Terug naar overzicht

ONK 2023 - Hertog Jan Grand Prestige kloonbier

tww juni 2023
Door: Patricia Talbot

Na een toch al succesvol brouwjaar achter de rug, hebben Chris en ik deelgenomen aan het Open Nederlands Kampioenschap amateurbierbrouwen 2023. Wij hebben vier bieren ingestuurd, welke allemaal boven de 80 punten scoorden, waarbij onze Porter (7 jaar geleden geschreven voor de toenmalige Brand Porter wedstrijd) een mooie tweede plaats scoorde in de B-klasse. In de kloonbier klasse – Hertog Jan Grand Prestige, hebben wij met onze inzending de eerste plaats behaald.

Patricia en Chris Talbot op het ONK 2023
Wij zijn grote liefhebbers van de Grand Prestige en zijn natuurlijk enorm trots op dit resultaat. Voor de geïnteresseerden volgt hieronder het recept dat wij hebben gebruikt. Het recept hebben wij ontwikkeld naar aanleiding van wat onderzoek op diverse websites, aangevuld met onze eigen smaaknotities en enkele essentiële tips van Hertog Jan Meesterbrouwer Micha Peute zelf, in het programma Beer Masters. Micha benoemde daarin bijvoorbeeld nadrukkelijk het gebruik van gebrande mout. Met al die informatie, hadden we de te gebruiken mouten en de meeste verhoudingen al vrij snel vastgesteld. De grootste moeilijkheid was voor ons de gistkeuze, daarna volgden de berekeningen om de hoeveelheid gebrande mout vast te stellen hetgeen vrij lastig is zonder de juiste EBC-waarde van het bier te kennen en hoe dit de smaak zou beïnvloeden, een hoop aannames dus. De hop had voor ons een ondergeschikte rol, vandaar ook de misschien wat vreemde keuze, een traditionele Europese (nobele) hop of hoppen zou wellicht een logischere en betere keuze zijn. Uiteindelijk zijn wij te voorzichtig geweest met de hoeveelheid gebrande mout en bleek ons bier qua kleur fractioneel te licht te zijn, en iets te weinig moutbitterheid te hebben waardoor het geheel net wat aan de zoete en minder moutbittere/kruidige kant was ten opzichte van het origineel. Een kleine verhoging van de hoeveelheid chocolademout zal waarschijnlijk beide kanttekeningen van de bierkeurmeesters wegnemen voor degenen die het recept eens willen nabrouwen.

RECEPT ‘Hertog Jan Grand Prestige’ kloonbier

Bierstijl

Gerstewijn

Volume

17 liter

Start SG

1.086

Eind SG

1.012

SVG

86%

Alc.

10,4% ABV

EBC

47,5 (Brewfather)

IBU

23

BU/GU

0,26

Brouwzaalrendement

65%

Kooktijd

60 minuten

Vergistbare ingrediënten

Fabrikant / Type

Hoeveelheid

Percentage

EBC

Bijzonderheid

Swaen Pilsmout

4.474 g

65,5%

3,7

 

Swaen Tarwemout

854 g

12,5%

3,9

 

Swaen Cara 120

512 g

7,5%

120

 

Brewferm / Special B

205 g

3,0%

300

 

Swaen Chocolate B

103 g

1,5%

900

 

Rietsuiker

683 g

10,0%

15

toevoegen einde kook (10 min.)

Hopgiften

Hopsoort (pellets)

Alfazuur

Toepassing

Duur (min.)

Hoeveelheid

Bijdrage IBU

Admiral

14,8% α-zuur

Bitter

60

8 g

16 IBU

Admiral

14,8% α-zuur

Bitter

30

4 g

6 IBU

Admiral

14,8% α-zuur

Aroma

5

2 g

1 IBU

Maischprofiel

Maischfase

Temperatuur (°C)

Duur (minuten)

Beta-amylase

65

45

Alfa-amylase

73

30

Uitmaischen

80

3

Water

Water

Hoeveelheid

pH

Waterprofiel

Wim Mensink [PWN]

 

Maischwater

21,5 liter

5,45

Spoelwater

5 liter

5,45

Watersamenstelling na toevoegingen:

Ca⁺²

Mg⁺²

Na⁺

Cl¯

SO₄¯²

HCO₃

56

14

83

120

96

150

Toevoegingen

Ingrediënt

Hoeveelheid

Toepassing

Fosforzuur 75%

2,3 ml

Maischen

Calciumchloride

1,1 gr

Maischen

Magnesiumsulfaat

1,2 gr

Maischen

Calciumsulfaat

1,4 gr

Maischen

Fosforzuur 75%

0,85 ml

Spoelen

Gistvoeding

3,75 gr

Koken (10 min.)

Gist

Westmalle gist (WLP530 of Wyeast 3787) opgekweekt

Vergistingsprofiel

Temperatuur (°C)

Duur (dagen)

19

4

22
(3 dagen verloop)

14

4

2

Bottelsuiker

  • 7 g witte suiker per liter
  • 1 ml bottelgist oplossing per flesje

Veel brouwplezier
Patricia Talbot

Terug naar overzicht