RA-I-PA
Een lekker hoppig roggebier. Als je niet van zulke erge hoppige bieren houdt, dan kan je de eerste hop gift halveren. Dan kom je ongeveer op 30EBU uit wat nog voldoende op een IPA lijkt. Hoofdgisting: ongeveer 1-2 weken. Lagering: tot 4 weken. De koudhop pas ongeveer halverwege de lagering toevoegen.
van:
|
Inkoopcommissie
|
klasse:
|
C
|
stijl:
|
Double IPA (USA)
|
Recept gegevens
batchgrootte:
|
10 l.
|
kooktijd:
|
75 min.
|
alcoholpercentage:
|
8.2 %
|
begin-SG:
|
1073
|
eind-SG:
|
1015
|
EBC (kleur):
|
16.0
|
EBU (bitterheid):
|
47.0
|
Ingrediënten
ingrediënt
|
hoeveelheid
|
kooktijd
|
waarde
|
bijzonderheden
|
Palemout
|
2000 gr
|
|
7 EBC
|
|
Roggemout
|
700 gr
|
|
6 EBC
|
|
Cara Pilsmout
|
300 gr
|
|
10 EBC
|
|
Tarwevlokken
|
100 gr
|
|
|
|
Cascade
|
20 gr
|
75 min.
|
7.7 α
|
Bloemen
|
Cascade
|
10 gr
|
30 min.
|
7.7 α
|
Bloemen
|
Crystal hop
|
15 gr
|
5 min.
|
3.3 α
|
Bloemen
|
Crystal hop
|
6 gr
|
koudhop min.
|
3.3 α
|
Bloemen
|
Wyeast 1469 West York Ale
|
1
|
|
|
Leverancier: Wyeast
|
Maischwater
|
13 liter
|
|
|
Leverancier: Kraan
|
Spoelwater
|
5 liter
|
|
|
Leverancier: Kraan
|
Bottelsuiker
|
|
|
|
|
Maischschema
67 °C
|
63 °C
|
72 °C
|
78 °C
|
0 min.
|
25 min.
|
30 min.
|
2 min.
|
|