Terug naar overzicht
30 sept. 2020 - Nieuwflits #428: Bouwer naast God
Door: Theo van Eijden

In deze Nieuwsflits

  • Brouwer naast God
  • Amsterdam, stad van bier en brouwers 
  • Online Brouwcursus

 


Brouwer naast God
Bericht van de aktiviteiten commissie

Eind oktober a.s. verschijnt mede dankzij steun van de VU-vereniging de biografie van Rolf van der Woude over Willem Hovy (1840-1915). Hovy was een halve eeuw directeur van Van Vollenhoven’s Bierbrouwerij en Azijnmakerij ‘De Gekroonde Valk’ op de Hoogte Kadijk in Amsterdam, in zijn tijd de grootste brouwerij van ons land. Maar als filantroop nam hij daarnaast in 1880 samen met zijn vriend Abraham Kuyper het initiatief tot de oprichting van de Vrije Universiteit, was o.a. achttien jaar lid van de Amsterdamse gemeenteraad en oprichter van de werklieden- en woningbouwvereniging Patrimonium (nu nog het CNV).
In ‘Brouwer naast God’ schetst Rolf van der Woude het beeld van een intrigerende figuur met talloze maatschappelijke functies, die iedereen kende, maar die zich daarop niet liet voorstaan. Hovy was bescheiden en behoudend, maar als ondernemer niet tegen verandering. Hij wist zich op vele fronten nuttig te maken als bemiddelaar en polderaar avant la lettre, en dat met blijvende maatschappelijke gevolgen. De initiatiefnemer van de biografie, Stichting De Gekroonde Valk, heeft bij Uitgeverij Boom weten te regelen dat vaste relaties van onze stichting bij de aanschaf van het boek een zgn. ledenkorting kunnen krijgen. Daardoor kost het boek (incl. bezorging thuis) slechts € 29,50 in plaats van € 34,50.

U kunt het boek met korting bestellen door z.s.m. de volgende twee handelingen te verrichten:
1. Uw voor- en achternaam, adres en postcode/woonplaats vóór 10 oktober a.s. te mailen naar: De Gekroonde Valk
2. Direct daarna (en ook vóór 10 oktober a.s.) het verschuldigde bedrag van € 29,50 te betalen via deze link, dan wel direct over te maken naar IBAN NL12 INGB 0005 5222 08 t.n.v. Stichting De Gekroonde Valk te Amsterdam. Vergeet svp niet ons ook uw naam en adresgegevens te mailen, want alleen dan kunnen wij de biografie in de laatste week van oktober a.s. bij u thuis laten bezorgen!

Ten overvloede: Stichting De Gekroonde Valk kent geen winstoogmerk; door het boek te bestellen helpt u ook de kosten van de biografie te dekken. Voor nadere informatie mail svp:  Stichting De Gekroonde Valk
Hoogte Kadijk 83hs 1018 BG Amsterdam




Amsterdam, stad van bier en brouwers 
Bericht van het bestuur

In de nieuwe tentoonstelling Bier - Amsterdam, stad van bier en brouwers in het Amsterdam museum kom je alles te weten over de lange weg die Amsterdams bier door de geschiedenis afgelegde om in jouw glas terecht te komen. Speciaal voor deze tentoonstelling lieten wij een pagina bouwen door ontwerpbureau thonik. Klik hier voor de bier-website.

Amsterdam, stad van bier en brouwers
Amsterdam bierstad. Dat geldt al sinds de 14e eeuw toen de stad samen met Medemblik werd aangewezen als enige invoerhavens voor bier uit Duitsland. Later werd de huidige wereldmarktleider Heineken hier opgericht. En vandaag de dag telt Amsterdam meer dan 45 brouwerijen, waarmee de stad veruit de meeste brouwers van Nederland telt.

Achterstevoren door de bierhistorie
In de tentoonstelling wordt de bezoeker vanuit het heden naar het verleden geleid. Je begint in de recente craftbeer-revolutie van kleine brouwerijen en gaat via de opmars van pils eind 19e eeuw naar het begin van Amsterdam als stapelmarkt voor Duits hoppenbier in de 14e eeuw.

Smaken verschillen
Er bestaan wereldwijd zo’n 400 verschillende biersoorten. Afhankelijk van de ingrediënten varieert de smaak van zuur tot zilt en van bitter tot zoet, maar ze worden allemaal gemaakt volgens hetzelfde procedé. In de tentoonstelling ontdek je de verschillende smaken en grondstoffen, maar leer je ook meer over bijvoorbeeld de rol die hop speelt bij de houdbaarheid.

Bezige brouwers
Vanzelfsprekend besteedt de tentoonstelling veel aandacht aan Amsterdamse brouwers van nu. Zo fungeert De Prael als sociale werkplaats en zet Troost restafval om in brood of elektriciteit. Maak kennis met de vele brouwers van de stad.

Bier Bewust
Bier was eeuwenlang volksdrank nummer één. Omdat water niet schoon was en wijn te duur dronk iedereen het, zelfs kinderen. Maar meer dan vroeger worden nu vraagtekens gezet bij de productie en consumptie van bier. Daarom wordt in de tentoonstelling ook aandacht besteed aan de ecologische footprint van brouwerijen, het macho-imago dat bier lange tijd had, en de sociale en medische gevolgen van alcoholgebruik.

