In deze Nieuwsflits;
Polderbok is nog beschikbaar
Bericht van de Polderbokcommissie
De bokbier periode ligt alweer achter ons, maar dat wil niet zeggen dat bokbieren niet goed smaken. Dit soort volle bieren worden met het verstrijken van de tijd alleen maar beter. Zo ook ons eigen Polderbok-2023, dit bier heeft een paar maanden langer kunnen rijpen en is nog beter geworden.
Er is nog Polderbok-12023 beschikbaar, je kunt het bestellen via de website in het ledenmenu. Afhalen bij de winkel van Brouwmaatje.
Baltic Porter tijdens brouwdag van 2 maart
Bericht van de brouwdagcommissie
Een Baltic Porter staat beschreven als boven- of ondergistend. De Baltic Porter is in vergelijking met een Engelse Porter meer alcoholisch en heeft een vollere smaak en zoetere afdronk. Daarnaast wordt meer gebruik gemaakt van Europese vasteland hopsoorten en Münchener mout.”
Geur: ‘Lichte geur van chocolade of zwarte mout. Fruitig, karamelmout, zoetig, soms droppig.
Moutig, vaak met karamel-, toffee-, nootachtige en / of zoethouttoetsen. Complex alcohol- en esterprofiel van gemiddelde sterkte en doet denken aan pruimen, rozijnen of bessen. Duidelijk donkere mout-karakter van chocolade, koffie of melasse, maar nooit verbrand. Geen hop. Geen zuurheid.’
Smaak: ‘Een rijke, moutige zoetheid met een complexe mix van diepe mout, gedroogd fruit esters, en alcohol. Heeft een zacht geroosterde smaak. De mout geeft een complexiteit van karamel, toffee, nootachtig, melasse en / of drop. Medium bitterheid van mout en hop.’
Er is voor een ondergistende versie gekozen. In deze periode van het jaar heeft vrijwel iedereen een plaats in huis waar het koud genoeg is om een ondergistend bier te maken. Er worden twee varianten van dit bier beschreven, namelijk met een basis van Münchenermout aangevuld met Pilsmout, of Pale Ale mout aangevuld met Münchenermout. Ons bier maken we met Maris Otter Pale Ale mout aangevuld met Münchenermout. De moutstort is verder erg belangrijk, een Baltic Porter is wel donker en zwaar, maar heeft niet het geroosterde/gebrande van een Russian Imperial Stout. Historisch werd er vaak Brown malt gebruikt, dus is dat ook in de moutstort opgenomen.
Inschrijven via de website in het ledenmenu. Mocht je niet in staat zijn die dag te brouwen je kan ook het pakket afhalen om zelf thuis op een later moment te brouwen.
Zopie...
Bericht van het bestuur
Op de valreep het recept en de werkwijze voor het maken van Zopie zoals we op de clubavond hebben kunnen proeven tijdens de presentatie van Gery Uijtenhaak:
2 flesjes bockbier, maakt niet veel uit welke. Bij dubbelbock, 10 gr extra suiker gebruiken.
1 pijpkaneel of afgestreken theelepel kaneel
1 kruidnagel of mespuntje (naar smaak)
1 schijfje citroen
50 gram bruine basterdsuiker
1 ei
60 ml bruine rum
Doe het bier met de citroen, kaneel en kruidnagel in een pan. Breng temperatuur tot graad of 75/80.
Laat het bier minimaal 30 minuten trekken. Wordt het wat langer, is dat niet heel erg.
Roer het ei los en meng goed met de basterdsuiker. Doe een klein beetje warm bier (3-4 eetlepels)
bij het mengsel en roer dat even door. Voeg dan het mengsel al roerend toe aan het bier. Voeg de
rum toe. Laat het bier nu nog 10-15 minuten staan. Zorg dat de temperatuur boven de 70 graden is
(max 80). Eventuele bacteriën uit het ei zijn nu onschadelijk gemaakt. Voeg de rum toe. Wil je
minder alcohol, dan kan je de zopie wat langer verwarmen, zodat de alcohol verdampt. Volg je het
recept, dan is na die 15 minuten trekken (boven 75 graden) ongeveel 60% van de alcohol
verdwenen, volgens artikel op google.
Vroeger stond de zopie (in wat grotere hoeveelheden) nog een hele tijd op een laag vuurtje, of
misschien een soort grote stoof. Als je een wat grotere hoeveelheid zou maken, is het geen
probleem de zopie nog een tijd warm te houden. 60-65 graden is dan goede temperatuur.
Deadline volgende clubblad
Bericht van de Mediacommissie
Kopij a.u.b. sturen voor wo. 13 nov 2024 naar de redactie .
Clubkalender
donderdag | 11 januari | Brouwcursus, vierde avond. Onderwerp: Bottelen gebrouwen bier |
vrijdag | 26 januari | Clubavond: Brouwerij Nevel |
vrijdag | 23 februari | Clubavond: Smaakafwijkingen |
zaterdag | 02 maart | Gezamenlijke brouwdag: Baltic Porter |
vrijdag | 29 maart | Clubavond: |
zondag | 31 maart | Polderbok 2023 |
donderdag | 25 april | Brouwcursus, eerste avond. Onderwerp: Mouten |
vrijdag | 26 april | Clubavond: |
donderdag | 02 mei | Brouwcursus, tweede avond. Onderwerp: Gist en Hop |
donderdag | 16 mei | Brouwcursus, derde avond. Onderwerp: Brouwbenodigdheden |
zaterdag | 18 mei | Gezamenlijke brouwdag: Weizen |
vrijdag | 31 mei | Clubavond: |
donderdag | 20 juni | Brouwcursus, vierde avond. Onderwerp: Bottelen gebrouwen bier |
vrijdag | 28 juni | Clubavond: |
vrijdag | 30 augustus | Clubavond: |