Terug naar overzicht

Van de inkoopcommissie, november 2023

tww november 2023
Door: Michael Woolthuis

Recept van de maand

Ik hoor u al denken. Zie ik het goed? Een hazy frisse IPA, net nu ik een voorraad bokken en winterbieren heb ingeslagen! Moet dat nou! Het is toch geen zomer, ik regen net nog uit m'n jassie.

Ja, want dit is een overheerlijk biertje dat ontzettend goed past bij een niet al te zwaar vissig voorgerecht of bij fruitige nagerechten. Ook als vervanger van die vieze glühwein kan hij lekker mee in de tas. Heb je op de kerstmarkt in ieder geval iets lekkers te drinken.

Je zou kunnen proberen om de boel op te fleuren met wat rood fruit maar pas dan wel op want een overdaad aan vitapientjes kan nooit goed zijn.

Ik heb er nog even over nagedacht om een beetje lambiek of geuze bij te mengen in navolging van de Vicaris triple-Geuze. Maar ik denk dat dat bij dit bier minder op zijn plaats is. Bitterzoet is altijd beter dan bitterzuur. (Als je nu niet weet wie of wat Vicaris is dan had je maar mee moeten gaan met de door Martijn en Fred perfect georganiseerde excursie.)

Groeten,
Michael

HIPA

Recept gegevens

stijl:

Hazy IPA

batchgrootte: 

10 l.

kooktijd: 

60 min.

alcoholpercentage:

6,3%

begin-SG:

1058

eind-SG:

1013

EBC (kleur): 

10

EBU (bitterheid):

65.0

brouwhuisefficiëntie:

80 %

Ingrediënten

Ingrediënt

Waarde

Hoeveelheid

bijzonderheden

Pale alemout

5 ebc 

1600 gr

 

Carapils (W)

2,5 ebc 

500 gr

 

Havervlokken

4 ebc

200 gr

 

Tarwevlokken

4 ebc

200 gr

 

Nectaron

8,6 α

15 gr

60 min

El Dorado

14,4 α

10 gr

30 min

Citra

10,6 α

10 gr

15 min

Nectaron

8,6 α

20 gr

koudhop-lagering 1 week

Citra 

10,6 α 

20 gr 

koudhop-lagering 1 week

Maischwater

 

10,3 liter

 

Spoelwater

 

 

6 liter

Lallemand Lalbrew London ESB

 

1

 

Bottelsuiker 

 

5gr/ltr

 

Maischschema

47 °C 

45 °C

62 °C

72 °C

78 °C

0 min.

5 min.

25 min

25 min

5 min

Opmerkingen van de brouwer

  • Hoofdvergisting: 1 a 2 weken tussen 18°C en 22°C

  • Lagering: 2 tot 6 weken tussen de  5°C en 15°C

  • De koudhop toevoegen tijdens de lagering.

  • Gedurende 1 week voor een aardige ‘bite’ langer voor een meer ‘bite’.

  • Het eindresultaat hoort hazy te zijn.

Terug naar overzicht