Terug naar overzicht

Van de brouwdagcommissie

tww augustus 2023
Door: Kelvin van Geene

Duik samen met ons in de heerlijke wereld van Imperial Pastry Stouts!

Stel je eens voor: een brouwsel dat het beste van twee werelden samenbrengt - een meesterbrouwer die zijn brouwkunsten combineert met de creativiteit van een banketbakker. Maak kennis met de betoverende wereld van Imperial Pastry Stouts! Vergeet voorlopig even dieetplannen en calorieën tellen en bereid je voor om mee te worden genomen op een heerlijke reis vol chocolade, koffie, vanille en andere verrassende smaken.

Binnenkort gaan we op onze gezamenlijke brouwdag (16 september 2023) dit avontuur dan ook samen aan. Zelf denk ik dat het een heel leuk biertype is voor de brouwdag, omdat je met dit basisrecept zelf nog alle kanten op kan. Voor jullie dan ook de uitdaging om je creativiteit daar volledig op los te laten. Op een latere bijeenkomst zou het leuk zijn om elkaars verschillende Pastry Stouts dan ook te proeven.

Als je het officieel bekijkt is Imperial Pastry Stout geen bierstijl. Het is namelijk niet opgenomen in het Beer Judge Certification Program (BJCP) of in de Bier Keurmeester Gilde (BKG) bierstijlenlijst. Er is dus geen officiële definitie van wat dit bier zou moeten omvatten. De bieren die op de markt komen gaan dan ook alle kanten op en vrijwel niets lijkt momenteel te gek. Het is daarom ook voor bijvoorbeeld een BKG bijzonder lastig om tot een gezamenlijke stijlomschrijving te komen.

Zelf zie ik een Imperial Pastry Stout als een variant van de klassieke Stout-bierstijl. Een versterkte versie van de traditionele Stout, met een hoger alcoholpercentage, een hoop restsuikers en een toevoeging van ingrediënten die doen denken aan heerlijke gebakjes. Denk dan aan chocolade, koffie, vanille, lactose, kaneel, amandel, kokosnoot, hazelnoten, tonkabonen, pandan (tropische plant), (salty) karamel en zelfs fruitige toevoegingen zoals kersen, blauwe bessen of frambozen. Deze bierstijl combineert de rijke, geroosterde smaken van een Stout met de zoete en hartige smaken van je favoriete dessert.

Brouwen

Onderstaand een paar tips waar je op moeten letten bij het brouwen van een Pastry Stout:

  • Kies een robuust moutmengsel, gebruik een verscheidenheid aan speciale mouten zoals chocolademout, geroosterde gerst, karamelmouten en eventueel wat biscuit/munich-mout om complexiteit en diepte aan het bier toe te voegen. Ook kan je denken aan havervlokken voor een dikker mondgevoel. Probeer de suikers uit de mouten te halen i.p.v. simpele suikertoevoegingen.
  • Voeg je ingrediënten (bijvoorbeeld de cacaonibs/vanille) toe tijdens de navergisting/lagering? Zorg dat je ze ontsmet in alcohol, anders zit er meer haar dan bier in je vat.
  • Let op de hopkeuze. Gebruik hopsoorten die de moutsmaak en de toegevoegde ingrediënten niet overheersen. Kies bij voorkeur hopsoorten met een lage bitterheid en een aroma dat de zoetheid van het bier aanvult.
  • Lagering/nagisting op fles: ik heb gemerkt dat de smaken een stuk beter worden naar mate je het bier iets meer te tijd geeft tijdens de lagering en ze langer op de fles liggen.
  • Gistkeuze: kies een gist die weinig esters produceert en tegen hoge alcoholpercentages kan. Zelf gebruik ik vrijwel altijd S-04 of US-05.

Proeven

Om goed voorbereid op de brouwdag ten tonele te komen is er natuurlijk proefondervindelijk vooronderzoek nodig! Onderstaand dan ook een paar voorbeelden en een paar van mijn persoonlijke favorieten die redelijk goed verkrijgbaar zouden moeten zijn.

  • Liquid Desserts – Big Belly brewing. Elke maand maken ze een specifiek Pastry Stout bier en hebben dus steeds iets nieuws. Absoluut één van mijn favoriete Pastry Stout brouwers.
  • Tiramisumo Triplets/Quadruplets – Moersleutel. Een heel dikke stout met de smaken van koffie, chocolade, vanille en hazelnoot. Naast dit bier heeft de Moersleutel ook nog diverse losse Pastry Stout bieren en een Willy Tonka range.
  • Pepernoten Pastry Stout – Kompaan. Sinterklaasfeest in een blikje. Mooi kruidig en amandelachtig. Kan ook best prima in september.
  • Caramel Fudge Stout – Kees. Licht vanille met een behoorlijke karamel- en hopjessmaak.

Dus waar wacht je nog op? Ga op zoek naar een fles/blik Imperial Pastry Stout en laat je inspireren door de onweerstaanbare smaken van deze unieke bieren. Ik hoop jullie allemaal te zien op te brouwdag met briljante toevoegingen. Proost!

Terug naar overzicht