekoeld in de koelkast. Ben benieuwd of The Sub met Torp de nieuwe standaard gaat worden.

Wat mij opvalt is dat we thuis dus steeds kleinere hoeveelheden in ons tapje willen hebben. En daar ben ik eens over na gaan denken. Ik drink zelf altijd allerlei biertjes op een avond. Ik wil niet een hele avond hetzelfde bier moeten drinken. Daarom heb ik zelf een apparaat in elkaar gesleuteld. Het is bijna marktrijp en het kan elk merk bier aan. Dat bier koop je gewoon zoals je altijd bier koopt. In een fles of een blik, wat jij wilt.

Mijn nieuwe apparaat kan iedere fles of blik van 30, 33 en 50 ml aan. Dus géén vaatjes. Dus nog minder dan 2 liter. We willen tenslotte steeds minder in een tapje. Je koelt de biertjes die wilt tappen op normale wijze in de koelkast. Als je zover bent, pak je het gewenste biertje uit de koelkast en stop je het aan de achterkant in de cylinder. In geval van een flesje met kroonkurk gaat de kroonkurk er eerst in, en bij een blikje de onderkant eerst. Daarna doe je de achterkant weer dicht. Mijn apparaat positioneert de fles of het blik voor een naald en drukt de fles of het blikje over de naald heen. De naald gaat dus dóór de kroonkurk of het blik heen. Er kan via de naald CO₂ in het bier worden gepompt en tevens kan het bier er uit worden gehaald. Vervolgens tap je het bier uit het flesje in het juiste glas. Zo heb je nooit oud bier en krijg je het vat altijd leeg. Op dit moment nog niet geschikt voor beugelflessen, maar daar werk ik aan. En het mooie is, als je vrienden over de vloer hebt hoef je niet allemaal hetzelfde bier te drinken. Ben je alleen, kun je toch een tapje gebruiken. Perfect toch?

Maar ook voor de toekomst heb ik al een idee klaar. Ik heb een Nespresso apparaat omgebouwd om bier mee te tappen. Ik ga de cupjes shot noemen. In die shots zit dan zo'n kleine hoeveelheid bier, dat je dit ook op je werk tussendoor kunt drinken. Moet je natuurlijk niet iedere tien minuten terug naar het apparaat gaan om een volgende shot te halen. Deze shots ga ik uiteraard zelf leveren gevuld met allerlei lekkere soorten bier. Ook krijgen de shots kleuren die iets zeggen over de soort en het alcohol percentage. Het verschil met de gewone Nespresso cupjes is, dat je deze shots in de koelkast bewaart. Dus straks heeft iedereen naast zijn Nespresso ook een Bierpresso staan die telkens één shot bier produceert. Ik ben van plan er ook kleine glaasjes ter grootte van een borrelglaasje voor te gaan leveren. Precies genoeg voor één shot! Nu alleen kijken of ik George zo gek krijg om mee te doen in de reclamecampagne. Anders wordt het waarschijnlijk Bennie Jolink.

Peter Hompe

Terug naar overzicht