Terug naar overzicht

Van de inkoopcommissie, juni 2023

tww juni 2023
Door: Michael Woolthuis

Zoals ik vorige maand al schreef, zwart kan prima in de zomer. Hier dus een lekker stoutig recept voor een export Stout. Lekker eenvoudig wat hop betreft, dus je kan tijdens de kook alvast aan het bier want er is maar 1 hopgift dus je hoeft niet zo erg op te letten dat je niets vergeet.

Zoals een echte stout is dit een heerlijk fris bier waar je lekker van kunt genieten op een warm terras. Je zou er eventueel nog wat aan toe kunnen voegen zoals een vleugje kers om alles nog wat zonniger te maken. Of juist de andere kant op door wat koffiebonen of cacaopoeder. Dan wordt alles wat meer koffietijdsmaak. Dan kan je er dus lekker vroeg op een warme dag mee beginnen.

Groeten,
Michael

Recept voor mei: Stouterder

Receptgegevens

stijl:

Export Stout

batchgrootte:

10 l.

kooktijd:

60 min.

alcoholpercentage:

7,3%

begin-SG:

1068

eind-SG:

1016

EBC (kleur):

167

EBU (bitterheid):

38.0

Brouwhuisefficiëntie:

80 %

Ingrediënten

Ingrediënt

Waarde

Hoeveelheid

Kooktijd

Bijzonderheden

Palemout

 

2500 g

 

 

Geroosterde gerst

1000EBC

140 g

 

 

Caramunich T1

80EBC

110g

 

 

Caramunich T3

140EBC

110g

 

 

Chocolademout

900EBC

100 g

 

 

Maischwater

 

12,1 l

 

 

Spoelwater

 

5 l

 

 

East Kent Goldings

5,6 α

35 g

60 min.

bloemen

Gist

Lalbrew Nothingham

1

 

 

Bottelsuiker

 

4 g/l

 

 

Maischschema

68 °C

64 °C

78 °C

0 min.

60 min.

5 min.

Opmerking van de brouwer

  • Hoofdvergisting: 1 a 2 weken tussen 10 en 22 °C

  • Lagering: 2 tot 6 weken tussen de 5 en 15 °C

  • De aangegeven hoeveelheid bottelsuiker van 4g/l is genoeg om een naar Engelse smaak neigende hoeveelheid CO2 in je bier te krijgen. Voor een meer Europese hoeveelheid is ongeveer 5 g/l

Terug naar overzicht