
Bier: de wetenschap van het brouwen.
Beircht van het bestuur
Ooit afgevraagd waarom uw bier smaakt zoals het is? Leer hoe de ingrediënten, de verschillende biochemische reacties en procesparameters bij het brouwen van het bier de smaak en het aroma van het bier beïnvloeden.
In deze online cursus van de KU te Leuven heeft de volgende leerdoelen;
- Uitleggen wat het belang is van de 4 basis ingrediënten van bier als basis van de smaak en aroma.
- Begrijpen wat de verschillende proces stappen bij het mouten en brouwen van bier zijn.
- Begrijpen wat de belangrijkste biochemische reacties zijn die optreden tijdens elk van deze stappen
- Herkennen en beschrijven wat de belangrijkste bierstijlen zijn en begrijpen hoe het brouwproces bijdraagt aan de eigenschappen van de verschillende stijlen
- Herkennen van de belangrijkste factoren die het karakter, kwaliteit, stabiliteit van bier beïnvloeden
- Het kunnen uitvoeren van sensorische analyses van bieren en hun belangrijke smaken identificeren en smaakafwijkingen en de oorsprong daarvan.
De syllabus van de cursus bestaat uit verschillende modules;
- Geschiedenis en overzicht van het brouwproces
- ingrediënten, mout
- Ingrediënten; water
- Ingrediënten; hop en kruiden en specerijen
- Ingrediënten gist
- Brouwproces
- Vergisting
- Filtratie en verpakking
- Kwaliteit en stabiliteit
- Bier beoordelen en proeven
- Eindexamen
Duur van de online cursus is 13 weken maar je mag deze in je eigen tempo volgen. De studie belasting 4 tot 6 uur per week. Cursus is gratis is als je geen officieel diploma nodig vindt. Let op de gehele cursus is in het Engels. Voor meer informatie en aanmelden; Link
Deadline volgende clubblad
Bericht van de Mediacommissie
Kopij a.u.b. sturen voor do. 14 aug 2025 naar de redactie .
Clubkalender
zaterdag | 21 maart | Brouwdag: Verbeter je eigen bier ism de Kwaliteitscommissie |
vrijdag | 27 maart | Clubavond Kveik |
donderdag | 16 april | Brouwcursus, eerste avond. Onderwerp: Mouten |
donderdag | 23 april | Brouwcursus, tweede avond. Onderwerp: Gist en hop |
vrijdag | 24 april | Clubavond Smaakafwijkingen |
zaterdag | 25 april | Excursie naar het Zythos bierfestival in Leuven |
donderdag | 07 mei | Brouwcursus, derde avond. Onderwerp: Brouwbenodigdheden |
zaterdag | 09 mei | Gezamenlijke Brouwdag |
vrijdag | 29 mei | Clubavond Op bezoek bij een brouwerij |
donderdag | 11 juni | Brouwcursus, vierde avond. Onderwerp Bottelen |
vrijdag | 26 juni | Clubavond |
zaterdag | 29 augustus | Gezamenlijke Brouwdag |
zaterdag | 05 september | Clubavond BBQ Lisserbroek |
vrijdag | 25 september | Clubavond |
zaterdag | 10 oktober | Gezamenlijke Brouwdag |