In deze Nieuwsflits
Inschrijven voor de brouwdag
Bericht van de brouwdagcommissie
Op 14 september is er weer een gezamenlijke brouwdag. Deze brouwdag gaan we een Alt brouwen. Jan Wurpel heeft er op de clubavond van juni een presentatie over gegeven. Het is ook een onderdeel van het project Verbeter-je-eigen-bier. Je kan inschrijven via de website voor veelvouden van 5 liter. Kosten zullen ongeveer 1 euro per liter gaan bedragen. Je kan kiezen voor brouwen op de dag zelf in Lisserbroek = heel gezellig en leerzaam of afhalen om op een later moment zelf thuis te brouwen.
Voor beginnende brouwers is deze dag een uitgelezen moment op de kneepjes van het brouwvak te leren. Bij het inschrijven kan je aangeven een "brouw buddy" te zoeken. Deze buddy zal je die brouwdag begeleiden met je brouwsel.
Algemene kenmerken
Alt is een West-Duits (Düsseldorf e.o.) amberbier, bovengistend met koude lagering (Hybride vergisting) van ca. 4,8Vol% alcohol.
Uiterlijke kenmerken
Amber tot diep koper-bruin, helder (gefilterd) bier. Lichtbeige, romige en stabiel blijvende schuimkraag.
Geurassociaties
Een evenwicht tussen een rijk caramout- en hoparoma (Saaz typen). De Düsseldorfer Altstadt altbieren zijn hoppiger en complexer dan die uit de regio rondom Düsseldorf, die meer moutig en fruitig zijn. Diacetyl is niet aanwezig.
Basissmaak
Zoetig, bitter.
Smaak
Hoppige smaak die overgaat naar mout of omgekeerd. Ook in de smaak zijn (gekleurde) mout en hop in balans. De eerste smaakindruk kan door de droogheid snel afvallen en overgaan in de andere. Kruidige, soms peperige toetsen door de hop. Soms is een lichte metaalsmaak waarneembaar. Geen diacetyl.
Body
Dun tot Medium.
Mondgevoel
Droog, zacht, medium tot veel koolzuur. Ondanks veel smaak toch vrij dun. Niet plakkerig.
Nasmaak
Alt eindigt droog, matig mout, matige tot vrij sterke hopbitterheid.
Opmerkingen
Alt is droger, strakker en minder fruitig van smaak dan de Speciale Belge en Engelse Pale Ales en Bitters door de hybride vergisting. Over het algemeen ook hoppiger.
Technische kenmerken
Begin SG 1046 – 1054
SVG 75 – 79%
Alcoholpercentage 4,5 – 5,0 Vol%
Kleur 25 – 40 EBC
Bitterheid 25 – 50 EBU
Koolzuurgehalte 4,2 – 5,0 gr/ltr
Voorbeelden Zum Ürige Alt, Im Füchschen Alt, Schlösser Alt, Schluessel Alt Schumacher Alt,
Kürzer Alt,
Nr. BJCP style (2015): 7B
Homebrew competition Extraordinaire - 2024 Black IPA
Bericht van het bestuur
Thuisbrouwers, daar gaan we!
Wie pakt dit jaar zijn claim op roem en mag zijn/haar bier verkopen in al onze 7 restaurants in samenwerking met Two Chefs brewing?
Wij kunnen nu al niet wachten en willen jullie dan ook niet langer in spanning houden;
2024 is all about the black IPA!
Laat je smaakpallet en inspiratie alvast z’n creatieve gang gaan voor de 4e editie van Cannibale’s Homebrew compitition 2024 !
In het kort:
Maak een Black IPA Homebrew:
Ontwikkel een uniek en goed gebalanceerd Black IPA-recept.
Vul het Formulier in:
Vul alle vereiste velden nauwkeurig in met gedetailleerde informatie over je homebrew.
Leveringsdeadline:
Lever je homebrew in vóór 10 september. Plan je afspraak via e-mail.
Word Finalist:
Impress de jury met kwaliteit en creativiteit om een plaats als finalist te bemachtigen.
Eerste Prijs:
Win een professionele brouwsessie met Two Chefs Brewing en verkoop 2500 liter van je bier in al onze restaurants!
Zo, schrijf die maar alvast in je agenda.
Houd onze socials en website in de gaten.
Tussentijds al vragen? Stuur ons gerust een mail: caroline@cannibaleroyale.nl Of raadpleeg de website.
Succes!
Un bisou, Homebrew Team
Inschrijving voor de brouwcursus geopend
Bericht van de Cursus commissie
Voor iedereen die ooit het verlangen heeft gehad zelf zijn eigen bier te maken, organiseert 't Wort Wat een inmiddels legendarische Workshop Bierbrouwen.
Je wordt in drie theorie-avonden wegwijs gemaakt in het brouwproces. Niet alleen behandelen we de praktijk van brouwen van bier, maar we bespreken ook recepten, grondstoffen en de middelen waarmee je zelf thuis aan de slag kan. Hoe je met eenvoudige middelen zelf thuis een lekker bier kunt maken.
Wat leer je nog meer? Naast de nodige theorie worden er ook diverse bieren gedronken. Dit om inzicht te krijgen in de gebuikte grondstoffen en het bier type dat het oplevert.
Op de praktijkdag brouw je in een kleine groep onder begeleiding je eigen bier. Hier zal je ervaren wat het betekent om een Brouwmeester te zijn. Als afsluiting is er een bottelavond waar je eigen bier gebotteld wordt in flesjes. Dit bier kan je vervolgens mee naar huis nemen. Na het bottelen sluiten we de cursus af met het uitreiken van het certificaat
Bij de workshop zit een uitgebreid cursusboek geschreven door Adrie Otten "Verander Water in Bier" om achteraf nog eens alles in op te kunnen zoeken. De workshop wordt twee maal per jaar gegeven en vindt plaats in Nieuw Vennep.
Kosten: 90 euro per persoon.
De data voor de cursus voor het najaar 2024 zijn:
De cursus wordt gegeven in Nieuw Vennep en aanvang is 19.30h en duurt tot ca 22.30 h. De gezamenlijke brouwdag vind plaats in Lisserbroek, aanvang 9.00h en duurt tot ca 15.30h.
Cursus leiders:
Titus Rinia.
Theo van Eijden
Heb je vragen, mail dan naar de brouwcursus commissie !
Hieronder kan je direct inschrijven en met iDeal betalen voor de bierbrouwcursus. Als de betaling succes vol is verlopen is de aanmelding gegarandeerd. De complete cursus kost €90,- voor dus 4 avonden, een brouwdag, bottelavond en genoemd cursus materiaal, +/-18 flessen eigen gebrouwen bier en een schat aan kennis (onbetaalbaar).
Wil je meerdere personen aanmelden dan voor ieder persoon apart inschrijven.