Na een toch al succesvol brouwjaar achter de rug, hebben Chris en ik deelgenomen aan het Open Nederlands Kampioenschap amateurbierbrouwen 2023. Wij hebben vier bieren ingestuurd, welke allemaal boven de 80 punten scoorden, waarbij onze Porter (7 jaar geleden geschreven voor de toenmalige Brand Porter wedstrijd) een mooie tweede plaats scoorde in de B-klasse. In de kloonbier klasse – Hertog Jan Grand Prestige, hebben wij met onze inzending de eerste plaats behaald.
Wij zijn grote liefhebbers van de Grand Prestige en zijn natuurlijk enorm trots op dit resultaat. Voor de geïnteresseerden volgt hieronder het recept dat wij hebben gebruikt. Het recept hebben wij ontwikkeld naar aanleiding van wat onderzoek op diverse websites, aangevuld met onze eigen smaaknotities en enkele essentiële tips van Hertog Jan Meesterbrouwer Micha Peute zelf, in het programma Beer Masters. Micha benoemde daarin bijvoorbeeld nadrukkelijk het gebruik van gebrande mout. Met al die informatie, hadden we de te gebruiken mouten en de meeste verhoudingen al vrij snel vastgesteld. De grootste moeilijkheid was voor ons de gistkeuze, daarna volgden de berekeningen om de hoeveelheid gebrande mout vast te stellen hetgeen vrij lastig is zonder de juiste EBC-waarde van het bier te kennen en hoe dit de smaak zou beïnvloeden, een hoop aannames dus. De hop had voor ons een ondergeschikte rol, vandaar ook de misschien wat vreemde keuze, een traditionele Europese (nobele) hop of hoppen zou wellicht een logischere en betere keuze zijn. Uiteindelijk zijn wij te voorzichtig geweest met de hoeveelheid gebrande mout en bleek ons bier qua kleur fractioneel te licht te zijn, en iets te weinig moutbitterheid te hebben waardoor het geheel net wat aan de zoete en minder moutbittere/kruidige kant was ten opzichte van het origineel. Een kleine verhoging van de hoeveelheid chocolademout zal waarschijnlijk beide kanttekeningen van de bierkeurmeesters wegnemen voor degenen die het recept eens willen nabrouwen.