Terug naar overzicht

Van de gadgetcommissie

tww augustus 2023
Door: Bert Tas

Sinds een aantal maanden hebben een aantal clubleden zich verenigd in een groepje genaamd ‘de gadget commissie’ die regelmatig bij elkaar komen om zelfbouwprojecten te initiëren die interessant zouden kunnen zijn in het kader van onze bierbrouw hobby. De aftrap van de gadget commissie heeft inmiddels plaatsgevonden op 19 juni en op 1 augustus is er een tweede bijeenkomst geweest waar een aantal mogelijke projecten zijn doorgenomen. Zonder in detail te treden en toch nog enigszins concreet te worden zijn de volgende (zelfbouw) projecten besproken:

Een lopend project

Dit was reeds gestart voordat de gadget commissie was opgericht.

  1. Een drukmeter die als doel heeft een van de flessen van een batch te kunnen monitoren op de actuele druk in de fles. Deze fles staat dan vervolgens model voor de hele batch en er kunnen dan vroegtijdig corrigerende maatregelen worden genomen bij een buitensporige hoge drukopbouw zonder het risico te lopen dat de hele batch verloren gaat. Men kan eventueel denken aan het monitoren op afstand middels een WIFI verbinding. Ook een relatief simpele drukmeter op de fles gemonteerd lijkt een goedkope en haalbare optie.

Nieuwe projecten

  1. Een klimaatvergistingskast, een gadget voor de gevorderde brouwer. Het doel mag helder worden verondersteld, het creëren van een omgeving waar de vergisting van de wort  binnen bepaalde vooraf ingestelde temperatuur limieten wordt gereguleerd om daarmee een beter en constanter eindproduct te verkrijgen. Dat betekent dat binnen deze omgeving zowel verwarming als koeling moet worden aangestuurd. Sommigen van ons werken reeds met een koelkast met daarin een verwarmingselement, zodat koelen en verwarmen binnen de zelfde omgeving mogelijk is. Een concreet voorstel voor het zelf bouwen van een dergelijke klimaatkast met bijbehorende elektronica, op basis van deels beschikbare en deels aan te schaffen standaard componenten wordt op dit moment geëvalueerd.
  2. Citroenen op 95%
    Toevoegen van externe smaakcomponenten aan het bier middels aroma’s en tincturen
    . Door de presentatie van Belgomalt dit jaar zijn er wellicht een aantal van ons geïnspireerd geraakt om extra smaak componenten aan onze brouwsels toe te kunnen voegen. Een concreet experiment wat nu loopt is de extractie van geconcentreerde citroensmaken uit de schil van biologische citroenenen. Er zijn natuurlijk talloze andere smaak componenten waar je aan kunt denken, zoals bijvoorbeeld fruitsmaken van frambozen, perziken etc. Maar wat te denken van  kruiden zoals vanille, kardemom, kaneel, peper, jeneverbes koffiebonen enz. Voor deze extractie is het uiteraard belangrijk dat het extract geen extra suiker toevoegt aan ons brouwsel. De toevoeging van dit extract vindt plaats tijdens het vullen van de flessen en mag uiteraard geen suiker toevoegen aan de eindvergisting op de fles. 

Dit is slechts een greep aan kleine projecten waaraan wij denken maar het is uiteraard belangrijk om de totale belangstelling onder de leden te peilen. Een belangstellingsregistratie middels een enquete zal in de loop van september/oktober worden gestart. Als gadgetcommissie hebben wij voorlopig een aantal criteria gedefinieerd waaraan dergelijke projecten zouden moeten voldoen:

  • de projecten moeten voor een breed publiek van al onze leden praktisch nut hebben
  • de projecten moeten haalbaar (uitvoerbaar) en schaalbaar zijn, zowel technisch als financieel
  • er moet voldoende belangstelling zijn, dit in verband met de inkoopvoordelen die wij  kunnen behalen bij voldoende aantallen

Tijdens de clubavond in oktober zullen wij de vorderingen van deze projecten in detail presenteren.

Met vriendelijk groet,
de gadgetcommissie

Terug naar overzicht