Terug naar overzicht
20 apr. 2022 - Nieuwsflits #468: Brouwdag 14-5-22 Saison
Door: Nico van Kampen

De brouwdag gepland op 14-5-2022 komt er weer aan. We gaan een Saison maken. Hier onder de type bescrijving. Het recept is weer van Jan Wurpel en Stefan Hendriks. De inschrijving  is geopend as we speak. Ook nu weer is er de mogelijkheid een pakket af te halen om thuis te brouwen. Uiteraard is de ‘brouwdag sponsoring vanuit de club’ hier niet van toepassing. Wij zullen dan ook 2 verschillende prijzen voor de ingrediënten gaan berekenen.
Voor iederen geldt: Als je iets gesplitst wil hebben dien je gewoon elke batch apart op de site te bestellen en af te rekenen.
De prijs voor op de brouwdag is € 0,75/liter en voor afhalen € 1,00/liter.
Vanaf 9.00 zijn de brouwdag brouwers aan de beurt. De afhalers kunnen vanaf 10 uur aansluiten in de rij bij het afwegen in Lisserbroek. Eventuele late brouwers hebben echter nog wel voorrang.
Ook nu weer kunnen we opsturen onder voorwaarden: je bestelt op de site als afhaalpakket, max 40L. Daarna verzoek je mij privé via e-mail om het op te sturen. Je krijgt dan een tikkie van € 15,- verzendkosten en moeite. Zet in datzelfde mailtje ook direct je volledige adres en e-mail. Je krijgt het pakket dan in de week na de brouwdagdatum toegestuurd. Opsturen naar het buitenland is ook al een keer gebeurd. De tarieven daarvan zijn uiteraard anders en zullen rond de € 25,- zitten. Buiten Europa is meestal nog duurder. Naar bepaalde landen wordt niet verstuurd…
Tot 2-4-2022!!


Groetjes,

Nico van Kampen
namens de brouwdagcommissie.
Het komt de laatste tijd steeds meer voor dat er mensen zijn die op een brouwdag pakket inschrijven en het vervolgens willen afhalen. Doe sportief, en als je niet zeker bent of je wel gaat brouwen bestel dan het afhaal pakket. (een brouwdag pakket dient dus ook inderdaad op de brouwdag in lisse gebrouwen te worden.)

 

SAISON
Saison is een biersoort die zijn oorsprong vindt in de Belgische provincie Henegouwen.
Saison is het Frans woord voor seizoen omdat dit een seizoensbier was. Dit bier werd oorspronkelijk door de boeren gebrouwen in de winter om gedronken te worden door de seizoensarbeiders in het oogstseizoen. Men moest wel in de winter brouwen om te voorkomen dat het bier slecht zou worden gedurende de bewaring. Deze bieren hadden een alcoholpercentage rond de 3% en waren extra gehopt voor de houdbaarheid.
De hedendaagse saison-bieren worden het gehele jaar door gebrouwen en niet enkel meer in Wallonië. De meeste bieren zijn goudblonde tot amberkleurige ongefilterde bieren van hoge gisting en hebben een alcoholpercentage tussen 5% en 6,5%.
Enkele bekende voorbeelden zijn Saison Dupont, Saison 1900, Saison d'Epeautre, Saison de Pipaix en Saison d'Erpe-Mere.

Terug naar overzicht