Terug naar overzicht

Reisverslag brouwerijexcursie 2023

tww december 2023
Door: Yoeri Sanstra

13 oktober, 2023 om 08:30 verzamelde een groep van 40 personen zich bij de boerderij in Hoofddorp. Leden die al langer lid zijn, leden die wat korter lid zijn en introducees. De laatste communicatie van de excursiecommissie was luid en duidelijk: als je er niet bent voor 09:00, dan ga je niet mee. Dus iedereen was keurig op tijd. Vinkjes werden gezet achter je naam, zodat snel duidelijk was wie nog miste. Helaas ging dat de laatste 3 minuten ‘mis’ omdat de bus aankwam en je zowel via de voor, als door de achterdeur naar binnen kon. Drie personen werden daarom opgeroepen om aan te geven dat ze present waren. 09:00 strak reden we weg uit Hoofddorp voor een rit van 3 ½ uur zonder drinken of plaspauze. Gelukkig wisten we dat, dus de koffie was mee en de wc was beschikbaar.

De reis door Nederland verliep spoedig, over de A4 naar de grens met België onderweg naar Dendermonde. Ondanks dat we niet zouden stoppen, stopten we toch, omdat de regelgever heeft bedacht dat je als buschauffeur je administratie moet updaten op eerst mogelijke plek na de grensovergang, maar de kudde moest blijven zitten… Na een verder voorspoedige reis kwamen we om 11:44 aan bij brouwerij Dilewyns in Dendermonde. De website van de brouwerij vermeldt het volgende:

Wat maakt Vicaris uniek?

Twee flesjes Vicaris
Twee flesjes Vicaris

“Een pasteur, een centrifuge of een helder bier filter komt bij brouwerij Dilewyns niet aan bod. Alle natuurlijke én gezonde elementen blijven door het niet filteren aanwezig in de fles. Dankzij het niet pasteuriseren is Vicaris een levend product met smaakevolutie, ontdek zelf wanneer jouw Vicaris op z’n best is! Alles wat je in je glas schenkt is met zorg, hygiëne, passie en vakkennis gebrouwen. Van grondstof tot een verfrissend speciaalbier… puur, familiaal en authentiek.”

Kristof en Claire

Maar, omdat ze binnen een nieuwe centrifuge aan het installeren waren, werden we vriendelijk verzocht om het eerste deel over het brouwproces buiten te volgen. Pilsmout, Cara 120, Cara 300 en Chocolate 900 met kaf voor de smaak wordt gebruikt om alle bieren mee te brouwen. Alle cara- & chocolade-giften worden geschroot tezamen met enig pilsmout om gruisvorming te voorkomen. De gebruikte gist is een en dezelfde voor alle bieren. Na het brouwproces volgt het vergisten 3-10 dagen afhankelijk van het bier en het lageren +/-21 dagen. Er kan gelagerd worden op minus 2°C, waardoor alle eiwitten uitzakken en er een helder bier gebotteld kan worden.

Voor het bottelen wordt suiker en verse (bottel)gist toegevoegd, waarna het een week de klimaatkamer in gaat bij 23°C en daarna nog zo'n 8 weken in het magazijn blijft staan. Het gehele proces duurt zo'n 12 weken (beetje naar boven afgerond). Dus als het magazijn leeg raakt, moet er weer een nieuwe batch gestart worden. Met de net aangeschafte centrifuge, kan er ongeveer een week lagertijd teruggewonnen worden, waardoor de capaciteit van de brouwerij zo'n 12% hoger wordt, zonder extra tanks of een grotere installatie te kopen. Na de rondleiding mochten we in de kantine plaatsnemen, waar 3 heerlijke bolletjes p.p. klaarstonden.

Beeldmerk
Daar kregen we ook uitleg van Kristof (rechts op de foto) over Vincent Dilewyns (de grondlegger), de geschiedenis van Vicaris, Vi van Vincent en Caris van tandarts, het ros beiaard van Dendermonde en de 4 dochters op het hippere paard van het logo. Claire, een van die 4 dochters (links op de foto) tapte ondertussen een paar pinten Vicaris Nano voor de liefhebbers en Quinto voor de rest. Waar Caris nu precies vandaan komt is mij niet geheel helder geworden, want tandarts is medicus dentarius in het latijn. Dat een vicarus de plaatsvervanger is van pastoor, bischop of paus is wel waar, maar waarom het bier dan vicaris heet? Wellicht i.v.m. de legervicaris, die volgens Wikipedia de leiding heeft over de zielzorg van de militairen en de aalmoezeniers bij de krijgsmacht. En waar is een pint nou niet goed voor… Na de 2 pinten konden we in het winkeltje alle bieren kopen die ze hadden, of bij de drankengigant, welke zich 150 meter verder aan de straat bevindt, gaan shoppen of nog meer bieren van Vicaris kopen aan de toog.

Brouwerij het Nest

Strak volgens planning vertrokken we vervolgens met de bus naar bierbrouwerij het Nest in Oud Turnhout waar we ook hartelijk werden ontvangen en gelijk een Troef geserveerd kregen (een dry-hopped lager van 5.5%ABV). Na uitleg over de naam: Schuppenzot (nu genaamd Schuppenboer), het conflict met brouwerij de Halve Maan (Brugse zot), het ontstaan van de orde van de Zatte Mus (als mannentijdverdijf tijdens de vrouwenkookclub) en de visie van het Nest t.a.v. lokaal ingekochte grondstoffen.

Jack of Spades

Pokerface

Gerst wordt geteeld door lokale boeren die het Nest zelf door Dingemans laat mouten, kans op mislukte oogsten door valwinden op de zandgronden van Turnhout en een reductie van 30% methaangas uitstoot (ja, methaan en geen CO2) door het bijvoeren van ⅓ bostel in het veevoer van de lokale veestapel. Na de Troef kregen we de befaamde Schuppenboer tripel 8% ABV.

Weetje één: het kraanwater van Turnhout schijnt het ‘enige’ water ter wereld te zijn waar geen brouwzouten aan toegevoegd hoeven te worden. Het Belgische waterbedrijf meldt de volgende waarden op haar website.

Waterbron

Calcium(Ca)

Magnesium(Mg)

Sodium(Na)

Sulfate(SO4)

Cloride(Cl)

Bicarbonate(HCO3

Grodziskie

122 ppm

34 ppm

39 ppm

183 ppm

81 ppm

450 ppm

Lisserbroek

41 ppm

9 ppm

72 ppm

47 ppm

97 ppm

154 ppm

link:https://www.pidpa.be/sites/default/files/2023-02/Pidpa9%20HD%20Oud-Turnhout%202022.pdf.

Volgens Beersmith is het Turnhoutse water geschikt voor een gebalanceerd bier met een sulfaat/chlorideverhouding van 0.9 dat, in tegenstelling tot het water van Lisserbroek, dat een moutig bier geeft en een sulfaat/chlorideverhouding heeft van 0.5.

Weetje twee: het recept van Schuppenboer, welke nog steeds hetzelfde zou zijn, is te vinden op het hobbybrouwforum onder de titel ONK 08 C3 - Bittere tripel - Bart Cuypers. Met het volgende jury commentaar: Totaal: 84 punten. Visuele aspecten: 15/15, Geur- en smaakassociaties: 19/25 voor geur en 21/25 op smaak,  Basissmaak: 8/10, Body: 5/5, Mondgevoel: 4/5, Nasmaak: 12/15.

Link: https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,9434.msg213605.html#msg213605

Terug naar overzicht