Terug naar overzicht

Penari Nieuws

tww augustus 2023
Door: Nico de Boer

Het was een tijdje stil wat betreft het Penari nieuws. Niet dat er iets is met de Penari's maar de dagelijkse beslommeringen zoals werk, pensionering, pubers, etc. weten een flinke aanslag op onze beschikbare tijd te doen.

Gelukkig brouwen we nog wel, maar van schrijven kwam de afgelopen tijd niet veel meer. Onze wekelijkse bieravond houden we nog steeds maar ook die heeft af en toe meer het karakter van een praathuis met bierproef­mogelijkheid.

Polish Delight

Wat hebben we dan gebrouwen de afgelopen tijd? De laatste keer schre­ven we over onze Polish delight (met Poolse hoppen) en deze hebben we intussen gebotteld. De Polish delight was vergist met Kveik en voor de nagisting hebben we wat suiker toegevoegd want er moet toch schuim op het bier. Heel lang deed het bier niets en was het zo plat als als plat maar zijn kan. Kveik vergist niet zomaar na, zo lijkt het en dat terwijl we eigenlijk bang waren voor bommetjes.

De Polish delight had eigenlijk op een feestje getapt moeten worden maar bier zonder koolzuur tappen is een beetje gezichtsverlies voor de Penari's, dus maar niet gedaan. Onlangs hebben we min of meer per ongeluk een flesje Polish delight geopend en zowaar, er zat koolzuur druk op! De warme juni maand heeft de Kveik blijkbaar toch geactiveerd. Een volgende keer Kveik moesten we maar eens onder druk vergisten en direct afvullen, navergisten met Kveik is blijkbaar een dingetje.

Frambozen weizen

Eens in de zoveel tijd brouwen we een frambozen-weizen, lekker zomers met het frisse (zuurtje) van frambozen erin. Dit jaar hebben we in plaats van diepvriesframbozen gekozen voor een Frambozenfruitpasta van Brouw­maatje. Voordeel van deze pasta's is dat je ze niet hoeft te steriliseren, wat met diepvries of verse frambozen absoluut nodig is. De smaak is veel zachter dan de diepvries frambozen, waarschijnlijk zijn alle bijkomende smaakjes (off flavours) er al uit gehaald.

De frambozen-Weizen was na 1 week vergisten al goed op druk met een prima schuimkraag. Gelukkig maar want zo hadden we toch een bier met schuimkraag van de tap op het bewuste feestje.

Ons volgende brouwsel wordt een dubbelbok, het recept hebben we dit keer helemaal gemaakt in Brewfather. Het lijkt erop dat de Penari’s eindelijk gezwicht zijn voor het gemak. Het schuiven ,met ingredienten  om binnen de kaders van de bierstijl te blijven heeft wel iets hoewel er natuurlijk wel ruimte moet blijven om buiten de lijntjes te tekenen. Natuurlijk hebben we met het oog op energie zuinig brouwen de kooktijden en hopgiften aangepast.

Techniek

Aan onze uitrusting hebben we niet veel vervangen, door toeval zijn we aan 2 Cornelius vaatjes gekomen, wat een handige dingen! Vooral het grote deksel zorgt ervoor dat deze vaatjes gemakkelijk schoon te maken zijn. 1 van de fustjes hebben we omgebouwd met een vlottertje, zodat we in het fust kunnen vergisten en d.m.v. het vlottertje en een siliconen­slangetje, kunnen we net onder het oppervlak aftappen om af te vullen zodat de gist ongeroerd onder op de bodem blijft liggen en het fust niet open hoeft, de eerste stap naar vergisten onder druk.

Naast de 2 fustjes zijn we ook in het bezit gekomen van 2 ‘thuistapjes’, een droogkoeler en een met een waterbak. Een buurvrouw stopte met haar cateringactiviteiten en dacht daarbij direct aan de Penari's toen ze haar 2 tapjes tegenkwam. Een van de taps is naar een medeclublid gegaan en die met de waterbak hebben we zelf gehouden, de rudimetaire temperatuur­regeling is vervangen voor een STC 1000 zodat we precies kunnen instellen hoe koud ons bier mag worden.

Daarnaast hebben we in onze brouwerij nog een Gamko koeler staan, een hoge met 1 spiraal erin (maar ruimte voor 2) Hij staat bij ons te verstoffen dus als we er een clublid blij mee kunnen maken bijvoorbeeld om vergis­tings­tanks te koelen of gewoon als tap mail dan voor meer info even metNico.de.boer@twortwat.nl

Terug naar overzicht