Als we allemaal een beetje geluk hebben komt er een lekkere warme zomer aan. Dan kan je eigenlijk met je goede fatsoen alleen nog maar een saison brouwen. Onderstaand is zo'n lekkere biertje. Dit recept is met jeneverbes om het een kruidige twist te geven. Je kan eventueel meer kruiden toevoegen maar door het droge karakter van dit bier gaan dingen nogal snel overheersen. Balans vinden is bij brouwen altijd het belangrijkste en bij dit bier dus ook. Groeten, Michael
Recept voor juni: Jaison
Biertype:
|
Saison
|
Recepthoeveelheid:
|
10l
|
alcoholpercentage:
|
6,3%
|
begin SG:
|
1057
|
eind SG:
|
1010
|
EBC (kleur):
|
8 EBC
|
EBU (bitterheid):
|
24 IBU
|
Kooktijd:
|
60 min
|
Brouwzaal rendement:
|
75%
|
Ingrediënten
Ingrediënt
|
waarde
|
hoeveelheid
|
kooktijd
|
bijzonderheden
|
Pilsmout
|
3 EBC
|
1200 gr
|
|
|
Viennamout
|
6 EBC
|
600 gr
|
|
|
Tarwemout
|
4 EBC
|
700 gr
|
|
|
Hersbrucker hopbloem
|
3.2 α
|
20 gr
|
60 min
|
|
Strisselspalt hopbloem
|
1.9 α
|
20 gr
|
15 min
|
|
Jeneverbessen
|
|
6 gr
|
10 min
|
|
Hersbrucker hopbloem
|
3.2 α
|
15 gr
|
5 min
|
|
Tettnanger hopbloem
|
4.6 α
|
15 gr
|
5 min
|
|
Gist
|
Lallemand Bell saison
|
Maischschema
Opmerking van de brouwer
- Hoofdvergisting: 1 tot 4 weken boven de 20 °C
- Lageren: 2-6 weken op 5-15 °C
- Bottelsuiker ongeveer 6,5 gr/liter
- Een eind SG van 1010 is het maximale, lager is beter.
|