Sinds enige tijd circuleert op het internet, gevoed door o.a. de energieprijzen, de vraag of en waarom er in plaats van bijvoorbeeld 90 minuten koken niet volstaan kan worden met minder kooktijd. Dit heeft de pas opgerichte Initiatiefgroep ‘Duurzamer brouwen’ op het spoor gezet om een aantal onderwerpen op het gebied van duurzaamheid ‘onder de loep’ te nemen. Zoals, waar en hoe kan waterbesparing plaatsvinden of, hoe kan de inkoop-footprint verkleind worden en kan reinigen en ontsmetten milieuvriendelijker? Om te beginnen lijkt ons de uitdaging van ’90 naar ?? minuten’ een mooi startpunt om het totale (duurzamer) brouwproces eens kritisch te onderzoeken.
Wie doet mee?
Natuurlijk is het mooi als meer brouwers zich bij ons willen aansluiten en mee willen denken over het ‘Duurzamer brouwen’. In dit geval is de vraag of het aanmerkelijk verkorten van de kooktijd van invloed is op de kenmerken die door het BKG gehanteerd worden. Om dat te onderzoeken denken we aan het brouwen van twee batches. Het idee is deze twee batches in een later stadium met elkaar te vergelijken.
We gaan natuurlijk uit van een gekwalificeerd recept, dus het beste resultaat zal bier moeten zijn dat dezelfde uiterlijke kenmerken en smaak heeft.
Een voorzet!
Ben en Gery zijn van plan eind februari met een door hen aangepast recept aan de slag te gaan. Het recept leent zich, door de lange maisch- en kooktijd, bij uitstek voor een proef zoals die ons voor ogen staat:
1-staps maischschema.
Maischtijd verkorten van 75 naar 40 minuten.
Kooktijd verkorten van 90 naar 45 minuten.
Een brouwdag wordt dan 80 minuten korter!
Westmalle extra kloon
van:
?
gepubliceerd:
Zymurgy Nov/Dec 2015
klasse:
A
stijl:
Bitter Blond (Enkel)
Receptgegevens
batchgrootte:
20,82 l.
kooktijd:
90 min.
alcoholpercentage:
5.3 %
begin SG:
1047
Eind SG:
1007
EBC (kleur):
6.1
EBU (bitterheid):
31
Brouwhuisefficiëntie
75 %
Watertype
Hoofddorps leidingwater
Ingrediënten
ingrediënt
hoeveelheid
kooktijd
waarde
bijzonderheden
Pilsmout (3 EBC)
4300 gram
3 EBC
Dingemans
Saaz hop
57 gram
FWH
4.0 α
Pellets
Saaz hop
57 gram
10 min
4.0 α
Pellets
Maischwater
19.7 liter
kraan
Spoelwater
14.2 liter
kraan
Wyeast 3787 of White Labs WLP530
Maischschema
66 °C
64 °C
76 °C
storten
75 min.
10 min.
Opmerkingen van de brouwer
Pitch een actieve giststarter bij 18 °C. De vergistingtemperatuur mag oplopen naar 20 °C.
Wanneer de fermentatie langzamer gaat, koelen naar 10 °C en 4 weken lageren. Bottelen met ca. 184 gram suiker.
Navergisten bij 24 °C gedurende 8 dagen. Vervolgens nog 4 tot 6 weken lageren bij 10 °C.
Westmalle extra short kloon
van:
Ben & Gery’s
gepubliceerd:
Zymurgy Nov/Dec 2015 (recept aangepast naar halve maisch- en kooktijden)
klasse:
A
stijl:
Bitter Blond (Enkel)
Receptgegevens
batchgrootte:
20,82 l.
kooktijd:
45 min.
alcoholpercentage:
5.3 %
begin SG:
1047
Eind SG:
1007
EBC (kleur):
6
EBU (bitterheid):
31
Brouwhuisefficiëntie
75 %
Watertype
Hoofddorps leidingwater
Ingrediënten
ingrediënt
hoeveelheid
kooktijd
waarde
bijzonderheden
Pilsmout (3 EBC)
4300 gram
3 EBC
Dingemans
Saaz hop
54 gram
FWH
4.5 α
Bloemen
Saaz hop
51 gram
10 min
4.5 α
Bloemen
Maischwater
19.7 liter
kraan
Spoelwater
12,8 liter
10 min.
4.5 α
Kraan
Wyeast 3787 of White Labs WLP530
Maischschema
66 °C
64 °C
76 °C
storten
40 min.
10 min.
Opmerkingen van de brouwer
Pitch een actieve giststarter bij 18 °C. De vergistingtemperatuur mag oplopen naar 20 °C.
Wanneer de fermentatie langzamer gaat, koelen naar 10 °C en 4 weken lageren. Bottelen met ca 184 gram suiker.
Navergisten bij 24 °C gedurende 8 dagen. Vervolgens nog 4 tot 6 weken lageren bij 10 °C.