Nog eentje dan – het café
In 1806 telde Amsterdam al 1793 bierhuizen en tapperijen, en nog steeds wemelt het in de stad van de kroegen. Een biertentoonstelling zonder een café is niet af. En daar horen ook de sporen bij die de cafécultuur heeft achtergelaten in de kunst. Van Gabriël Metsu’s 17e-eeuwse portret van een oude drinker tot Gijs Assmanns hedendaagse vanitas-sculpturen met bierflesjes. Een 17e-eeuws stilleven met een met bier gevuld pasglas van Janz. Van de Velde is voor de tentoonstelling gereconstrueerd met archeologische vondsten uit Amsterdamse bodem.

Evenementen
Tijdens de looptijd van de tentoonstelling organiseert het Amsterdam Museum diverse (online) activiteiten rondom bier en brouwers. Houd de activiteitenpagina in de gaten voor aankomende evenementen. 

Eigen Amsterdam Museum Bier (Update 21-09: Tijdelijk uitverkocht!) 
Ter gelegenheid van deze tentoonstelling dopen we de New England IPA van Brouwerij Troost om tot hét bier van het Amsterdam Museum. Het is een zomers biertje dat door zijn toegankelijkheid ook in de smaak valt bij minder fanatieke bierdrinkers, maar waar connaisseurs met veel plezier verschillende lagen ontdekken. Er is tevens een alcoholarm (<0.5%) bier met het Amsterdam Museum-label. Hiervoor selecteerden wij de Virgin IPA van Brouwerij Troost. Beide bieren zijn verkrijgbaar in museumcafé Mokum en in de museumshop. Het bier wordt aangeboden in een limited edition blik, want bier in blik is duurzamer én blijft langer goed.
Let op: Uitverkocht! Vanaf 5 oktober is deze weer verkrijgbaar in de museumwinkel en het café. 

Amsterdam Museum
KALVERSTRAAT 92
AMSTERDAM
Dagelijks geopend van 10:00 uur tot 17:00 uur
Vanaf 30 september 2020 is het dragen van een mondkapje in het museum verplicht voor bezoekers ouder dan 13 jaar. 




Online brouwcursus
Beircht van het bestuur

Ooit afgevraagd waarom uw bier smaakt zoals het is? Leer hoe de ingrediënten, de verschillende biochemische reacties en procesparameters bij het brouwen van het bier de smaak en het aroma van het bier beïnvloeden. In deze online cursus van de KU te Leuven heeft de volgende leerdoelen; 
Uitleggen wat het belang is van de 4 basis ingrediënten van bier als basis van de smaak en aroma.
Begrijpen wat de verschillende proces stappen bij het mouten en brouwen van bier zijn.
Begrijpen wat de belangrijkste biochemische reacties zijn die optreden tijdens elk van deze stappen
Herkennen en beschrijven wat de belangrijkste bierstijlen zijn en begrijpen hoe het brouwproces bijdraagt aan de eigenschappen van de verschillende stijlen
Herkennen van de belangrijkste factoren die het karakter, kwaliteit, stabiliteit van bier beïnvloeden
Het kunnen uitvoeren van sensorische analyses van bieren en hun belangrijke smaken identificeren en smaakafwijkingen en de oorsprong daarvan.

De syllabus van de cursus bestaat uit verschillende modules;
Geschiedenis en overzicht van het brouwproces
ingrediënten, mout
Ingrediënten; water
Ingrediënten; hop en kruiden en specerijen
Ingrediënten gist
Brouwproces
Vergisting
Filtratie en verpakking
Kwaliteit en stabiliteit
Bier beoordelen en proeven
Eindexamen
  
Deze cursus is vorig jaar ook als eens gegeven en start dit jaar op 2 november. Duur van de online cursus is 13 weken maar je mag deze in je eigen tempo volgen. De studie belasting  4 tot 6 uur per week. Cursus is gratis is als je geen officieel diploma nodig vindt. Let op de gehele cursus is in het Engels. Voor meer informatie en aanmelden; Link




Deadline volgende clubblad
Bericht van de Mediacommissie

Kopij a.u.b. sturen voor wo. 11 nov 2020 naar de redactie .

 
 


Clubkalender

zaterdag 10 oktober Gezamenlijke Brouwdag
vrijdag 30 oktober Clubavond Bieren proeven voor de Clubkampioenschappen
donderdag 05 november Brouwcursus, eerste avond. Onderwerp: Mouten
donderdag 12 november Brouwcursus, tweede avond. Onderwerp: Gist en hop
donderdag 19 november Brouwcursus, derde avond. Onderwerp: Brouwbenodigdheden
zaterdag 21 november Gezamenlijke Brouwdag
vrijdag 27 november Clubavond
vrijdag 18 december Clubavond
donderdag 14 januari Brouwcursus, vierde avond. Onderwerp Bottelen

 









 

Terug naar overzicht