Zoals ik vorige maand al schreef, zwart kan prima in de zomer. Hier dus een lekker stoutig recept voor een export Stout. Lekker eenvoudig wat hop betreft, dus je kan tijdens de kook alvast aan het bier want er is maar 1 hopgift dus je hoeft niet zo erg op te letten dat je niets vergeet.
Zoals een echte stout is dit een heerlijk fris bier waar je lekker van kunt genieten op een warm terras. Je zou er eventueel nog wat aan toe kunnen voegen zoals een vleugje kers om alles nog wat zonniger te maken. Of juist de andere kant op door wat koffiebonen of cacaopoeder. Dan wordt alles wat meer koffietijdsmaak. Dan kan je er dus lekker vroeg op een warme dag mee beginnen.
Groeten, Michael
Recept voor mei: Stouterder
Receptgegevens
stijl:
|
Export Stout
|
batchgrootte:
|
10 l.
|
kooktijd:
|
60 min.
|
alcoholpercentage:
|
7,3%
|
begin-SG:
|
1068
|
eind-SG:
|
1016
|
EBC (kleur):
|
167
|
EBU (bitterheid):
|
38.0
|
Brouwhuisefficiëntie:
|
80 %
|
Ingrediënten
Ingrediënt
|
Waarde
|
Hoeveelheid
|
Kooktijd
|
Bijzonderheden
|
Palemout
|
|
2500 g
|
|
|
Geroosterde gerst
|
1000EBC
|
140 g
|
|
|
Caramunich T1
|
80EBC
|
110g
|
|
|
Caramunich T3
|
140EBC
|
110g
|
|
|
Chocolademout
|
900EBC
|
100 g
|
|
|
Maischwater
|
|
12,1 l
|
|
|
Spoelwater
|
|
5 l
|
|
|
East Kent Goldings
|
5,6 α
|
35 g
|
60 min.
|
bloemen
|
Gist
|
Lalbrew Nothingham
|
1
|
|
|
Bottelsuiker
|
|
4 g/l
|
|
|
Maischschema
68 °C
|
64 °C
|
78 °C
|
0 min.
|
60 min.
|
5 min.
|
Opmerking van de brouwer
-
Hoofdvergisting: 1 a 2 weken tussen 10 en 22 °C
-
Lagering: 2 tot 6 weken tussen de 5 en 15 °C
-
De aangegeven hoeveelheid bottelsuiker van 4g/l is genoeg om een naar Engelse smaak neigende hoeveelheid CO2 in je bier te krijgen. Voor een meer Europese hoeveelheid is ongeveer 5 g/l
|