Terug naar overzicht

Barbe rouge, het tweede recept met de ‘nieuwe’ Franse hop

tww april 2023
Door: Peter van den Bosch

Celosia strong blond

Twee flesjes Celosia Blondie
Twee flesjes Celosia Blondie
In de maand maart verscheen het verhaal over het eerste recept met de nieuwe hop Barbe rouge en als vervolg nu het tweede recept daarmee : “Celosia strong blond”’.   Met dus wat meer bitterhop en aromahop erin tijdens het koken dan in het eerste recept van “Celosia blondie”.

Inleiding

Zoals eerder gemeld: we zijn liefhebber van ouderwets brouwen op het vuur. Leuk … gewoon lekker in de pannen roeren. Maar de software van Brewfather kan niet omgaan met onze brouwwijze. Wij weten inmiddels uit ervaring dat we met 30 liter moeten maischen en dan met 20 liter moeten spoelen om – na koken en koelen – uiteindelijk op 30 liter wort in de gistvaten uit te komen. Brewfather geeft wat anders aan.  * En wat we feitelijk doen staat achter de pijlen.

Het recept

www.brewfather.app

Celosia Strong Blond 30 ltr - 7% (?)

Biertype:

Helles bock

Soort:

Volmout

IBU:

31 (Tinseth), volgens Brewfather dus …

BU/GU:

0.33

Kleur:

12 EBC

Carbonisatie:

2.5 CO2-vol

SG voor koken:

1.065

Begin SG:

1.072

Eind SG:

1.018

Default

Batchgrootte:

30 L ( doel in gistvat )

Vol. na koken:

32.29 L à ( ??? ) 30 liter dus

Maischwater:

23.3 L ( ??? ) à 30 liter

Spoelwater:

20.74 L  ( ??? ) à 20 liter

 

Kooktijd:

75 min

Totaal water:

44.04 L ( ??? ) à 50 liter dus

Vergistbare ingrediënten (10 kg)

9 kg - Mash - Swaen pilsner 3 EBC (90%)
1 kg - Mash - Goldwaen Belge 33 EBC (10%)

  • = 1 kilo per 3 liter (batchgrootte wort in gistvat)

Hop (97 g)

60 min - 40 g - Aurora (Whole) - 9% (18 IBU)
15 min - 50 g - Crystal (Whole) - 3% (4 IBU)

  • Dus nu beide hoppen 10 gram meer t.o.v. Celosia blondie
  • Oftewel Aurora 1/3 meer en Crystal 1/4 meer

Hopstand

20 min hopstand @ 80 °C
20 min 80 °C - 27 g - Barbe Rouge (Pellets) - 9% (1 IBU)

  • Ongewijzigd t.o.v. Celosia blondie
  • Start vlamuit hoppen bij 80 °C tijdens koeling
Opmerking

Hopkorrels van Barbe rouge in een zak van zeer fijn gaas geeft – desondanks – gruis in het wort. Vandaar dat we liever bloemen gebruiken, maar die waren niet verkrijgbaar. Als je korrels gebruikt moet je t.o.v. bloemen 10 % minder grammen gebruiken. *In het recept stond dus voorheen 30 gram bloemen.

Gist

2 pakjes van 11,5 gram - California Safale US 05 Fermentis

Cellen

7 miljoen cellen/ml. Voor inzet hydrateren in steriel gekookt en weer afgekoeld water.

Maischprofiel

High fermentability

67 °C - 60 min - maischen
78 °C - 10 min – uitmaischen

Vergistingsprofiel

California Safale US 05 Fermentis. 18 °C - 7 dagen – Hoofdvergisting

Water:

Dunea kraan

Waterbehandeling:

Nee

Bottelsuiker: 7 gram/ liter kristalsuiker. Totaal 210 gram opgelost in een halve liter lauw-warm en steriel water. En dat 2 weken bij 18 °C op fles en dan alles koud lageren. 

This is a recipe from Celosia brew brothers

Dit recept gaan we eind april brouwen, met als doel een lekker voorjaarsbiertje. Er zit nu nog wat anders in de ‘pijplijn’ … Irish red volgens eigen ontworpen recept. Gisting daarvan is begin april gestart.

Terug naar overzicht