Terug naar overzicht
26 okt. 2021 - Nieuwsflits #453: Lentebok brouwen op de brouwdag
Door: Theo van Eijden

In deze Nieuwsflits; 

  • Lentebok brouwen op de brouwdag.
  • Clubblad later in de bus
  • Clubavond ook weer te volgen via de lifestream.
  • Bier inleveren voor de clubkampioenschappen




Lentebok brouwen op de brouwdag
Bericht van de brouwdagcommissie

De volgende brouwdag komt er weer aan. Het wordt gestaag drukker en gezelliger. Dit keer een lentebock naar een beproeft recept van Gery Uijtenhaak (ook gebrouwen in het stadsbrouwhuis in Leiden).

Gery heeft mij onderstaande toelichting gestuurd:

Maiday Maiday Springbock
Een goede meibock is verfrissend op een mooie lentedag en verwarmend op een koele meiavond… 
Een meibock is een volmoutig bier met een alcoholpercentage tussen de 6,5 en de 7,5 procent.
Goud tot amberkleurig. Aroma is moutig, zoetig, soms iets fruitig, met hint van getoost brood. Hop aroma is vooral kruidig, bitterig maar zeker niet te bitter. Een goede vergisting en voldoende koolzuur moeten zorgen voor de doordrinkbaarheid.  Een bier dat je tussen 21 maart en 21 juni drinkt.
Traditioneel is een meibock een ondergistend bier. Het kan ook prima gebrouwen worden met een bovengist, in dat geval heeft een neutrale gist de voorkeur.
Aan een traditioneel (duits) bier een twist te geven, zonder het meibock karakter te verliezen, was het idee van dit bier. De mout samenstelling is gemaakt op basis van de smaken die in het bier moeten terugkomen. De hop “gemoderniseerd” door voor Amerikaanse hoppen te kiezen.
Het recept is op basis van een recept dat ik voor het Stadsbrouwhuis in Leiden heb gebrouwen. Wat men ervan vond is terug te vingen op Untapped. Het recept is enigszins aangepast, waardoor het iets minder zoet moet worden dan het was.

Ingrediënten:
Pils mout zoetige moutsmaak
Vienna mout geur en smaak rijker dan pilsmout, versterkt karakter en volheid van het bier
Melanoidin mout versterkt moutigheid, geeft biscuit karakter en de geur en smaak van brood
Cara Hell mout licht karamel, zoetheid, verdiept de kleur, geeft schuimstabiliteit
 
Crystal: afstammeling van Hallertauer Mittelfrueh (en o.a. Cascade). Kruidig, harsig, citrus.
Als er naast de Europe nobele hopsoorten nog een hop geplaatst mag worden, dan is het Crystal.
Mt. Hood: Amerikaanse versie van Hallertauer. Bloemig, kruidig, hint van dragon, honing.
Beide hoppen hebben een co-humulone gehalte waardoor ze geschikt zijn voor FWH.
 
W34/70 is een makkelijke en neutrale ondergist.
S-05 is een neutrale bovengist met bijna de zelfde vergistingsgraad als de W34/70
Gery

Dit bier is ook als ondergistend bier te brouwen. Als je dit wil gaan doen moet je echter wel zelf het gist (W34/70 Saflager) daarvoor aanschaffen.

Je heb nog tot 3-11-2021 om je in te schrijven. Doe dat echter wel zo snel mogelijk want dan hoeft niet alles op het laatste moment besteld te worden. Ook nu weer is er de mogelijkheid een pakket af te halen om thuis te brouwen. Uiteraard is de "brouwdag sponsoring vanuit de club" hier niet van toepassing. Wij zullen dan ook 2 verschillende prijzen voor de ingrediënten gaan berekenen.

De prijs voor op de brouwdag is € 0,60/liter en voor afhalen € 0,85/liter. Vanaf 9.00 zijn de brouwdag brouwers aan de beurt. De afhalers kunnen vanaf 10 uur aansluiten in de rij bij het afwegen in Lisserbroek. Eventuele late brouwers hebben echter nog wel voorrang. (opsturen is helaas nog geen optie. Misschien als er ingrediënten over zijn)

Tot 20-11-2021 !!





Clubblad later in de bus
Bericht van de redactie

Het clubblad zal waarschijnlijk NIET voor komende clubavond op je deurmat liggen. Problemen bij de drukker zorgen er  voor dat het clubblad nog niet klaar is. Waarschijnlijk gaan ze woensdag pas op de post. 


 


Clubavond ook online te volgen
Bericht van het bestuur

De clubavond  van 29 oktober mogen door maximaal 75 clubleden lijfelijk bezocht worden, hiervoor dienen zij een Coronacertificaat te kunnen tonen of in bezit te zijn van een geldige negatieve PCR-test. Bij de ingang zullen deze gecontroleerd worden. Voor ons gelden namelijk dezelfde regels als ieder restaurant, bioscoop of cafe. Aanvangstijd is 20:00 in de Boerderij in Hoofddorp. Om 24:00 uur moet de zaal geheel leeg en opgeruimd zijn. Het verzoek is aan eenieder om daar aan mee te werken en zo nodig eventjes de handen uit de mouwen te stropen.

Om toch zoveel mogelijk leden te kunnen bereiken gaan we de clubavond life streamen, Link volgt later deze week. Deze keer streamen we via Youtube. Het is wel nodig om in te loggen want het bevat expliciete inhoud voor 18 jaar en ouder. 




Bier inleveren voor de clubkampioenschappen
Bericht van de wedstrijdcommissie

Komende vrijdag kan je het bier in leveren voor de clubkampioenschappen. Om mee te doen moet je wel eerst inschrijven op de website. Je krijgt dan via de mail een inschrijfformulier toegestuurd. 

Aanmelden van de wedstrijdbieren  via de website zoals gebruikelijk, vanaf eind augustus
-Wedstrijdbieren:    Porter en Tripel
-Wedstrijdklasse A – C  en lichte bieren van klasse V
-Wedstrijdklasse B – D  en donkere bieren van klasse V            

Inleveren (wedstrijd)bieren op de clubavond van 29 oktober. 
Inleveren bieren met uitgeprint inschrijfformulier per 2 flesjes, (zie wedstrijdreglement)
Naast de wedstrijdbieren mogen ook alle andere bieren worden ingeleverd




Deadline volgende clubblad
Bericht van de Mediacommissie

Kopij a.u.b. sturen voor wo. 15 mei 2024 naar de redactie .

 
 



Clubkalender

vrijdag 29 oktober Clubavond: leden vertellen over eigen brouwerij
zaterdag 20 november Brouwdag; Lentebok
vrijdag 26 november Clubavond: clubkampioenschappen
woensdag 15 december Polderbok 2021 ophalen
vrijdag 17 december Clubavond: bier en bitterballen

 
 
 

 

Terug naar overzicht