Terug naar overzicht

Van het bestuur, mei 2013

tww mei 2013
Door: Walter Bakker

Afgelopen clubavond

Afgelopen clubavond waren we op bezoek bij brouwerij Klein Duimpje van ons lid Erik Bouman. We werden gastvrij ontvangen door Erik en zijn vrouw en de avond werd druk bezocht met naar schatting zo´n 70 leden. De brouwerij is gevestigd in voormalige koelcellen van een bollenbedrijf in Hillegom en Erik heeft de aanwezigen in een aantal groepen uitvoerig rondgeleid in zijn brouwerij. We hebben het hele scala aan bieren van Klein Duimpje kunnen proeven waarbij Wilma Wurpel lekkere hapjes had klaargemaakt. Wilma, dank hiervoor!

Afgelopen brouwdag

27 april hebben we met 19 brouwsets een Black IPA gebrouwen. Ik was coördinator voor die dag en heb het recept gehaald uit het boek ´IPA: Brewing techniques, recipes, and the evolution of India Pale Ale´ by Mitch Steele. De Black IPA recepten zijn nog niet zo dik gezaaid maar in dit boek zijn flink aantal recepten gepubliceerd waarvan ik het Stone 11th Anniversary Ale heb gekozen. Het is daarom ook Black Stone Clone genoemd. Dit is een vrij zware Black IPA van 8,7% en een bitterheid van 85 EBU, gehopt en gedryhopt met de Amerikaanse hopsoorten Chinook, Amarillo en Simcoe. Ik ben erg benieuwd hoe dit bier gaat smaken.

Komende clubavond

Jan Wurpel zal volgende clubavond het tweede deel van zijn gistpresentatie geven. Jan kennende zal dit weer een grondig overzicht geven van de verschillende aspecten van de gist en de vergisting. En om een citaat uit het brouwboek ´Verander water in bier´ van Adrie Otte te gebruiken:

'Gist bepaalt voor een groot deel de smaak en het karakter van het bier. Het verloop van het gistingsproces bepaalt de kwaliteit van het bier: een slecht wort maken is bijna niet mogelijk, maar een slecht bier maken door een slecht verlopen vergisting komt maar al te vaak voor onder hobbybrouwers.'

Verder zullen deze avond de cursisten van de brouwcursus hun bier gaan bottelen (de Black IPA van de brouwdag).

ONK

De voorbereidingen van het ONK zullen bij het verschijnen van dit clubblad vrijwel gereed zijn; het programmaboekje zal gedrukt zijn, de inrichting van het plein achter de Jopenkerk zal geregeld zijn, alsmede de sponsoren, de marktkraampjes zullen verhuurd zijnaan de verschillende brouwers en leveranciers en de bierwandeltocht is georganiseerd (wellicht zal ik nog iets vergeten zijn). Alle commissieleden heel erg bedankt voor jullie inzet om deze dag tot een succes te maken.

24, 25 en 26 mei worden de bieren geproefd en beoordeeld door de keurmeesters, wat zal plaatsvinden in de Boerderij. Er zijn 501 bieren aangemeld die door 20 bierkeurmeesters zullen worden beoordeeld in deze drie dagen. Dit is vrij veel voor het aantal keurmeesters en er zullen maximaal elf bieren uit de categorie C en D en maximaal zestien bieren uit de categorie A en B worden geproefd per keuringsdag, per keurmeester. Daarnaast zullen vijf aspirant keurmeesters (waarvan Nico van Kampen en ikzelf er twee zijn) meedraaien met de bierkeurmeesters als steward, om uiteindelijk keurmeester te worden.

Ik hoop dat jullie in grote getalen naar de Jopenkerk komen op 2 juni en dat het een erg gezellige middag zal worden met hopelijk veel prijswinnaars uit onze vereniging.

Terug naar overzicht