Terug naar overzicht | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Barbe rouge, het tweede recept met de ‘nieuwe’ Franse hop |
tww april 2023 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Door: Peter van den Bosch | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Celosia strong blondIn de maand maart verscheen het verhaal over het eerste recept met de nieuwe hop Barbe rouge en als vervolg nu het tweede recept daarmee : “Celosia strong blond”’. Met dus wat meer bitterhop en aromahop erin tijdens het koken dan in het eerste recept van “Celosia blondie”. InleidingZoals eerder gemeld: we zijn liefhebber van ouderwets brouwen op het vuur. Leuk … gewoon lekker in de pannen roeren. Maar de software van Brewfather kan niet omgaan met onze brouwwijze. Wij weten inmiddels uit ervaring dat we met 30 liter moeten maischen en dan met 20 liter moeten spoelen om – na koken en koelen – uiteindelijk op 30 liter wort in de gistvaten uit te komen. Brewfather geeft wat anders aan. * En wat we feitelijk doen staat achter de pijlen. Het receptwww.brewfather.app Celosia Strong Blond 30 ltr - 7% (?)
Default
Vergistbare ingrediënten (10 kg)9 kg - Mash - Swaen pilsner 3 EBC (90%)
Hop (97 g)60 min - 40 g - Aurora (Whole) - 9% (18 IBU)
Hopstand20 min hopstand @ 80 °C
OpmerkingHopkorrels van Barbe rouge in een zak van zeer fijn gaas geeft – desondanks – gruis in het wort. Vandaar dat we liever bloemen gebruiken, maar die waren niet verkrijgbaar. Als je korrels gebruikt moet je t.o.v. bloemen 10 % minder grammen gebruiken. *In het recept stond dus voorheen 30 gram bloemen. Gist2 pakjes van 11,5 gram - California Safale US 05 Fermentis Cellen7 miljoen cellen/ml. Voor inzet hydrateren in steriel gekookt en weer afgekoeld water. MaischprofielHigh fermentability67 °C - 60 min - maischen VergistingsprofielCalifornia Safale US 05 Fermentis. 18 °C - 7 dagen – Hoofdvergisting
Bottelsuiker: 7 gram/ liter kristalsuiker. Totaal 210 gram opgelost in een halve liter lauw-warm en steriel water. En dat 2 weken bij 18 °C op fles en dan alles koud lageren. This is a recipe from Celosia brew brothers Dit recept gaan we eind april brouwen, met als doel een lekker voorjaarsbiertje. Er zit nu nog wat anders in de ‘pijplijn’ … Irish red volgens eigen ontworpen recept. Gisting daarvan is begin april gestart. |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Terug naar overzicht |