Terug naar overzicht

Brouwen met hout

tww december 2023
Door: Aad van der Tak

Bieretiket
Ik ben een liefhebber van op Whiskyvaten gerijpte bieren. Ik dacht “wat zou het mooi zijn als ik de bieren van de commerciële brouwerijen ook zelf zou kunnen brouwen”. Als hobbybrouwer brouw ik kleine batches van maximaal 20 liter. Zelf een gebruikt Whiskyvat kopen is dus niet aan de orde. Daarom ben ik gaan experimenteren door geroosterde eikenhout snippers 3 maanden op Bourbon te zetten om vervolgens een gebrouwen Barley wine 3 maanden hierop te laten rijpen. Het resultaat was erg goed, mooie hout- en Bourbonsmaak.

Dit jaar wilde ik een Russian Imperial Stout laten rijpen op Bourbon vaten. Als basisbier heb ik bij Unibrew een moutpakket voor een Russian Imperial Stout van het Peels BierbrouwersGilde gekocht. Vervolgens ben ik naar de winkel van Brouwmaatje gegaan om eikenhouten snippers te kopen. Toen ik vertelde dat ik eerder houtsnippers op Bourbon had gezet vertelde de verkoper mij dat zij ook houtsnippers van een Bourbon vat hadden waardoor ik deze stap kon overslaan en de smaak waarschijnlijk nog beter zou worden. Ik heb toen een zak van 1 kilogram met eikenhouten snippers van een Bourbon vat gekocht.

Ik heb mijn 17 liter gebrouwen Russian Imperial Stout 4 maanden laten rijpen op de hele zak van 1 kilogram. Achteraf heb ik gezien dat er een flink mindere dosering wordt aanbevolen van maximaal 30 gram per 10 liter. Het resultaat was er niet minder om. Ik was zelf al erg tevreden over de smaak van het bier. Ik werd daarin nog gesterkt toen ik het bier op de brouwdag van onze brouwcursus van 18 november aan de cursusleiders Titus en Theo en de mede-cursisten en brouwers liet proeven. Zij waren enthousiast over het resultaat. Met name over de volle smaak van de Stout en de mooie hout- en Bourbonsmaak. Waarbij Titus nog het advies gaf om tijdens de rijping tussentijds de ontwikkeling van de smaak meer te testen. Al met al een fijne ervaring met het brouwen met hout. Ik ga dit zeker meer doen! Ik hoop dat dit voor andere hobbybrouwers een stimulans is om ook met houtsnippers te gaan brouwen!

Ik kreeg ook nog complimenten op het etiket van mijn bier. Daarom hierbij ook het etiket.

Terug naar overzicht